SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Softverska kompanija SAP objavila je akviziciju Qualtrics Internationala za osam milijardi američkih dolara, a cilj posla jest spojiti upravljački dio sa svojim operativnim podacima.

Konkretnije, "upravljački" dio odnosi se na prikupljena iskustva i baratanje njima. Jer, Qualtrics je zapravo platforma za ankete i fokusira se istodobno na iskustva korisnika i zaposlenika. Sve to objedinjeno na jednom mjestu čini iznimnu bazu podataka koju velika kompanija kao SAP može iskoristiti za napredak u svom poslovanju. Uostalom, da nije tako, ne bi platila čak osam milijardi dolara da dođe do te platforme. Upućenijima ovo nije ništa čudno s obzirom da SAP posluje na područjima vezanima za HR, CRM i ERP.

Kao dodatno pojašnjenje dolaze riječi izvršnog direktora (CEO) SAP-a Billa McDermotta, koji navodi da njegova kompanija ima pristup čak 77 posto transakcija na svjetskoj razini te barata njima, ali uz Qualtrics će se svi ti prikupljeni podaci "zaokružiti". Stoga, ultimativni cilj za SAP je imati dovoljno detaljno obrađenih podataka kako bi se kreirali jedinstveni algoritmi za specifične industrije i scenarije.

Zanimljivost je, Ryan Smith ostaje CEO Qualtricsa. Naravno, zadovoljan je obavljenim poslom i uvjeren je da će SAP dodatno poboljšati Qualtrics XM Platformu. Nije čudno ni da se SAP odlučio ostaviti ga kao lidera, dokazao je da zna svoj posao. Primjerice, prognoze za 2018. godinu kažu da će Qualtrics uprihoditi 400 milijuna dolara, što je rast od 40 posto. Uostalom, po tim prihodima jasno je zašto se osam milijardi dolara prihvatilo bez razmišljanja.

Također, SAP sad pod sobom ima i kompanije kao Marketo, Adobe i Salesforce, koje su Qualtricsovi klijenti, odnosno, integrirali su njegov softver u svoje proizvode.

Svejedno, analitičari su skeptični, uvidjeli su da SAP olako daje novac pri akvizicijama pa je tako osim ovog posla koji je 14 puta veći od ukupnih godišnjih prihoda Qualtricsa, SAP već platio deset puta više od godišnjih prihoda Callidusa pri njegovoj akviziciji, devet puta za Concur, sedam puta za Aribu, devet puta za SuccessFactors...

Još iz kategorije

Inlude ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

Inlude ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

24.04.2019. komentiraj

Tvrtka Ivana Mrvoša koja se bavi proizvodnjom pametnih kupa ostvarila je prošle godine oko 9 milijuna kuna, ističe ovaj mladi poduzetnik za ICTbusiness.info. Prema njegovim riječima neto dobit iznosila je oko 200 tisuća kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) iznosila 520 tisuća kuna

South Central Ventures uložio u AdScanner

South Central Ventures uložio u AdScanner

23.04.2019. komentiraj

Investicijska kuća South Central Ventures, koja raspolaže s 40 milijuna eura vrijednim fondom, prepoznala je potencijal u tehnologiji tvrtke AdScannera. Kapital tog startupa tako će se u ovom investicijskom ciklusu s postojećih 6 povećati na 20 milijuna kuna. Tvrtka se ovim potezom pridružila probranoj ekipi startupa koji su postali dio SCV obitelji, a čine ju firme poput Bulb Technologies i Agrivi.

Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

20.04.2019. komentiraj

Na Sjednici Udruženja marketinga Hrvatske gospodarske komore okupile su se vodeće tvrtke domaće marketinške industrije, a glavne teme o kojima se raspravljalo su bile novi Zakon o elektroničkim medijima i pomoć HGK u traženju studenata za praksu.