Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Foto: Apple

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretnije, Samsung mora platiti 533,316,606 dolara zbog neovlaštenog korištenja tri Appleova patenta za dizajn, a preostalih 5,325,050 dolara za Appleov patent vezan uz tad novi uređaj. Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni presudom, ali barem ne moraju platiti 1,07 milijardi dolara, koliko je Apple tražio kroz tužbu.

Inače, sve ovo odnosi se na uređaje Galaxy S2, Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish i Transform. Možda je sad vrijeme da davna povijest bude napokon zaboravljena, danas ionako obje kompanije surađuju na više područja, od kojih se najviše ističe ono vezano uz zaslone za iPhone X pametne telefone.

Također, povijest je pokazala da zapravo nitko pobjeđuje u ovim "bitkama" jer je 2014. u svibnju Apple uspio dobiti 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata. Također su tužili Samsung za njih pet, ali sud je priznao da su samo sporna dva patenta i umjesto traženih 2,2 milijardi dolara, Apple je dobio 20 puta manje novca. Samsung je pak dobio tužbu za dva patenta koja je Apple njima "oteo" i za to su dobili svega 158 400 dolara od traženih 6,2 milijuna.

Ovo vjerojatno neće biti posljednja dobivena tužba oko patenata, neovisno o kojem proizvođaču se radilo, no svi se nadaju se da će se ovakvim ishodom stvari ipak malo smiriti. Jer, takve su tužbe ipak dio davnije prošlosti, oko stvari koje se danas ne spominju niti navode u žalbama, kritikama i ičemu vezanom za poslovanje. No, sudovi su poprilično spori kad se radi o patentima, a i žalbe ih dodatno usporavaju, pa dolaze ovako kasno i u trenucima dok zapravo sve to više nije relevantno, ali se ni ne može poništiti...

Još iz kategorije

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

18.01.2019. komentiraj

DaiBau, internetska platforma posvećena tržištu izgradnje i obnove nekretnina je u početnoj A seriji primila investiciju od 700.000 eura odnosno oko 5 milijuna kuna. Vodeći investitor je South Central Ventures, dok je u investiciji sudjelovao i Vito ONE. Cilj ulaganja je unaprijeđenje platforme i ubrzano ostvarenje strategije njenog širenja na tržišta Srednje i Istočne Europe.

CES 2019: Može li se brendovima vjerovati u digitalno doba?

CES 2019: Može li se brendovima vjerovati u digitalno doba?

18.01.2019. komentiraj

Povjerenje korisnika u brendove prošle se godine uvelike narušilo, počevši od Facebookovih afera pa sve do proboja u Marriott i stiglo je vrijeme razmišljati kako to povjerenje vratiti jer 2019. će biti godina mobilnih mreža pete generacije (5G), a samim time i Interneta stvari (IoT). Dakle, bez povjerenja, prihodi bi mogli kaskati.

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.