SAD opet produljio privremenu licencu Huaweiju

SAD opet produljio privremenu licencu Huaweiju

Foto: DepositPhotos

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping još su tijekom summita G-20 u Osaki prije tri mjeseca uspjeli pronaći zajednički jezik pa su problemi za Huawei na 90 dana bili odgođeni, što se dogodilo i s proteklim tjednom kad su sankcije toj kineskoj kompaniji pomaknuti za još dodatnih 90 dana.

Sjedinjene Američke Države i Kina složile su se da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja" još u kolovozu, a na tom valu nastavilo se sa studenim. Sve to znači da je kraj trgovinskog rata, ali i carinskih besmislica zbog kojih su patili proizvođači i korisnici, pri svome kraju!

Nova dozvola ponovno vrijedi, kako je spomenuto, narednih 90 dana. Ili, točnije, do 16. veljače 2020. Time su ujedno demantirane ranije glasine kako će treće produženje trajati između dva tjedna i šest mjeseci. Dakle, službeno je da će ukidanje sankcija trajati minimalno sljedećih 90 dana, a ukoliko se ponovno produži i u veljači, Huawei će dogodine moći uz nešto manje muke plasirati svoje nove premium modele pametnih telefona.

Ujedno, treba znati da su pravila ostala ista kao prethodna dva puta, starije uređaje Huawei može nadograđivati novim sigurnosnim zakrpama, ali na nove ne može implementirati GMS podršku. Samim time, uređaji iz serije Mate 30 i dalje neće imati potpunu funkcionalnost na kakvu su navikli kupci iz zapadnijeg dijela svijeta. Također, to vrijedi i za sve mobilne uređaje koje će Huawei predstaviti kroz nadolazeće mjesece.

Nije ni to sve, kompanije kao Qualcomm i Microna ni dalje neće moći nuditi svoje usluge Huaweiju jer taj dio spada pod klauzulu nacionalne sigurnosti, zbog koje je u svibnju ove godine i počela cijela priča o sankcijama kineskom tehnološkom gigantu.

Još iz kategorije

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

18.01.2020. komentiraj

U međunarodnom okruženju certificiranje je uobičajena praksa i na taj način tvrtke dodatno jačaju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Iznad svega ovo priznanje izvrsnosti potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok poduzećima iz Europske unije jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

17.01.2020. komentiraj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja (quasy-equity loan) Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku. Financiranje podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.