SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Softverska kompanija SAP objavila je akviziciju Qualtrics Internationala za osam milijardi američkih dolara, a cilj posla jest spojiti upravljački dio sa svojim operativnim podacima.

Konkretnije, "upravljački" dio odnosi se na prikupljena iskustva i baratanje njima. Jer, Qualtrics je zapravo platforma za ankete i fokusira se istodobno na iskustva korisnika i zaposlenika. Sve to objedinjeno na jednom mjestu čini iznimnu bazu podataka koju velika kompanija kao SAP može iskoristiti za napredak u svom poslovanju. Uostalom, da nije tako, ne bi platila čak osam milijardi dolara da dođe do te platforme. Upućenijima ovo nije ništa čudno s obzirom da SAP posluje na područjima vezanima za HR, CRM i ERP.

Kao dodatno pojašnjenje dolaze riječi izvršnog direktora (CEO) SAP-a Billa McDermotta, koji navodi da njegova kompanija ima pristup čak 77 posto transakcija na svjetskoj razini te barata njima, ali uz Qualtrics će se svi ti prikupljeni podaci "zaokružiti". Stoga, ultimativni cilj za SAP je imati dovoljno detaljno obrađenih podataka kako bi se kreirali jedinstveni algoritmi za specifične industrije i scenarije.

Zanimljivost je, Ryan Smith ostaje CEO Qualtricsa. Naravno, zadovoljan je obavljenim poslom i uvjeren je da će SAP dodatno poboljšati Qualtrics XM Platformu. Nije čudno ni da se SAP odlučio ostaviti ga kao lidera, dokazao je da zna svoj posao. Primjerice, prognoze za 2018. godinu kažu da će Qualtrics uprihoditi 400 milijuna dolara, što je rast od 40 posto. Uostalom, po tim prihodima jasno je zašto se osam milijardi dolara prihvatilo bez razmišljanja.

Također, SAP sad pod sobom ima i kompanije kao Marketo, Adobe i Salesforce, koje su Qualtricsovi klijenti, odnosno, integrirali su njegov softver u svoje proizvode.

Svejedno, analitičari su skeptični, uvidjeli su da SAP olako daje novac pri akvizicijama pa je tako osim ovog posla koji je 14 puta veći od ukupnih godišnjih prihoda Qualtricsa, SAP već platio deset puta više od godišnjih prihoda Callidusa pri njegovoj akviziciji, devet puta za Concur, sedam puta za Aribu, devet puta za SuccessFactors...

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.