Solidni rezultati Ericssona u prošloj godini

Solidni rezultati Ericssona u prošloj godini

Prema podacima o poslovanju objavljenim na burzi Ericsson je na globalnoj razini zadržao prodaju na istoj razni kao i 2011., odnosno ostvarena je od 26,5 milijardi eura. Istovremeno kako ističu u kompaniji prodajna mreža pala je djelomično zbog 40 posto manje prodaje CDMA opreme.

Operativna marža, isključujući zajednička ulaganja, na razini je prethodne godine te iznosi 9,7 posto (9,6 posto). Isključujući zaradu od prodaje Sony Ericssona operativna marža iznosi 6,4 posto.

Na neto dobit od 687,5 milijuna eura (1,47 milijardi eura) pozitivno je utjecala zarada od prodaje Sony Ericssona u iznosu od 897,3 milijuna eura dok su troškovi ST-Ericssona u iznosu od 932,3 milijuna eura imali negativan utjecaj.

“Naša područja rada pokazala su različita kretanja tijekom godine uz snažan rast u području usluga i rješenja podrške, dok je područje mreža imalo izazovnu godinu. Rješenja podrške su iz gubitaka u 2011. godini postala profitabilna i zajedno s uslugama predstavljaju gotovo 50 posto prodaje grupe u 2012. godini, prema 42 posto u 2011.”, komentira poslovne rezultate Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

Treba naglasiti kako je na cijelu godinu, a pogotovo posljednje tromjesečje 2012. negativno utjecala najava  STMicroelectronicsa da želi izaći iz ovog ulaganja, Ericsson će istražiti različite strateške opcije vezane uz ST-Ericssonovu imovinu, zaključuje Vestberg.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.