Samsung u prvom kvartalu 2022. dosegao 24 posto smartphone tržišta

Samsung u prvom kvartalu 2022. dosegao 24 posto smartphone tržišta

Globalne isporuke pametnih telefona u padu su od 11 posto u prvom kvartalu ove godine, uspoređujući ga s istim razdobljem lani, što znači da je isporučeno 314 milijuna uređaja, navodi Strategy Analytcis. Ali, Samsung je u toj situaciji ipak uspio profitirati.

Naime, iako južnokorejski gigant bilježi pad od oko osam posto sa 75 milijuna isporuka tijekom prva tri mjeseca 2022., njegov udio na tržištu porastao je na 24 posto i to je najbolji rezultat za Samsung unazad pet godina.

Dokaz je to da najveći najlakše mogu odolijevati raznim krizama i da u njima zapravo profitiraju od onoga što slabija konkurencija gubi. U ovom slučaju, kineski proizvođači, koji svi redom bilježe rekordne minuse. A tome je tako zbog novog vala pandemije koronavirusa, nestašice komponentni i ruske invazije na Ukrajinu. Sve to utječe na globalnu situaciju, no Kina je pogođena iz nekoliko kuteva.

Apple, istovremeno, nije. Kao drugi najveći proizvođač, s 57 milijuna isporuka, zauzima 18 posto tržišta i djeluje podosta otporno na svjetske (ne)prilike. Na trećem je mjestu Xiaomi s 12 posto udjela i 39 milijuna isporuka, četvrti je OPPO, koji stoji iza OnePlus branda, s deset posto udjela i peti je Vivo s osam posto udjela.

Za sva tri kineska proizvođača slijedi težak period jer Honor, Realme, Lenovo-Motorola i Transsion su zabilježili bolje rezultate nego prije godinu dana te "pucaju" na jedno od pet prestižnih mjesta na ljestvici. Ponajprije jer su napravili bolju 5G tranziciju i prisutniji su na ključnim tržištima, izuzev Latinske Amerike, gdje OPPO i Vivo još uvijek imaju kontrolu.

Prema mišljenju stručnjaka iz Strategy Analytics, ove godine trebao bi uslijediti pad od jedan ili dva posto u smislu globalne isporuke pametnih telefona kroz svih 12 mjeseci, ali sve se to može promijeniti ako se aktualne krize pojačaju. Stoga, 2022. treba promatrati kroz dva dijela i nadati se da je ovaj prvi njen dio bio gori...

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.