Stotine tvrtki sele poslovanje iz Velike Britanije u Nizozemsku

Stotine tvrtki sele poslovanje iz Velike Britanije u Nizozemsku

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija još uvijek ne zna kako će točno napustiti Europsku uniju, ali taj je čin neminovan, što znači da su neke kompanije morale učiniti potrebne korake kako bi spasile poslovanje. Sukladno tome, gotovo stotinu njih otišlo je iz Velike Britanije u Nizozemsku, potvrdile su tamošnje agencije.

Uz to, dodatnih 325 kompanija razmišlja o preseljenju u Nizozemsku jer strahuju da bi Brexit mogao naštetiti njihovu poslovanju na europskom tržištu. Naime, čak bi sami Brexit bio jednostavan i kompanije bi ostale, da se obavi uz dogovor. No, čini se da dogovora neće biti, što znači da bi Velika Britanija u odnosu na Europsku uniju mogla biti u izrazito nepovoljnom položaju pa će automatski sve patiti.

Pod time se ne misli isključivo na poslovanje kao takvo, već i na sve one zaposlenike koji imaju radne dozvole, ali ne i britansko državljanstvo. Nitko ne može reći kako će taj segment biti reguliran, niti kako će biti regulirano pitanje poreza i općenito kako će biti regulirana trgovinska politika Velike Britanije i Europske unije, ukoliko se ne postigne Brexit uz dogovor. A u takvoj situaciji prepunoj upitnika teško je poslovati.

A kompanije koje naveliko odlaze redom su iz područja informatičkih tehnologija, medija, financija, oglašavanja, prirodnih znanosti i zdravstva. Ali, nije Nizozemska jedina koja privlači sve te kompanija na odlasku. Ne, ta se europska država natječe u privlačenju kompanija s Njemačkom, Francuskom, Belgijom i Irskom. A upravo potonja ima veliku prednost, prvenstveno jer će biti jedina država EU gdje je engleski službeni jezik. Iako, to nije presudno, u Nizozemskoj se velika većina stanovništa koristi engleskim jezikom.

Također, iako bi u nekoj drugoj situaciji možda sve te kompanije razmislile i bile umirene, otkako je premijer postao Boris Johnson, to je praktički nemoguće. On je u misiji i želi s krajem listopada izvesti Veliku Britaniju iz EU, s dogovorom ili bez, što znači da je onima koji posluju u Velikoj Britaniji i uvelike ovise o europskom tržištu prevelik rizik ostati.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.