SOLIDAN POČETAK GODINE

Siemens izvijestio o dobroj izvedbi u drugom kvartalu

Prigušena potražnja u poslovanju automatizacije kratkog ciklusa u digitalnim industrijama, posebno u Kini i Europi, uvelike je nadoknađena snažnim razvojem prihoda u Smart Infrastructure and Mobility.

Siemens izvijestio o dobroj izvedbi u drugom kvartalu
Depositphotos

Siemens je u drugom tromjesečju ostvario solidne rezultate, uspješno udovoljavajući velikoj potražnji za tehnologijom digitalizacije i održivosti. Posao industrijskog softvera pokazao je snažan rast s posebno velikom potražnjom u industriji poluvodiča.

Potražnja kupaca za izgradnjom podatkovnih centara također je pokazala snažan zamah. Trenutačno prigušena potražnja u poslovanju automatizacije kratkog ciklusa u digitalnim industrijama, posebno u Kini i Europi, uvelike je nadoknađena snažnim razvojem prihoda u Smart Infrastructure and Mobility. Uz to, Siemens je poduzeo ključni korak u fokusiranju svog portfelja prodajom Innomoticsa tvrtki KPS Capital Partners za 3,5 milijarde eura.

“Nastavili smo imati koristi od velike potražnje za digitalizacijom i održivošću tijekom našeg drugog tromjesečja, posebno u industriji podatkovnih centara i poluvodiča. Siemens je dokazao svoju otpornost sa snažnim prihodima u pametnoj infrastrukturi, mobilnosti i industrijskom softveru; ovo je gotovo nadoknadilo trenutno prigušenu potražnju u poslovanju automatizacije Digital Industries. Uz pravu strategiju, prave tehnologije i pravi tim, dobro smo pozicionirani za profitabilan rast,” rekao je Roland Busch, predsjednik i izvršni direktor Siemensa.

“S Innomoticsom smo poduzeli još jedan značajan korak u optimizaciji našeg portfelja. Na temelju našeg dobrog učinka u prvoj polovici fiskalne godine, vrlo snažne bilance prepoznate našim najnovijim povećanjem rejtinga i našeg rekordnog zaostatka narudžbi, s povjerenjem gledamo u budućnost kao vodeća tehnološka tvrtka. Potvrđujemo naše izglede za fiskalnu 2024. godinu,” rekao je Ralf P. Thomas, financijski direktor Siemensa.

S 19,2 milijarde eura u 2. kvartalu 24., prihod na usporedivoj osnovi bio je gotovo nepromijenjen u usporedbi s razdobljem prethodne godine (19,4 milijarde eura). Narudžbe su pale 12 posto na usporedivoj osnovi na 20,5 milijardi eura s 23,6 milijardi eura. Ovaj pad prvenstveno je posljedica znatno veće količine koju su generirale velike narudžbe u Mobilityu u 2. kvartalu 23. Omjer knjigovodstvena vrijednost i računi dosegnuli su visoku razinu od 1,07. S neriješenim narudžbama od 114 milijardi eura, Siemens je ponovno postavio rekord i nastavio napredovati na putu rasta.

Tvrtka je potvrdila svoje izglede za grupu za fiskalnu 2024. Njemački tehnološki div i dalje pretpostavlja da se geopolitičke napetosti neće dalje povećavati. Pod ovim uvjetom, Siemens očekuje da će njegovo industrijsko poslovanje u cjelini nastaviti s profitabilnim rastom. Za grupu, Siemens i dalje očekuje usporedivi rast prihoda, bez preračunavanja valute i učinaka portfelja, u rasponu od 4 posto do 8 posto, te omjer knjigovodstvene cijene i računa iznad 1.