Samsung: Industriju čipova čeka težak kraj 2022.

Samsung: Industriju čipova čeka težak kraj 2022.

Foto: DepositPhotos

Pozitivne vijesti o skorašnjem kraju nestašice poluvodiča narušio je Samsung upozorenjem da industriju čeka potencijalno težak kraj ove godine.

Naime, jedan od visoko pozicioniranih izvršnih direktora najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova rekao je da su izgledi za drugu polovicu godine tmurni te da u kompaniji ne vide potreban zamah koji bi sugerirao oporavak dogodine. Na isto to su posljednjih tjedana upozoravali i rivalski proizvođači čipova kao što su SK Hynix i Micron Technology.

"Opća percepcija ranije ove godine bila je da će druga polovica biti bolja od prve polovice, ali od travnja do svibnja drastično se promijenila. Svijet se tako brzo mijenja", kazao je Kyung Kyehyun, prvi čovjek Samsungova odjela Device Solutions, koja nadgleda proizvodnju poluvodiča.

Samsungova strategija je, ustvrdio je, brže reagirati na tržišne promjene, umjesto da se drži unaprijed pripremljenog plana ulaganja. Dodao je i da će kompanija dati sve od sebe kako bi kapitalna ulaganja ostala stabilna

Samsung je kroz povijest mnogo ulagao u inicijative za nove čipove i u lipnju je pokrenuo masovnu proizvodnju 3-nanometarskih čipova, nadmašivši TSMC u utrci za izradu najnaprednijih čipova na svijetu.

Osim pada tržišta čipova, Samsung se također bori sa sukobom između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Dok se Južna Koreja povijesno povezivala s Washingtonom, tehnološki div računa na to da će moći prodavati čipove, pametne telefone i druge proizvode na ogromnom kineskom tržištu.

"Teško nam je izostaviti takvo tržište. Pokušavamo pronaći rješenje koje bi doprinijelo svima", poručio je Kyung.

Službeni Seul se pridružuje razgovorima na radnoj razini sa SAD-om, Tajvanom i Japanom kako bi se istražili načini kako doskočiti jačanju kineske ambicije da postane svjetski lider u tehnologiji čipova i smanji ovisnost o Zapadu.

O inicijativi Washingtona, nazvanoj "Savez Chip 4", Kyung je rekao kako se nada da će Južna Koreja "prvo tražiti razumijevanje od Kine, a zatim pregovarati sa SAD-om". Ali također je rekao i da dugoročno gledano, može biti teško staviti novu opremu u Samsungove tvornice unutar Kine.

Još iz kategorije

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

29.01.2023.

Situacija 'tihog davanja otkaza' pojavila se u centru pažnje s generacijom Z, ali nedavno ga je zasjenio puno problematičnija pod nazivom 'tiho dobivanje otkaza'. Naravno, dok je kod prvotnog inicijator nezadovoljni zaposlenik, u ovoj drugoj je inicijator poslodavac, ali u oba slučaja ispada negativac.

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

28.01.2023.

U četvrtom kvartalu 2022. Nokia je izvijestila o porastu prodaje i dobiti. Cijela financijska godina 2022. također je završila pozitivno za finsku tvrtku i to s dobicima u svim segmentima.

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

27.01.2023.

U svom financijskom izvješću za posljednji kvartal 2022. i cijelu godinu IBM je izvijestio o solidnim rezultatima. Dok je prihod bio isti u tromjesečju, tijekom financijske godine 2022. prihod je imao najveći rast u desetljeću.