Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Tržište poluvodiča još u srpnju je bilo uzdrmano po prvi put nakon 25 godina jer je Intel izgubio primat i kratko je Samsung preuzeo poziciju najvećeg proizvođača na svijetu. S krajem 2017., južnokorejski tehnološki gigant ponovno se domogao trona i nekako se čini da tamo ostaje jedno duže vrijeme jer Intel se i dalje može ravnopravno nadmetati tek na posrnulom tržištu osobnih i prijenosnih računala.

Trenutno Samsung zbog prisutnosti u pametnim telefonima, tabletima, ali i računalima, čini 14,6 posto tržišta, dok je Intel na 13,8 posto. Daleko na trećem mjestu je sa 6,7 posto udjela SK Hynix. Ali, bez obzira na te pozicije, svi skupa mogu slaviti jer kompletno tržište u odnosu na 2016. zabilježilo je 22,2 posto bolji rezultat, odnosno, njegova je vrijednost 419,7 milijardi američkih dolara.

Nije to zbog bolje prodaje tako već zbog činjenice da nedostaje memorije pa su cijene NAND i DRAM "pločica" porasle. Konkretnije, flash memorija je poskupila u prosjeku za 17 posto u odnosu na 2016., DRAM za čak 44 posto. Naravno, to povećanje plaćaju krajnji korisnici i dok se na PC tržištu tako nešto osjeti slabijom prodajom sve skupljih računala, na tržištu pametnih telefona situacija je bitno drugačija, prodaja konstantno raste bez obzira na sve što se događa.

A za Samsung događa se nešto sjajno. Ostvario je 61,22 milijarde dolara prihoda uz rast od 52,6 posto na godišnjoj razini. Rastao je i Intel, ali za 6,7 posto i ukupno stigao do 57,71 milijarde dolara prihoda. To je na kompletnoj listi zapravo najslabiji rast. Primjerice, SK Hynix je zabilježio 79 posto rasta i 26,3 milijarde dolara prihoda, Micron Technology rastao je za 78,1 posto i to je bilo dovoljno za 23,06 milijardi dolara prihoda, Qualcomm je rastao za 10,7 posto i ostvario je 17,06 milijardi dolara prihoda te na samom kraju imamo i Broadcom s 15,49 milijardi dolara prihoda i rastom od 17,1 posto na godišnjoj razini.

Također, da bi osigurao povećanje prednosti nad konkurencijom, Samsung je odlučio uložiti 26 milijardi američkih dolara u širenje proizvodnje, kako bi uspio zadovoljiti potrebe sve zahtjevnijeg tržišta. Ako mu plan uspije, Samsung bi mogao do kraja sljedeće godine ostvarivati prihode i veće od stotinu milijardi dolara na godišnjoj razini. Tako nešto konkurencija ne može gledati raskrštenih ruku, a ponajviše se to odnosi na Intel.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

19.07.2018. komentiraj

Najnovija analiza poslovanja poduzetnika u 2017. godini koju je napravila FINA pokazuje kako među tvrtkama s više od 10 zaposlenih i koje su najbolje prema ukupnim prihodima po prosječnoj neto plaći vodi Microsoft Hrvatska s vrlo visokih 41,4 tisuće kuna po zaposleniku. Među najboljima su pretežito tvrtke iz tehnološkog sektora i farmaceutskog sektora, jer financijske institucije nisu niti promatrane kako tvrde u FINA-i.

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

18.07.2018. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati Ericssona pokazuju kako prihod od prodaje bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u segmentu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.

Sedam IT slavi 15. rođendan

Sedam IT slavi 15. rođendan

17.07.2018. komentiraj

Jedna od značajnijih hrvatskih ICT tvrtki, Sedam IT, ovih dana obilježava petnaestu obljetnicu postojanja. Od nastajanja do danas, ta je kompanija uspješno radila i rasla te je danas prepoznatljiva u Hrvatskoj i izvan granica.