SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Američko ministarstvo trgovine ponovno je produžilo privremenu licencu koja omogućuje američkim tvrtkama da posluju s kineskom tvrtkom Huawei - za dodatnih 60 dana.

Dakle, Huawei sad ima vremena do 15. svibnja, ali to ne znači da može bezbrižno poslovati. Većina sankcija ostaje na snazi pa vrijedi situacija kakva jest od svibnja prošle godine.

Naime, Huawei se našao na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, na temelju izvršnog naloga predsjednika Donalda Trumpa. To u praksi znači da mu je onemogućeno poslovanje s američkim tehnološkim tvrtkama, a sve se to događalo, a i događa se u okviru američko-kineskog trgovinskog rata.

Nadalje, Huawei i dalje posluje dobro, pogotovo u Kini, gdje je prodaja njegovih pametnih telefona u porastu, no tvrtka je u nezgodnom položaju kada je riječ o globalnoj prodaji.

Kineski gigant ne može postaviti Googleove aplikacije i usluge na posljednje modele pametnih telefona, što komplicira stvari na globalnom tržištu. Iako tvrtka ima svoj vlastiti operativni sustav HarmonyOS, kojeg je i službeno predstavila, proći će još podosta vremena dok on dođe na razinu a Androidom, u smislu usluga i broja aplikacija. Sve u svemu, za sada Huawei ima još gotovo 60 dana, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Ono što se zna jest da Huawei predviđa pad prodaje pametnih telefona za oko 20 posto ove godine, što znači da bi ih trebalo biti prodano oko 180 do 200 milijuna diljem svijeta. Razina je to iz 2018. Primjerice, prošle godine Huawei je gotovo dosegnuo 240 milijuna isporučenih uređaja i da se nastavio taj tempo, ove bi se godine približio 300 milijuna te konkretnije zaprijetio Samsungu.

Ovako prvoplasirani proizvođač ne mora brinuti i može koristiti krizu Huaweija za stvaranje dodatne prednosti.

Još iz kategorije

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

21.01.2021. komentiraj

Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62 posto na 123 posto u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

21.01.2021. komentiraj

Nesigurnost i financijske brige prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 i dalje utječu na mobilnost potrošača i globalni automobilski sektor. Deloitte već dulje od desetljeća ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utječu na globalni ekosustav automobilske industrije. Ovogodišnje je izvješće naslovljeno „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2021. godini” obuhvatilo niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uključujući utjecaj pandemije na mišljenja potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

20.01.2021. komentiraj

Tržište pametnih telefona raste iz godine u godinu, ali nekih znatnijih napredaka na području samih uređaja nema. Istina jest, ljepši su, možda kvalitetniji i donekle brži, uz pokoji zgodni dodatak, ali većih razlika uistinu nema.