VELIKA OČEKIVANJA

Samsung očekuje veću potražnju za uređajima sljedeće godine

Samsung očekuje veću potražnju za uređajima sljedeće godine
Dražen Tomić / Tomich Productions

Voditelj Samsungovog odjela Mobile eXperience (MX) Daniel Araujo očekuje da će se potražnja za uređajima povećati 2024. kako se raspoloženje potrošača stabilizira. Naglasio je da će se konkurencija u premium i masovnom tržišnom segmentu vjerojatno zaoštriti, dok će neizvjesnosti uzrokovane geopolitičkim rizicima vjerojatno ostati.

Samsung je također izvijestio o financijskom izvješću za treći kvartal. Dio glavne prodaje kao postotak prihoda od uređaja povećao se iz godine u godinu, podižući ASP za 4,6 posto na 295 USD i pomažući ukupnoj prodaji, dodao je. Prihodi MX-a i mreža pali su 7 posto na 30 bilijuna KRW (22,2 milijarde USD). Isporuke pametnih telefona pale su 7,8 posto na 59 milijuna jedinica, a isporuke tableta 14,3 posto na 6 milijuna jedinica.

Araujo je rekao da su svi novi sklopivi tableti i nosivi uređaji pokazali snažnu prodaju potpomognutu stabilnim zalihama. Izvršni potpredsjednik za odnose s investitorima Ben Suh rekao je da tvrtka očekuje smanjenje isporuka pametnih telefona i ASP-a u tekućem tromjesečju, a rast isporuka tableta.

Neto dobit kompanije u tom je razdoblju pala s 9,4 bilijuna KRW u trećem tromjesečju 2022. na 5,8 bilijuna KRW, uz pad prodaje od 12,2 posto na 67,6 bilijuna KRW. Prihod od jedinice čipa pao je 31 posto na 16,4 bilijuna KRW.