Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Foto: Apple

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretnije, Samsung mora platiti 533,316,606 dolara zbog neovlaštenog korištenja tri Appleova patenta za dizajn, a preostalih 5,325,050 dolara za Appleov patent vezan uz tad novi uređaj. Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni presudom, ali barem ne moraju platiti 1,07 milijardi dolara, koliko je Apple tražio kroz tužbu.

Inače, sve ovo odnosi se na uređaje Galaxy S2, Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish i Transform. Možda je sad vrijeme da davna povijest bude napokon zaboravljena, danas ionako obje kompanije surađuju na više područja, od kojih se najviše ističe ono vezano uz zaslone za iPhone X pametne telefone.

Također, povijest je pokazala da zapravo nitko pobjeđuje u ovim "bitkama" jer je 2014. u svibnju Apple uspio dobiti 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata. Također su tužili Samsung za njih pet, ali sud je priznao da su samo sporna dva patenta i umjesto traženih 2,2 milijardi dolara, Apple je dobio 20 puta manje novca. Samsung je pak dobio tužbu za dva patenta koja je Apple njima "oteo" i za to su dobili svega 158 400 dolara od traženih 6,2 milijuna.

Ovo vjerojatno neće biti posljednja dobivena tužba oko patenata, neovisno o kojem proizvođaču se radilo, no svi se nadaju se da će se ovakvim ishodom stvari ipak malo smiriti. Jer, takve su tužbe ipak dio davnije prošlosti, oko stvari koje se danas ne spominju niti navode u žalbama, kritikama i ičemu vezanom za poslovanje. No, sudovi su poprilično spori kad se radi o patentima, a i žalbe ih dodatno usporavaju, pa dolaze ovako kasno i u trenucima dok zapravo sve to više nije relevantno, ali se ni ne može poništiti...

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.