SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

SAP preuzeo Qualtrics International za 8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Softverska kompanija SAP objavila je akviziciju Qualtrics Internationala za osam milijardi američkih dolara, a cilj posla jest spojiti upravljački dio sa svojim operativnim podacima.

Konkretnije, "upravljački" dio odnosi se na prikupljena iskustva i baratanje njima. Jer, Qualtrics je zapravo platforma za ankete i fokusira se istodobno na iskustva korisnika i zaposlenika. Sve to objedinjeno na jednom mjestu čini iznimnu bazu podataka koju velika kompanija kao SAP može iskoristiti za napredak u svom poslovanju. Uostalom, da nije tako, ne bi platila čak osam milijardi dolara da dođe do te platforme. Upućenijima ovo nije ništa čudno s obzirom da SAP posluje na područjima vezanima za HR, CRM i ERP.

Kao dodatno pojašnjenje dolaze riječi izvršnog direktora (CEO) SAP-a Billa McDermotta, koji navodi da njegova kompanija ima pristup čak 77 posto transakcija na svjetskoj razini te barata njima, ali uz Qualtrics će se svi ti prikupljeni podaci "zaokružiti". Stoga, ultimativni cilj za SAP je imati dovoljno detaljno obrađenih podataka kako bi se kreirali jedinstveni algoritmi za specifične industrije i scenarije.

Zanimljivost je, Ryan Smith ostaje CEO Qualtricsa. Naravno, zadovoljan je obavljenim poslom i uvjeren je da će SAP dodatno poboljšati Qualtrics XM Platformu. Nije čudno ni da se SAP odlučio ostaviti ga kao lidera, dokazao je da zna svoj posao. Primjerice, prognoze za 2018. godinu kažu da će Qualtrics uprihoditi 400 milijuna dolara, što je rast od 40 posto. Uostalom, po tim prihodima jasno je zašto se osam milijardi dolara prihvatilo bez razmišljanja.

Također, SAP sad pod sobom ima i kompanije kao Marketo, Adobe i Salesforce, koje su Qualtricsovi klijenti, odnosno, integrirali su njegov softver u svoje proizvode.

Svejedno, analitičari su skeptični, uvidjeli su da SAP olako daje novac pri akvizicijama pa je tako osim ovog posla koji je 14 puta veći od ukupnih godišnjih prihoda Qualtricsa, SAP već platio deset puta više od godišnjih prihoda Callidusa pri njegovoj akviziciji, devet puta za Concur, sedam puta za Aribu, devet puta za SuccessFactors...

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.