VRIJEME USKLAĐENOSTI

SAD ukida nadzor Ericssona

Ericsson je pristao na praćenje usklađenosti zajedno s kaznama u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu dolara kako bi riješio istrage svojih povijesnih poslovnih praksi u 2019. Dogovor je uključivao odgođeno kazneno gonjenje i odbacivanje optužbi nakon određenog razdoblja.

SAD ukida nadzor Ericssona
Depositphotos

Ericsson je izbjegao američki nadzor nakon završetka razdoblja praćenja usklađenosti. Nametnuta je kao dio nagodbe o povijesnom mitu i nepravilnim knjigovodstvenim naknadama, petogodišnjeg procesa tijekom kojeg je tvrtka ojačala interne procese.

Dobavljač je rekao da je rad neovisnog nadzornika usklađenosti kojeg je imenovalo Ministarstvo pravosuđa SAD-a završio prema planu, ali je dodao da će surađivati ​​u tekućim istragama o njegovom dosadašnjem ponašanju. Ericsson je objasnio da je neovisni promatrač proveo posljednje četiri godine temeljito istražujući njegov globalni antikorupcijski program usklađenosti i interne kontrole. Navedeno je da je američki sudac potvrdio da je program ispunio sve zahtjeve DoJ-a krajem ožujka.

“Ovo je važna prekretnica na našem putu ka poboljšanju naše organizacije. Tijekom protekle četiri godine implementirali smo važne zahtjeve i procese usklađenosti. Naša predanost integritetu je čvrsta kao kamen i nemamo tolerancije prema korupciji, prijevarama ili drugom nedoličnom ponašanju,” rekao je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

Ericsson je pristao na praćenje usklađenosti zajedno s kaznama u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu dolara kako bi riješio istrage svojih povijesnih poslovnih praksi u 2019. Dogovor je uključivao odgođeno kazneno gonjenje i odbacivanje optužbi nakon određenog razdoblja. Nagodba o priznanju krivnje dogovorena u ožujku 2023. nakon nekaznenih kršenja izvornog sporazuma također je sada zaključena. Dobavljač je nastavio usmjeravati svoje interne procese usklađenosti, dodajući nadzor istražnog tima ulozi svog glavnog službenika za usklađenost.