Samsung seli svoje tvornice pametnih telefona iz Kine

Samsung seli svoje tvornice pametnih telefona iz Kine

Foto: DepositPhotos

Lokalne vlasnici i radnici u kineskim provincijama Guangdong i Jiangsu izrazili su zabrinutost zbog navoda da je južnokorejski tehnološki gigant Samsung odlučio zatvoriti tvornice te proizvodnju preseliti drugdje. Zbog toga bi tisuće ljudi moglo ostati zbog posla, na koji su se svih ovih godina itekako navikli jer je bio siguran i uspješan, s obzirom na odličnu prodaju Samsungovih pametnih telefona.

Sve to zapravo je održavalo gospodarstvo u tim provincijama, a posebice u Huizhou, grad u Guangdongu. Ali, uskoro bi Samsung trebao otići. Zatim bi trebao otići i iz Shenzhena, a potom i Tianjina. Sve ove glasine počele su se pojavljivati s krajem kineske Nove godine u veljači te imaju veze s trgovinskim ratom najmnogoljudnije zemlje svijeta i Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, Samsung ne želi probleme pa ih je odlučio izbjeći preseljenjem iz Kine, što ionako želi već neko vrijeme jer tamo su glavni konkurenti za njega, kao Huawei, Xiaomi i Oppo, koji svakako prate svaki detalj proizvodnje. Stoga, najizglednije je da će Samsung negdje u okolicu. Nagađa se da će to biti Indija i Vijetnam, gdje je radna snaga jeftinija, a konkurencija ne postoji. Barem kad se radi o svjetskom tržištu.

Također, sve ovo i nije neki novitet koji bi trebao čuditi, Samsung je još krajem prošle godine u New Delhiju otvorio najveći tvornicu pametnih telefona na svijetu, koja ima kapacitet proizvoditi na godišnjoj razini 120 milijuna uređaja. Upravo zato su prihodi u 2018. rasli samo 2,8 posto u Huizhou, što je osjetno manje od deset posto godinu prije. Investitori su se počeli povlačiti, druge kompanije također... Jednostavno, bez Samsunga budućnost provincija i njenih gradova nije više na istoj razini, odvlači umjesto da privlači.

Sad će pak Indija, a vjerojatno i Vijetnam, osjetiti kako je to kad otvori na tisuće radnih mjesta. Svakako će gospodarstvo procvjetati, a Samsung će svoj profit "podebljati" s obzirom da je kinesko susjedstvo čak jeftinije po pitanju radne snage od same Kine. Dakle, kao i uvijek na tržištu, gdje su troškovi manji, tamo je izglednije pokrenuti posao. Ili, u ovom slučaju, preseliti ga...

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.