SPAJANJA I PREUZIMANJA

Sud u SAD-u odobrio odobrio Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzard

Sud u SAD-u odobrio odobrio Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzard
Depositphotos / Ilustracija

Američki sudac odbio je ponudu Savezne komisije za trgovinu da privremeno zaustavi planiranu akviziciju Activision Blizzarda od strane Microsofta. Kako bi riješio posao, softverski div još uvijek mora prijeći još jednu prepreku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sudac nije bio uvjeren da je FTC dokazao da će moći pokazati da će Microsoftovo stjecanje izdavača igre smanjiti konkurenciju, ističući da bi preuzimanje moglo potaknuti konkurenciju širenjem pristupa naslovima Activision Blizzard. Predstavnik FTC-a rekao je da je agencija razočarana ovakvim ishodom s obzirom na jasnu prijetnju koju ovo spajanje predstavlja otvorenoj konkurenciji u igrama u oblaku, uslugama pretplate i konzolama. Predstavnik je rekao da će FTC objaviti svoje sljedeće korake u narednim danima.

Predsjednik i potpredsjednik Microsofta, Brad Smith, tweetao je kako je tvrtka zahvalna sudu na brzoj odluci i izrazio nadu da će regulatori djelovati brzo. "Kao što smo dosljedno pokazali tijekom ovog procesa, predani smo kreativnom i zajedničkom radu na rješavanju regulatornih problema."

S obzirom da je Europska komisija odobrila dogovor, Ujedinjeno Kraljevstvo sada se čini kao jedina značajna prepreka, iako je odluka suca potaknula donekle omekšavanje stajališta nacionalne Uprave za tržišno natjecanje i tržište, pri čemu je rečeno da je regulator spreman procijeniti potencijalne lijekove. Regulator Ujedinjenog Kraljevstva također sudjeluje u predmetu žalbenog suda za tržišno natjecanje koji su podnijele tvrtke.