Rudare li vaši zaposlenici kriptovalute na poslovim računalima?

Rudare li vaši zaposlenici kriptovalute na poslovim računalima?

Foto: Shutterstock

Rudarenje kriptovaluta uobičajeno je u današnje vrijeme, no istovremeno i problematično jer tako nešto čini se prečesto bez znanja vlasnika računala i to zahvaljujući malwareu ili alatima za rudarenje koji „operiraju“ na neželjeni način svima osim onima koji imaju koristi. Posebno se to odnosi na radno okruženje...

Vlasnici kompanija u većini će slučajeva osigurati zaposlenima vrhunska računala, vrhunsku internetsku vezu i samim time uvjete koji su idealni za rudarenje. Upravo zato zaposleni često postavljaju alate za rudarenje na računala i izvlače korist za sebe kroz osam sati, ili koliko su već na poslu. Lukavo, no može se razotkriti.

Primjerice, učinio je to Microsoft prije svih detaljnom analizom softvera u poslovnom okruženju te objavio da 1800 sustava od svih u koje ima uvid "rudari". I to ne na način da je na njih postavljen malware već legitimni alati za rudarenje, što sugerira da su tamo postavljeni svjesno, a ne prevarom. Odnosno, prevara može biti slučaj, ali nije izvedena na način kako hakeri inače rade. Time se "svjetla pozornice" okreću prema zaposlenima. Ili vlasnicima kompanija koji zarađuju na još jednu stranu, što je primamljivo s obzirom da se ne oporezuje.

Također, prema onome što je Microsoft objavio, vidi se da postoji trend rudarenja u poslovnom okruženju. Jer, u rujnu prošle godine rudarilo se kroz stotinjak sustava, u listopadu ih je već bilo oko tri stotine, da bi u studenom prošle godine brojka premašila 1500. Potom se sve skupa malo dovelo u red i brojka sustava u poslovnom okruženju preko kojih se rudari pada ispod tisuću, ali već u siječnju ove godine dosegnula je 1800 sustava.

Rješenje za neželjeno rudarenje jest kroz Microsoft Windows Defender, koji može blokirati alate za rudarenje, odnosno, razotkriti ih. Baš kao što može i trojance koji služe za infiltraciju na računala kako bi se rudarilo preko njih. To je također problem za sebe jer Microsoft bilježi novih 688 tisuće "zaraženih" računala samo u siječnju ove godine.

Još iz kategorije

Ulazak u eurozonu dodatan poticaj izvozu i rastu zaposlenosti

Ulazak u eurozonu dodatan poticaj izvozu i rastu zaposlenosti

22.01.2019. komentiraj

„Vidimo prevladavajuće koristi uvođenja eura za naše poduzetnike, međutim, pritom nikako ne smijemo smetnuti s uma da samo uvođenje eura neće riješiti strukturne probleme gospodarstva, te da je u našem vlastitome interesu da se što jači i stabilniji pridružimo eurozoni. Zato je nužno uložiti dodatne napore da u ovoj pretpristupnoj fazi ubrzamo ublažavanje strukturnih slabosti hrvatskoga gospodarstva“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući prednosti i mane uvođenja eura.

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

21.01.2019. komentiraj

Brand kinsekog Huaweia Honor učvrstio je svoj vodeći položaj u industriji snažnim rastom u 2018. godini, unatoč globalnoj gospodarskoj krizi. Prema podacima IDC-a , u prva tri tromjesečja 2018. godine globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je pad od 3,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, Honor je u istom razdoblju ostvario rast od 27,1 % te se sada nalazi na prvom mjestu po tržišnom udjelu na mid i high-end online tržištu.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

20.01.2019. komentiraj

Tijekom posljednjih nekoliko godina, regija SIE je potvrdila svoju sposobnost generiranja rasta. Očekuje se da će gospodarsko okruženje u regiji SIE ostati pozitivno i u 2019. godini predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja (oko 3% ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem, tvrdi se u najnovijoj analizi UniCredita o kojoj se govorilo na radionici tijekom godišnjeg Euromoneyjevog foruma za regiju SIE u Beču.