Spoj gospodarstva i akademske zajednice – prvih 15. godina Ljetnog kampa ENT-a

Spoj gospodarstva i akademske zajednice – prvih 15. godina Ljetnog kampa ENT-a

Foto: Dražen Tomić

Danas u kompetitivnom globalnom okruženju znanje predstavlja ključnu točku diferencijacije, a svi sudionici na tržištu moraju se stalno mijenjati i prilagođavati, a ljudi stalno učiti, a posebno se to odnosi na područja ICT-a, gdje kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao dio globalnog Ericssona, djeluje već dugi niz godina u pravo proslavlja 15. godina svog ljetnog kampa.

„Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle, čiju 15. obljetnicu obilježavamo ove godine, jedan je od uspješnih projekta kojeg je kompanija pokrenula u suradnji s FER-om davne 2001. godine.  Od tada kamp postaje mjesto tradicionalnog okupljanja najboljih studenata završnih godina, prvenstveno, tehničkih fakulteta koji okupljeni u timovima, uz stalni nadzor najboljih mentora iz zemlje i inozemstva, rade na visokotehnološkim projektima. Studenti na taj način, u realnom poslovnom okruženju, već u vrijeme studija stječu svoje prvo radno iskustvo“, istaknula je predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Od 2001. godine do danas kroz Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle prošlo je više od  600 studenata koji su uz podršku preko 250 mentora s fakulteta i iz kompanije realizirali više od 400 projekta. Za svoj rad polaznici su primili brojna priznanja, među kojima 4 Rektorove nagrade. Akademska zajednica dobila je 11 doktora znanosti iz redova studenata te 9 doktora znanosti iz redova kompanijskih mentora. Dugoročni pozitivni efekt vidljiv je u 25 doktorskih teza te 250 diplomskih radova vezanih uz rad u kampu.

Povezivanje gospodarstva, obrazovanja i znanosti postaje presudno za jačanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Ericsson Nikola Tesla aktivno sudjeluje u procesu povezivanja gospodarstva i obrazovanja te već dugi niz godina veoma intenzivno surađuje s brojnim fakultetima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Posebno uspješnu, dugogodišnju znanstveno-istraživačku i razvojnu suradnju kompanija ima  s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Svim zaslužnima dodijeljene su i posebne plakete za dugogodišnju suradnju.

Tijekom ovih 15 godina rada Ljetnog kampa, uz studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u rad su bili uključeni  i studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, Visoke škole za informacijske tehnologije iz Zagreba, Visokog učilišta Algebra iz Zagreba, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog studija Sveučilišta u Zagrebu. U radu sa studentima, sudjelovali su mentori iz Hrvatske, Švedske, Australije, Kine, Njemačke i  Mađarske.

Za mnogo studente upravo je rad u Ljetnom kampu Ericssona Nikole Tesle bio odlučujući čimbenik pri izboru poslodavca i područja u kojem dalje žele razvijati svoju karijeru. S druge strane, Ericsson Nikola Tesla u kampu pronalazi top talente, zapošljava ih i uključuje na najsloženije globalne tehnološke projekte. Tako kompanija jača svoju poziciju na zahtjevnom globalnom tržištu, a istodobno mladim stručnjacima osigurava atraktivne poslovne prilike te razvoj karijere ovdje u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

02.08.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je najveći pad u povijesti tijekom drugog kvartala ove godine. Prema Counterpoint Researchu, riječ je o 24 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 271,4 milijuna pametnih telefona. Naravno, krivac je pandemija koronavirusa.

M+ Grupa objavila strateško partnerstvo s Geomant Grupom iz Ujedinjenog Kraljevstva

M+ Grupa objavila strateško partnerstvo s Geomant Grupom iz Ujedinjenog Kraljevstva

01.08.2020. komentiraj

M+ Grupa, vodeći pružatelj usluga eksternalizacije poslovnih procesa (Business Process Outsourcing – BPO) u jugoistočnoj Europi i Maloj Aziji, objavila je sporazum o spajanju internih IT operacija s operacijama Geomant Grupe sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Geomant Grupa je vodeći pružatelj softvera za interakciju s klijentima i integrator sustava s globalnom prisutnošću te značajnim poslovnim operacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkom Državama, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ovom akvizicijom M+ Grupa snažno stupa na područje razvoja softvera, IT-a i BPO aplikacija.