Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Foto: Apple

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretnije, Samsung mora platiti 533,316,606 dolara zbog neovlaštenog korištenja tri Appleova patenta za dizajn, a preostalih 5,325,050 dolara za Appleov patent vezan uz tad novi uređaj. Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni presudom, ali barem ne moraju platiti 1,07 milijardi dolara, koliko je Apple tražio kroz tužbu.

Inače, sve ovo odnosi se na uređaje Galaxy S2, Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish i Transform. Možda je sad vrijeme da davna povijest bude napokon zaboravljena, danas ionako obje kompanije surađuju na više područja, od kojih se najviše ističe ono vezano uz zaslone za iPhone X pametne telefone.

Također, povijest je pokazala da zapravo nitko pobjeđuje u ovim "bitkama" jer je 2014. u svibnju Apple uspio dobiti 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata. Također su tužili Samsung za njih pet, ali sud je priznao da su samo sporna dva patenta i umjesto traženih 2,2 milijardi dolara, Apple je dobio 20 puta manje novca. Samsung je pak dobio tužbu za dva patenta koja je Apple njima "oteo" i za to su dobili svega 158 400 dolara od traženih 6,2 milijuna.

Ovo vjerojatno neće biti posljednja dobivena tužba oko patenata, neovisno o kojem proizvođaču se radilo, no svi se nadaju se da će se ovakvim ishodom stvari ipak malo smiriti. Jer, takve su tužbe ipak dio davnije prošlosti, oko stvari koje se danas ne spominju niti navode u žalbama, kritikama i ičemu vezanom za poslovanje. No, sudovi su poprilično spori kad se radi o patentima, a i žalbe ih dodatno usporavaju, pa dolaze ovako kasno i u trenucima dok zapravo sve to više nije relevantno, ali se ni ne može poništiti...

Još iz kategorije

Intel dao otkaz Krzanichu zbog veze na radnom mjestu

Intel dao otkaz Krzanichu zbog veze na radnom mjestu

22.06.2018. komentiraj

Intel je ostao bez generalnog direktora nakon što se s te pozicije pod pritiskom povukao Brian Krzanich. Razlog njegove iznenadne ostavke je veza sa zaposlenicom što je u toj kompaniji strogo zabranjeno pravilnikom o radu. Njegovo mjesto, kao privremeni šef Intela, zauzeo je financijski direktor Robert Swan.

Potpisan ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti u kompaniji

Potpisan ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti u kompaniji

21.06.2018. komentiraj

Svečanim potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su sa 77 korisnika potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i službeno je potvrđena odluka o financiranju odabranih projektnih prijedloga po pozivu “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020.

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

21.06.2018. komentiraj

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju svojih tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 % izjavilo ih je da je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29 % koje navode da je problem birokracija EU-a.