Samsung i Ericsson se dogovorili oko korištenja patenata

Samsung i Ericsson se dogovorili oko korištenja patenata

Foto: DepositPhotos

Južnokorejski Samsung i švedski Ericsson napokon su završili pravni spor oko patenata, koji datira iz 2012. Kompanije su postigle dogovor te time prekinuli nešto što je ionako nepotrebno, iz vremena kad se “tužakalo” na sve strane.

Iako je spor star gotovo deset godina, odnosio se na mrežnu infrastrukturu pa "pokriva" sve od 2G do 5G pa samim time i ono iz ovih novijih vremena. Zato je još bolje što su obje kompanije povukle sve tužbe podnesene jedna protiv druge.

A počelo je tako što je spomenute 2012. kada je Ericsson podnio patentnu tužbu protiv Samsunga, da bi nakon gotovo dvije godine pregovora bio obnovljen FRAND licencni sporazum koji prvotno nije urodio plodom.

Samsung je tijekom prvih pregovora oko licenciranja tvrdio da je cijena koju Ericsson zahtijeva pretjerana, te su tijekom pregovora 2014. uspjeli dogovoriti nešto nižu cijenu na koju su u konačnici i pristali. Problem je što to nije okončalo spor na sudovima u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve se nastavilo idućih sedam godina.

Ericsson ima više od 33,000 patenata koji pokrivaju ključnu tehnologiju za 2G, 3G, 4G, 5G mreže i mobilne uređaje, te više od 100 licencnih ugovora s najvećim imenima industrije. Iz Ericssona su navodili da višegodišnji licencni ugovor uključuje plaćanje inicijalnog iznosa i naknade od strane Samsunga. A tražilo se oko 300 milijuna američkih dolara.

Ne zna se jesu li u švedskom gigantu dobili toliko, ali su očito dobili ono što im odgovara. Kao i Samsungu...

Nisu slične tužbe, kako je i spomenuo, bile ništa čudno s početkom prošlog desetljeća, odnosno, s pojavom pametnih telefona. Svi su nešto željeli naplatiti, postaviti se u dobitni položaj prije no što cijela priča krene poput lavine. A pametni telefoni jesu krenuli tim smjerom.

Nedavno je tako Oracle izgubio desetak godina dugačak sport s Googleom oko Jave, Apple i Samsung su svoje sporove prekinuli, Microsoft se isto polako smirio, a sad se riješilo i ovo...

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.