Spotify nastavio s rastom usprkos revoltima i povlačenju iz Rusije

Spotify nastavio s rastom usprkos revoltima i povlačenju iz Rusije

Foto: DepositPhotos

Spotify je tijekom prvog kvartala ove godine nastavio rasti, bez obzira na revolt zbog ostanka Joea Rogana na toj platformi, ali i gubitak povećeg broja korisnika nakon povlačenja s ruskog tržišta povodom invazije na Ukrajinu.

Konkretnije, u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 422 milijuna korisnika na mjesečnoj razini, od čega njih 182 milijuna plaća pretplatu Premium, koja nudi ekskluzivne podcaste, a oni su najveća snaga platforme.

Napomenuto je da se među svim tim korisnicima tri milijuna možda krivo dodalo u zbroj zbog problema s prijavom na korisničke račune, ali čak i da se ta brojka oduzme, svejedno bi bio zabilježen rast iznad očekivanja rukovodećih u Spotifyju.

Iako je nakon kontroverzi s Joeom Roganom i njegovim podcastom u kojem se pojavljuju kontroverzne i osobe ekstremno desne orijentacije, sklone dezinformiranju, svu svoju glazbu s platforme povukao Neil Young, potom i Joni Mitchell, dok je Brené Brown pauzirala podcast, rast nije zaustavljen.

Dapače, ni gubitak oko 2,1 milijun korisnika u Rusiji, od čega ih je 600.000 pretplatnika, nije utjecalo na pozitivan rezultat za Spotify tijekom prvog kvartala ove godine. A razlog za to jest povećanje broja korisnika u Latinskoj Americi i Europi, što dosad nije zabilježeno u ovakvom obujmu.

Što se financijskog aspekta tiče, kompanija je objavila profit od 14 milijuna eura, što nije nimalo loš rezultat s obzirom na kupovinu Chartablea i Podsightsa te sponzorstva Barcelone u vrijednosti 300 milijuna eura, čime se dobilo pravo na ime legendarnog stadiona Camp Nou.

Sve to sugerira da će Spotify nastaviti rasti i zaobilaziti sve prepreke koje se tiču kontroverzi. Jer, korisnicima je bitno to što se nudi za njih pojedinačno, ne zanimaju ih politika, sukobi i rasprave, kojima svjedoče na svim drugim platformama. I oko njih...

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.