Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Foto: Apple

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretnije, Samsung mora platiti 533,316,606 dolara zbog neovlaštenog korištenja tri Appleova patenta za dizajn, a preostalih 5,325,050 dolara za Appleov patent vezan uz tad novi uređaj. Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni presudom, ali barem ne moraju platiti 1,07 milijardi dolara, koliko je Apple tražio kroz tužbu.

Inače, sve ovo odnosi se na uređaje Galaxy S2, Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish i Transform. Možda je sad vrijeme da davna povijest bude napokon zaboravljena, danas ionako obje kompanije surađuju na više područja, od kojih se najviše ističe ono vezano uz zaslone za iPhone X pametne telefone.

Također, povijest je pokazala da zapravo nitko pobjeđuje u ovim "bitkama" jer je 2014. u svibnju Apple uspio dobiti 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata. Također su tužili Samsung za njih pet, ali sud je priznao da su samo sporna dva patenta i umjesto traženih 2,2 milijardi dolara, Apple je dobio 20 puta manje novca. Samsung je pak dobio tužbu za dva patenta koja je Apple njima "oteo" i za to su dobili svega 158 400 dolara od traženih 6,2 milijuna.

Ovo vjerojatno neće biti posljednja dobivena tužba oko patenata, neovisno o kojem proizvođaču se radilo, no svi se nadaju se da će se ovakvim ishodom stvari ipak malo smiriti. Jer, takve su tužbe ipak dio davnije prošlosti, oko stvari koje se danas ne spominju niti navode u žalbama, kritikama i ičemu vezanom za poslovanje. No, sudovi su poprilično spori kad se radi o patentima, a i žalbe ih dodatno usporavaju, pa dolaze ovako kasno i u trenucima dok zapravo sve to više nije relevantno, ali se ni ne može poništiti...

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.