Shopify otpušta 10 posto radne snage

Shopify otpušta 10 posto radne snage

Shopify otpušta deset posto radne snage, što je potez koji utječe na oko tisuću njegovih zaposlenika, izvijestio je prije svih The Wall Street Journal.

U dopisu objavljenom na Shopifyjevoj web stranici, izvršni direktor (CEO) Tobi Lütke kaže da kompanija "mora proći kroz smanjenje radne snage" što najviše utječe na one koji rade u odjelima zapošljavanja, podrške i prodaje.

Lütke je napomenuo i da Shopify također smanjuje "pretjerano specijalizirane" i duplicirane uloge, kao i "grupe koje je bilo "zgodno" imati, ali su bile predaleko od izgradnje samog proizvoda". Ovakvu situaciju pripisuje pogrešno izračunatoj prognozi da će industrija e-trgovine nastaviti rasti i nakon pandemije koronavirusa

Kako je istaknuo WSJ, broj zaposlenih u Shopifyju "skočio" je s 1900 u 2016. na oko 10.000 u 2021. kako bi se zadovoljio očekivani rast. Ali, Lütke primjećuje da se stvari "vraćaju otprilike tamo gdje bi podaci prije koronavirusa i sugerirali". Naravno, veliku ulogu u tim netočnim prognozama čini ruska invazija na Ukrajinu, koja je potaknula inflaciju na globalnoj razini.

"U konačnici, vođenje tom prognozom bila je moja odluka i pogriješio sam. Sada se moramo prilagoditi. Kao posljedica toga, danas se moramo oprostiti s nekima od vas i duboko mi je žao zbog toga", istaknuo je Lütke.

Dodao je i da će pogođeni zaposlenici dobiti 16 tjedana otpremnine plus jedan dodatni tjedan za svaku godinu koju su proveli u kompaniji. Shopify također nudi edukacije kako bi pomogao pogođenim zaposlenicima pronaći drugi posao, kao i "naknadu za početak" kao zamjenu za prijenosno računalo koje zaposlenici moraju vratiti Shopifyju.

Shopify je samo jedna u nizu kompanija koje smanjuju broj radnih mjesta zbog posljedica postpandemijskog gospodarstva. Netflix je otpustio stotine radnika nakon što je izvijestio o padu broja pretplatnika, dok je Peloton otpustio oko 2800 zaposlenih jer je kompanija prošla niz organizacijskih promjena.

Industrija kriptovaluta također se bori s ekonomskim padom, a kriptokompanije kao što su Coinbase, Gemini, BlockFi i Crypto.com suočavaju se s rezovima. U međuvremenu, Spotify, Apple, Meta i Google usporavaju zapošljavanje ili to planiraju učiniti...

Još iz kategorije

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

05.10.2022.

Suradnja s Modrićem je objavljena u trenutku kada hrvatska IT tvrtka Sofascore kreće u novo poglavlje svojeg poslovanja, a sve započinje dizajnerskim iskorakom i objavom novog logotipa na velikoj proslavi u središtu Zagreba.

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.