SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Softverska kompanija SAP objavila je akviziciju Qualtrics Internationala za osam milijardi američkih dolara, a cilj posla jest spojiti upravljački dio sa svojim operativnim podacima.

Konkretnije, "upravljački" dio odnosi se na prikupljena iskustva i baratanje njima. Jer, Qualtrics je zapravo platforma za ankete i fokusira se istodobno na iskustva korisnika i zaposlenika. Sve to objedinjeno na jednom mjestu čini iznimnu bazu podataka koju velika kompanija kao SAP može iskoristiti za napredak u svom poslovanju. Uostalom, da nije tako, ne bi platila čak osam milijardi dolara da dođe do te platforme. Upućenijima ovo nije ništa čudno s obzirom da SAP posluje na područjima vezanima za HR, CRM i ERP.

Kao dodatno pojašnjenje dolaze riječi izvršnog direktora (CEO) SAP-a Billa McDermotta, koji navodi da njegova kompanija ima pristup čak 77 posto transakcija na svjetskoj razini te barata njima, ali uz Qualtrics će se svi ti prikupljeni podaci "zaokružiti". Stoga, ultimativni cilj za SAP je imati dovoljno detaljno obrađenih podataka kako bi se kreirali jedinstveni algoritmi za specifične industrije i scenarije.

Zanimljivost je, Ryan Smith ostaje CEO Qualtricsa. Naravno, zadovoljan je obavljenim poslom i uvjeren je da će SAP dodatno poboljšati Qualtrics XM Platformu. Nije čudno ni da se SAP odlučio ostaviti ga kao lidera, dokazao je da zna svoj posao. Primjerice, prognoze za 2018. godinu kažu da će Qualtrics uprihoditi 400 milijuna dolara, što je rast od 40 posto. Uostalom, po tim prihodima jasno je zašto se osam milijardi dolara prihvatilo bez razmišljanja.

Također, SAP sad pod sobom ima i kompanije kao Marketo, Adobe i Salesforce, koje su Qualtricsovi klijenti, odnosno, integrirali su njegov softver u svoje proizvode.

Svejedno, analitičari su skeptični, uvidjeli su da SAP olako daje novac pri akvizicijama pa je tako osim ovog posla koji je 14 puta veći od ukupnih godišnjih prihoda Qualtricsa, SAP već platio deset puta više od godišnjih prihoda Callidusa pri njegovoj akviziciji, devet puta za Concur, sedam puta za Aribu, devet puta za SuccessFactors...

Još iz kategorije

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.