SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Američko ministarstvo trgovine ponovno je produžilo privremenu licencu koja omogućuje američkim tvrtkama da posluju s kineskom tvrtkom Huawei - za dodatnih 60 dana.

Dakle, Huawei sad ima vremena do 15. svibnja, ali to ne znači da može bezbrižno poslovati. Većina sankcija ostaje na snazi pa vrijedi situacija kakva jest od svibnja prošle godine.

Naime, Huawei se našao na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, na temelju izvršnog naloga predsjednika Donalda Trumpa. To u praksi znači da mu je onemogućeno poslovanje s američkim tehnološkim tvrtkama, a sve se to događalo, a i događa se u okviru američko-kineskog trgovinskog rata.

Nadalje, Huawei i dalje posluje dobro, pogotovo u Kini, gdje je prodaja njegovih pametnih telefona u porastu, no tvrtka je u nezgodnom položaju kada je riječ o globalnoj prodaji.

Kineski gigant ne može postaviti Googleove aplikacije i usluge na posljednje modele pametnih telefona, što komplicira stvari na globalnom tržištu. Iako tvrtka ima svoj vlastiti operativni sustav HarmonyOS, kojeg je i službeno predstavila, proći će još podosta vremena dok on dođe na razinu a Androidom, u smislu usluga i broja aplikacija. Sve u svemu, za sada Huawei ima još gotovo 60 dana, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Ono što se zna jest da Huawei predviđa pad prodaje pametnih telefona za oko 20 posto ove godine, što znači da bi ih trebalo biti prodano oko 180 do 200 milijuna diljem svijeta. Razina je to iz 2018. Primjerice, prošle godine Huawei je gotovo dosegnuo 240 milijuna isporučenih uređaja i da se nastavio taj tempo, ove bi se godine približio 300 milijuna te konkretnije zaprijetio Samsungu.

Ovako prvoplasirani proizvođač ne mora brinuti i može koristiti krizu Huaweija za stvaranje dodatne prednosti.

Još iz kategorije

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

06.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zaustavila je i usporila brojne industrije, ali kao u svakoj krizi, neki su se itekako okoristili. Među njima su svakako platforme za videokonferencijske pozive, a u tom društvu najbolje su prošli - Zoom i Slack.

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.