Stiglo vrijeme zasićenja investiranja u startupe

Stiglo vrijeme zasićenja investiranja u startupe

Foto: Fotolia

Ulaganja u startup projekte od 2005. godine u Sjedinjenim Američkim Državama bila su u porastu, a ujedno je do 2013. godine sve skupa pratio i povrat novca. No s 2014. su se stvari promijenile i „krivulja“ na grafikonu strmoglavila se te izazvala paniku među investitorima, ali i kreatorima startup projekata.

Naime, u 2013. godini je bilo 1,4 milijardi američkih dolara investicija za skoro dvije tisuće projekata i činilo se kao da će to nastaviti rasti, kao da se ne zna gdje je granica. Ali saznala se i polako stvari dolaze na svoje mjesto jer previše je projekata u koje je ulagan novac, a nisu uspjeli ostvariti potencijal i pritom su "vukli" i ostale prema dolje. Stoga, nešto manje od milijardu dolara investicija u oko 1300 projekata, što je pad od 30 posto u odnosu na godinu prije, nekako se čini realnim.

Istina jest, na toj je razini američki "startup svijet" bio početkom 2012. godine, no to ne treba brinuti jer bolje je prije nego kasnije shvatiti da nešto ne ide. A zahvala za sve ove brojke i prikaz trenutne situacije ide za Danielle Morrill, predsjednicu uprave i osnivačicu tvrtke Mattermark.

No nije ni sve tako crno jer investicije su u porastu ukoliko gledamo "runde" pokrenutih projekata. U prosjeku su u 2014. godini iznosile nešto više od milijun dolara, što je najviše u povijesti. Istodobno, centralna vrijednost bila je na 750 tisuća, što je također najviše u povijesti.

To sve nam govori da je došlo do zasićenja i da se investira pod strožim kriterijima, te da će se ovakav trend svakako nastaviti idućih godina. Zato se svi oni koji stoje iza startup projekata u većini slažu da je ovo dobra stvar, jer pametne bi kompanije mogle na raspolaganju imati više novca, ukoliko se prezentiraju na pravi način.

Nekako sve ovo podsjeća na tržište tableta, koje je prije četiri godine bilo pravi hit i nitko ništa nije pitao, novac se samo slijevao i tržište je raslo, a potom došlo do vrhunca i strmoglavilo se prema realnijim brojkama, jer sve ono prije bilo je zavaravanje, val koji je morao proći. Stoga, koliko god ovo na prvu zvučalo loše, za originalne startup projekte je sjajna vijest.

Izvor: Mattermark

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.