Samsung očekuje pad dobiti i prihoda

Samsung očekuje pad dobiti i prihoda

Foto: DepositPhotos

Samsung Electronics očekuje pad dobiti u četvrtom tromjesečju 2018. za 29 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, a kao razlog pada ističu usporavanje potražnje za pametnim telefonima i memorijskim čipovima.

Iz tvrtke procjenjuju da je njihova operativna dobit u proteklom kvartalu iznosila 9,7 milijardi dolara, ili oko 10.800 milijardi wona, 29 posto manje nego što je iznosila godinu dana prije. To je znatno veći pad dobiti nego što su analitičari očekivali i prvi pad dobiti Samsunga nakon dvije godine. Ukupni prihodi tvrtke mogli bi, pak, iznositi 59.000 milijardi wona, 11 posto manje nego godinu dana prije. Posljednjih godina prihodi i dobit te tvrtke snažno su rasli zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje.

U Samsungu predviđaju i da će dobit biti manja i u prvom tromjesečju 2019. godine zbog slabljenja potražnje i jačanja konkurencije. Slabljenje potražnje, posebice u Kini, pritisnula je cijeli tehnološki sektor, pa je nedavno i Apple upozorio da će mu prihodi biti manji nego što se očekivalo zbog slabije prodaje iPhonea u Kini.

Slaba prodaja čipova vodećim kineskim cloud tvrtkama izazvala je rast Samsungovih zaliha do razina koje dovode do pada cijena. Uz to, kineski proizvođači pametnih telefona bilježe drastični pad prodaje, što je također izazvalo slabljenje potražnje za čipovima. Samsungovi memorijski i procesni čipovi čine oko tri četvrtine dobiti i otprilike 38 posto prihoda te kompanije.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvalo je slabljenje potražnje za čipovima i mobilnim uređajima pa već sada analitičari Samsungu predviđaju manju dobit nego u 2018.

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.