Rudare li vaši zaposlenici kriptovalute na poslovim računalima?

Rudare li vaši zaposlenici kriptovalute na poslovim računalima?

Foto: Shutterstock

Rudarenje kriptovaluta uobičajeno je u današnje vrijeme, no istovremeno i problematično jer tako nešto čini se prečesto bez znanja vlasnika računala i to zahvaljujući malwareu ili alatima za rudarenje koji „operiraju“ na neželjeni način svima osim onima koji imaju koristi. Posebno se to odnosi na radno okruženje...

Vlasnici kompanija u većini će slučajeva osigurati zaposlenima vrhunska računala, vrhunsku internetsku vezu i samim time uvjete koji su idealni za rudarenje. Upravo zato zaposleni često postavljaju alate za rudarenje na računala i izvlače korist za sebe kroz osam sati, ili koliko su već na poslu. Lukavo, no može se razotkriti.

Primjerice, učinio je to Microsoft prije svih detaljnom analizom softvera u poslovnom okruženju te objavio da 1800 sustava od svih u koje ima uvid "rudari". I to ne na način da je na njih postavljen malware već legitimni alati za rudarenje, što sugerira da su tamo postavljeni svjesno, a ne prevarom. Odnosno, prevara može biti slučaj, ali nije izvedena na način kako hakeri inače rade. Time se "svjetla pozornice" okreću prema zaposlenima. Ili vlasnicima kompanija koji zarađuju na još jednu stranu, što je primamljivo s obzirom da se ne oporezuje.

Također, prema onome što je Microsoft objavio, vidi se da postoji trend rudarenja u poslovnom okruženju. Jer, u rujnu prošle godine rudarilo se kroz stotinjak sustava, u listopadu ih je već bilo oko tri stotine, da bi u studenom prošle godine brojka premašila 1500. Potom se sve skupa malo dovelo u red i brojka sustava u poslovnom okruženju preko kojih se rudari pada ispod tisuću, ali već u siječnju ove godine dosegnula je 1800 sustava.

Rješenje za neželjeno rudarenje jest kroz Microsoft Windows Defender, koji može blokirati alate za rudarenje, odnosno, razotkriti ih. Baš kao što može i trojance koji služe za infiltraciju na računala kako bi se rudarilo preko njih. To je također problem za sebe jer Microsoft bilježi novih 688 tisuće "zaraženih" računala samo u siječnju ove godine.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.