SAD opet produljio privremenu licencu Huaweiju

SAD opet produljio privremenu licencu Huaweiju

Foto: DepositPhotos

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping još su tijekom summita G-20 u Osaki prije tri mjeseca uspjeli pronaći zajednički jezik pa su problemi za Huawei na 90 dana bili odgođeni, što se dogodilo i s proteklim tjednom kad su sankcije toj kineskoj kompaniji pomaknuti za još dodatnih 90 dana.

Sjedinjene Američke Države i Kina složile su se da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja" još u kolovozu, a na tom valu nastavilo se sa studenim. Sve to znači da je kraj trgovinskog rata, ali i carinskih besmislica zbog kojih su patili proizvođači i korisnici, pri svome kraju!

Nova dozvola ponovno vrijedi, kako je spomenuto, narednih 90 dana. Ili, točnije, do 16. veljače 2020. Time su ujedno demantirane ranije glasine kako će treće produženje trajati između dva tjedna i šest mjeseci. Dakle, službeno je da će ukidanje sankcija trajati minimalno sljedećih 90 dana, a ukoliko se ponovno produži i u veljači, Huawei će dogodine moći uz nešto manje muke plasirati svoje nove premium modele pametnih telefona.

Ujedno, treba znati da su pravila ostala ista kao prethodna dva puta, starije uređaje Huawei može nadograđivati novim sigurnosnim zakrpama, ali na nove ne može implementirati GMS podršku. Samim time, uređaji iz serije Mate 30 i dalje neće imati potpunu funkcionalnost na kakvu su navikli kupci iz zapadnijeg dijela svijeta. Također, to vrijedi i za sve mobilne uređaje koje će Huawei predstaviti kroz nadolazeće mjesece.

Nije ni to sve, kompanije kao Qualcomm i Microna ni dalje neće moći nuditi svoje usluge Huaweiju jer taj dio spada pod klauzulu nacionalne sigurnosti, zbog koje je u svibnju ove godine i počela cijela priča o sankcijama kineskom tehnološkom gigantu.

Još iz kategorije

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

03.08.2020. komentiraj

Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

Kriza donijela 24 posto pada tržišta pametnih telefona i izbacila Huawei na prvo mjesto

02.08.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je najveći pad u povijesti tijekom drugog kvartala ove godine. Prema Counterpoint Researchu, riječ je o 24 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 271,4 milijuna pametnih telefona. Naravno, krivac je pandemija koronavirusa.