Stotine tvrtki sele poslovanje iz Velike Britanije u Nizozemsku

Stotine tvrtki sele poslovanje iz Velike Britanije u Nizozemsku

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija još uvijek ne zna kako će točno napustiti Europsku uniju, ali taj je čin neminovan, što znači da su neke kompanije morale učiniti potrebne korake kako bi spasile poslovanje. Sukladno tome, gotovo stotinu njih otišlo je iz Velike Britanije u Nizozemsku, potvrdile su tamošnje agencije.

Uz to, dodatnih 325 kompanija razmišlja o preseljenju u Nizozemsku jer strahuju da bi Brexit mogao naštetiti njihovu poslovanju na europskom tržištu. Naime, čak bi sami Brexit bio jednostavan i kompanije bi ostale, da se obavi uz dogovor. No, čini se da dogovora neće biti, što znači da bi Velika Britanija u odnosu na Europsku uniju mogla biti u izrazito nepovoljnom položaju pa će automatski sve patiti.

Pod time se ne misli isključivo na poslovanje kao takvo, već i na sve one zaposlenike koji imaju radne dozvole, ali ne i britansko državljanstvo. Nitko ne može reći kako će taj segment biti reguliran, niti kako će biti regulirano pitanje poreza i općenito kako će biti regulirana trgovinska politika Velike Britanije i Europske unije, ukoliko se ne postigne Brexit uz dogovor. A u takvoj situaciji prepunoj upitnika teško je poslovati.

A kompanije koje naveliko odlaze redom su iz područja informatičkih tehnologija, medija, financija, oglašavanja, prirodnih znanosti i zdravstva. Ali, nije Nizozemska jedina koja privlači sve te kompanija na odlasku. Ne, ta se europska država natječe u privlačenju kompanija s Njemačkom, Francuskom, Belgijom i Irskom. A upravo potonja ima veliku prednost, prvenstveno jer će biti jedina država EU gdje je engleski službeni jezik. Iako, to nije presudno, u Nizozemskoj se velika većina stanovništa koristi engleskim jezikom.

Također, iako bi u nekoj drugoj situaciji možda sve te kompanije razmislile i bile umirene, otkako je premijer postao Boris Johnson, to je praktički nemoguće. On je u misiji i želi s krajem listopada izvesti Veliku Britaniju iz EU, s dogovorom ili bez, što znači da je onima koji posluju u Velikoj Britaniji i uvelike ovise o europskom tržištu prevelik rizik ostati.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

21.02.2020. komentiraj

Scenarij 1:

Petak 14.2. Valentinovo – kreće napad – neki tvrde ransomware CLOP zblokirao rad INA-e, kriptirao backupove, kriptirao kompove – sve staje

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

20.02.2020. komentiraj

U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.779,3 milijuna kuna, 14,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva.

Goran Car novi glavni direktor Combisa

Goran Car novi glavni direktor Combisa

20.02.2020. komentiraj

Goran Car novi je član Uprave Combisa i glavni direktor, odlučila je Skupština kompanije. Novu dužnost preuzima 1. ožujka 2020.  Car u Combis dolazi s funkcije direktora Sektora za jezgrenu mrežu i servisne platforme Hrvatskog Telekoma, gdje je proveo četiri godine. Dosadašnji član Uprave i glavni direktor za prodaju Damir Horvat od 1. ožujka prelazi u Nadzorni odbor Combisa, te nastavlja voditi ICT prodaju u HT grupi.