Samsung: Koronavirus će imati značajan efekt na prodaju TV-a i mobitela

Samsung: Koronavirus će imati značajan efekt na prodaju TV-a i mobitela

Foto: DepositPhotos

Samsung je u najnovijem izvještaju otkrio ono što ionako znamo - da će pandemija koronavirusa imati značajan utjecaj na prodaju televizora i pametnih telefona. Samo, to saznanje potkrijepio je konkretnim brojkama kroz naredne mjesece ove godine.

Naime, južnokorejski tehnološki gigant očekuje da će mu prodaja pasti sve do lipnja, nakon čega bi polako trebala rasti i vraćati se u normalu. Što bi bilo iznimno poticajno jer profit kroz prvi kvartal ove godine najslabiji je u posljednjih pet godina za Samsung.

Konkretnije, neto profit pao je za 3,2 posto na četiri milijarde američkih dolara, ali zato je prodaja porasla za 5,6 posto na 45 milijardi dolara dok je operativni profit porastao za 3,4 posto na 5,27 milijardi dolara. Bez obzira na te pozitivne stavke, dionice Samsunga su pod pritiskom protekla dva mjeseca.

"Zbog situacije bismo mogli smanjiti ulaganja u 5G tehnologiju", naveo je Samsung, što je logičan potez s obzirom da potrošači trenutno nisu zainteresirani za novitete.

Dakle, nešto tako skupo kao 5G samim time gubi smisao koji je prvotno zamišljen, i koji je svakako trebao polučiti uspjeh. Da je sve ostalo normalno kako se prognoziralo. No, ovakvu situaciju nitko nije mogao predvidjeti i Samsung, kao mnoge druge kompanije, povlači potrebne poteze kako bi što manje okrznut izašao iz svega.

No, nakon drugog kvartala sve bi trebalo krenuti u neku normalu, što znači da će prvi i drugi kvartal iduće godine biti istinsko osvježenje za sve ljubitelje tehnologije. A i za same proizvođače, koji će u punom smislu ponuditi svijetu novitete, baš onako kako su ih zamislili.

Dok se to ne dogodi, svi moraju ostati strpljivi, pandemija koronavirusa utjecala je na apsolutno sve. Na veliku većinu negativno, na manji dio pozitivno, ali utjecaj je zabilježen i to treba imati na umu. Posebno jer ovako nešto teško da se može tako skoro ponoviti...

Još iz kategorije

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.