TRŽIŠTE POLUVODIČA

Samsung u samo tri mjeseca ove godine izgubio oko tri milijarde dolara

Samsung u samo tri mjeseca ove godine izgubio oko tri milijarde dolara
Dražen Tomić / Tomich Productions

Iako je Samsung imao izvrstan početak 2023. predstavljanjem serije Galaxy S23 i sjajnih rezultata koje je postigla, sve se anuliralo na poluvodičima jer je kompanija izgubila oko dvije milijarde američkih dolara samo kroz siječanj i veljaču.

Ono što je još alarmantnije jest da se nagađa kako će se ovaj gubitaški trend nastaviti i u prvom kvartalu. Očekuje se da su operativni gubici Samsunga na otprilike tri milijarde dolara minusa kroz prva tri mjeseca 2023. To nije dobar znak za južnokorejskog diva, posebno jer na čipovima nije zabilježio gubitke od četvrtog kvartala 2008.

Kriza na tržištu nikoga nije ostavila imunog, no nije se očekivalo da bi jedan Samsung mogao toliko posrnuti. Posebno jer se problemi nisu osjetili kroz prva tri kvartala prošle godine, gdje je ostvarena operativna dobit od ukupno 18,3 milijardi dolara, što je više od polovice ukupnih prihoda Samsunga, koji su iznosili 33 milijarde.

Od toga, u prvom kvartalu ostvareno je šest milijardi dolara na poluvodičima, u drugom 7,5 milijardi dolara i u trećem 3,8 milijardi dolara. U četvrtom se sve strmoglavilo i Samsung je ostvario svega 200 milijuna dolara. To je pad od čak 97 posto u odnosu na situaciju iz posljednjeg kvartala 2021.

Stoga, kako bi nastavio financirati poluvodiče, Samsung je navodno posudio otprilike 16 milijardi dolara od svog Display odjela, koji i dalje odlično kotira te ne osjeća nikakve financijske udarce. Štoviše, iz kompanije su priznali da će, slično kao i prošle godine, zadržati razinu kapitalnih izdataka bez pribjegavanja smanjenju proizvodnje poluvodiča. To je dobra vijest.

Samo, pitanje je kako će se to razviti s obzirom na cijelu tešku situaciju koja vlada na globalnoj razini... I posebno je pogodila tržište poluvodiča, čemu je do prije samo nekoliko mjeseci Samsung suvereno odolijevao.