Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Foto: Apple

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretnije, Samsung mora platiti 533,316,606 dolara zbog neovlaštenog korištenja tri Appleova patenta za dizajn, a preostalih 5,325,050 dolara za Appleov patent vezan uz tad novi uređaj. Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni presudom, ali barem ne moraju platiti 1,07 milijardi dolara, koliko je Apple tražio kroz tužbu.

Inače, sve ovo odnosi se na uređaje Galaxy S2, Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish i Transform. Možda je sad vrijeme da davna povijest bude napokon zaboravljena, danas ionako obje kompanije surađuju na više područja, od kojih se najviše ističe ono vezano uz zaslone za iPhone X pametne telefone.

Također, povijest je pokazala da zapravo nitko pobjeđuje u ovim "bitkama" jer je 2014. u svibnju Apple uspio dobiti 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata. Također su tužili Samsung za njih pet, ali sud je priznao da su samo sporna dva patenta i umjesto traženih 2,2 milijardi dolara, Apple je dobio 20 puta manje novca. Samsung je pak dobio tužbu za dva patenta koja je Apple njima "oteo" i za to su dobili svega 158 400 dolara od traženih 6,2 milijuna.

Ovo vjerojatno neće biti posljednja dobivena tužba oko patenata, neovisno o kojem proizvođaču se radilo, no svi se nadaju se da će se ovakvim ishodom stvari ipak malo smiriti. Jer, takve su tužbe ipak dio davnije prošlosti, oko stvari koje se danas ne spominju niti navode u žalbama, kritikama i ičemu vezanom za poslovanje. No, sudovi su poprilično spori kad se radi o patentima, a i žalbe ih dodatno usporavaju, pa dolaze ovako kasno i u trenucima dok zapravo sve to više nije relevantno, ali se ni ne može poništiti...

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Lemax širi poslovanje u Aziji

Hrvatska tvrtka Lemax širi poslovanje u Aziji

17.10.2018. komentiraj

Domaća IT tvrtka Lemax, koja se bavi proizvodnjom softvera namijenjenog turističkim agencijama i turoperatorima na globalnom tržištu, potpisala je ugovor s vodećom tajlandskom turističkom agencijom Asian Trails. Riječ je o najvećem ugovoru kojeg je hrvatski proizvođač potpisao na globalnom tržištu.

Apploev App Store ostvaruje dvostruko veću zaradu od Google Play Storea

Apploev App Store ostvaruje dvostruko veću zaradu od Google Play Storea

16.10.2018. komentiraj

Bitka e-trgovina aplikacijama između Google Play Storea i App Storea traje otkako su Google i Apple rivali na tržištu pametnih telefona u softverskom smislu. Ali, jednako tako, situacija je konstantno identična pa App Store bilježi daleko više prihoda i profita, dok Google Play Store bilježi daleko više preuzimanja aplikacija. No, novac se broji i 93 posto više profita za Apple u trećem kvartalu ove godine velika je stvar.

Amazon osigurao nove ugovore sa SAP-om i Symantecom teške milijardu dolara

Amazon osigurao nove ugovore sa SAP-om i Symantecom teške milijardu dolara

15.10.2018. komentiraj

Amazon Web Services (AWS) potpisao je nove ugovore s klijentima SAP SE i Symantec Corp., koji vrijede kombinirano milijardu američkih dolara. To je samo još jedan od brojnih velikih uspjeha koje Amazon u svom cloud poslovanju bilježi proteklih godinu dana, zbog čega i jest druga najvrednija kompanija svijeta, odmah iza Applea.