Samsung seli svoje tvornice pametnih telefona iz Kine

Samsung seli svoje tvornice pametnih telefona iz Kine

Foto: DepositPhotos

Lokalne vlasnici i radnici u kineskim provincijama Guangdong i Jiangsu izrazili su zabrinutost zbog navoda da je južnokorejski tehnološki gigant Samsung odlučio zatvoriti tvornice te proizvodnju preseliti drugdje. Zbog toga bi tisuće ljudi moglo ostati zbog posla, na koji su se svih ovih godina itekako navikli jer je bio siguran i uspješan, s obzirom na odličnu prodaju Samsungovih pametnih telefona.

Sve to zapravo je održavalo gospodarstvo u tim provincijama, a posebice u Huizhou, grad u Guangdongu. Ali, uskoro bi Samsung trebao otići. Zatim bi trebao otići i iz Shenzhena, a potom i Tianjina. Sve ove glasine počele su se pojavljivati s krajem kineske Nove godine u veljači te imaju veze s trgovinskim ratom najmnogoljudnije zemlje svijeta i Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, Samsung ne želi probleme pa ih je odlučio izbjeći preseljenjem iz Kine, što ionako želi već neko vrijeme jer tamo su glavni konkurenti za njega, kao Huawei, Xiaomi i Oppo, koji svakako prate svaki detalj proizvodnje. Stoga, najizglednije je da će Samsung negdje u okolicu. Nagađa se da će to biti Indija i Vijetnam, gdje je radna snaga jeftinija, a konkurencija ne postoji. Barem kad se radi o svjetskom tržištu.

Također, sve ovo i nije neki novitet koji bi trebao čuditi, Samsung je još krajem prošle godine u New Delhiju otvorio najveći tvornicu pametnih telefona na svijetu, koja ima kapacitet proizvoditi na godišnjoj razini 120 milijuna uređaja. Upravo zato su prihodi u 2018. rasli samo 2,8 posto u Huizhou, što je osjetno manje od deset posto godinu prije. Investitori su se počeli povlačiti, druge kompanije također... Jednostavno, bez Samsunga budućnost provincija i njenih gradova nije više na istoj razini, odvlači umjesto da privlači.

Sad će pak Indija, a vjerojatno i Vijetnam, osjetiti kako je to kad otvori na tisuće radnih mjesta. Svakako će gospodarstvo procvjetati, a Samsung će svoj profit "podebljati" s obzirom da je kinesko susjedstvo čak jeftinije po pitanju radne snage od same Kine. Dakle, kao i uvijek na tržištu, gdje su troškovi manji, tamo je izglednije pokrenuti posao. Ili, u ovom slučaju, preseliti ga...

Još iz kategorije

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

18.10.2019. komentiraj

„SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na seminaru America Made Easy koji je HGK organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom. Naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.