Stiglo vrijeme zasićenja investiranja u startupe

Stiglo vrijeme zasićenja investiranja u startupe

Foto: Fotolia

Ulaganja u startup projekte od 2005. godine u Sjedinjenim Američkim Državama bila su u porastu, a ujedno je do 2013. godine sve skupa pratio i povrat novca. No s 2014. su se stvari promijenile i „krivulja“ na grafikonu strmoglavila se te izazvala paniku među investitorima, ali i kreatorima startup projekata.

Naime, u 2013. godini je bilo 1,4 milijardi američkih dolara investicija za skoro dvije tisuće projekata i činilo se kao da će to nastaviti rasti, kao da se ne zna gdje je granica. Ali saznala se i polako stvari dolaze na svoje mjesto jer previše je projekata u koje je ulagan novac, a nisu uspjeli ostvariti potencijal i pritom su "vukli" i ostale prema dolje. Stoga, nešto manje od milijardu dolara investicija u oko 1300 projekata, što je pad od 30 posto u odnosu na godinu prije, nekako se čini realnim.

Istina jest, na toj je razini američki "startup svijet" bio početkom 2012. godine, no to ne treba brinuti jer bolje je prije nego kasnije shvatiti da nešto ne ide. A zahvala za sve ove brojke i prikaz trenutne situacije ide za Danielle Morrill, predsjednicu uprave i osnivačicu tvrtke Mattermark.

No nije ni sve tako crno jer investicije su u porastu ukoliko gledamo "runde" pokrenutih projekata. U prosjeku su u 2014. godini iznosile nešto više od milijun dolara, što je najviše u povijesti. Istodobno, centralna vrijednost bila je na 750 tisuća, što je također najviše u povijesti.

To sve nam govori da je došlo do zasićenja i da se investira pod strožim kriterijima, te da će se ovakav trend svakako nastaviti idućih godina. Zato se svi oni koji stoje iza startup projekata u većini slažu da je ovo dobra stvar, jer pametne bi kompanije mogle na raspolaganju imati više novca, ukoliko se prezentiraju na pravi način.

Nekako sve ovo podsjeća na tržište tableta, koje je prije četiri godine bilo pravi hit i nitko ništa nije pitao, novac se samo slijevao i tržište je raslo, a potom došlo do vrhunca i strmoglavilo se prema realnijim brojkama, jer sve ono prije bilo je zavaravanje, val koji je morao proći. Stoga, koliko god ovo na prvu zvučalo loše, za originalne startup projekte je sjajna vijest.

Izvor: Mattermark

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.