Samovozeći kamioni donijet će velike uštede prijevoznicima

Samovozeći kamioni donijet će velike uštede prijevoznicima

Foto: Pixabay

Vozila bez vozača budućnost su na prometnicama diljem svijeta, a realnost bi mogla postati već do 2025. godine. I time donijeti uistinu velike uštede prijevoznicima. Konkretnije, za devet bi godina ušteda trebala iznositi 15 posto u odnosu na 2016. i 28 posto u odnosu na 2015., kad govorimo o kamionima.

Fiksni troškovi kao što je gorivo najmanje će se smanjiti u 2025. i to je razumljivo, ali ipak će iznositi 1,4 posto manje izdavanja nego u 2016. Promjenjivi troškovi kao porezi, čišćenje, komunikacija i testiranja bit će čak 4,2 posto niži za osam godina u odnosu na situaciju lani. I na kraju trošak vozača smanjit će se za čak 27,2 posto.

Posljednja stavka potpuno je razumljiva jer ako će do 2025. biti više vozila bez vozača, troškovi će se bitno smanjiti po tom pitanju. Nije to neka viša matematika niti zaključak oko kojeg se trebalo pomučiti da bismo ga dobili, ali je vrijedna informacija za širu sliku.

Posebno kad se zna da je 2025. prijelomna godina za vozila bez vozača, kad bi trebao biti napravljen najznačajniji korak prema naprijed za uvođenje nove tehnologije. Dakle, motiv za implementaciju svakako je i ušteda.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.