Rimac želi dovesti autoindustriju u Hrvatsku i u tome traži podršku Vlade

Rimac želi dovesti autoindustriju u Hrvatsku i u tome traži podršku Vlade

Rimac Automobili i predstavnici Vlade RH susreli su se na raspravi o potencijalima razvoja nove auto industrije u Hrvatskoj. Osnivač i izvršni direktor Mate Rimac ugostio je Andreja Plenkovića, premijera Vlade Republike Hrvatske, ministre i visoke Vladine dužnosnike u sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji. Tom prigodom, Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik odjela za proizvode, Hyundai Motor Group i gospodin Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora, Porsche AG, pridružili su se raspravi kao dioničari Rimca kako bi podržali inicijativu.

Ovo je prvi put da je premijer Plenković posjetio Rimac Automobili na radnom sastanku na kojem se razgovaralo o mogućnostima razvoja nove automobilske industrije u Hrvatskoj. „Osim što želimo da Rimac Automobili budu uspješna priča, želimo naša iskustva podijeliti da bi autoindustrija investirala u Hrvatsku. Dva vala širenja auto industrije u zemlje Srednje i Istočne Europe pokazala su se iznimno vrijedna za gospodarstva ovih zemalja. Sad kreće novi val investicija i uslijed novih okolnosti, Hrvatska ima priliku postati iduća destinacija nove auto industrije. Danas se države natječu na otvorenom tržištu, jednako kao i tvrtke. Da bi bili atraktivni za te proizvođače, trebamo razviti komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje. Mi želimo doprinijeti tome da investitore privučemo u Hrvatsku, i naša uloga je ukazati na potrebe i očekivanja autoindustrije, dok je na Vladi da odluči je li nova autoindustrija pravi smjer strateškog razvoja Hrvatske i ako je, da oblikuje politike u smjeru privlačenja investicija“, ističe Mate Rimac.

Kada bi automobilska industrija bila zemlja, bila bi četvrto po veličini gospodarstvo na svijetu. Ukupne vrijednosti 4.060 milijardi USD u 2017. godini, nalazi se iznad Njemačke u globalnom poretku. Globalna proizvodnja vozila i prijeđeni kilometri stalno rastu i predviđa se da će nastaviti rasti. Svaki od top 8 proizvođača automobila ima veće prihode od hrvatskog BDP-a. Nadalje, industrija dobavljača automobila je od globalnog značaja, a 2015. samo ova industrija bila je ukupne veličine od 2.000 milijardi USD i iznosila je 147 milijardi USD ukupnih investicija, zapošljavajući 5 milijuna ljudi.

Automobilska industrija trenutačno prolazi kroz značajne promjene – prelazak na elektrificirana, povezana i autonomna vozila. Ti disruptivni trendovi brzo mijenjaju industriju, otvarajući nove prilike. Glavni proizvođači i dobavljači automobila značajno su povećali svoju potrošnju na istraživanje i razvoj u posljednjih 10 godina. Nadalje, svjetski proizvođači automobila preusmjerili su svoju proizvodnju na zemlje Srednje i Istočne Europe iz zapadne Europe. Dobavljači automobilskih proizvođača su slijedili, agresivno ulažući u zemlje Srednje i Istočne Europe, otvarajući proizvodne pogone, centre za inovacije i istraživanje i razvoj. Ta se promjena dogodila u dva glavna kruga ulaganja, u posljednjih 20 godina, a pitanje je može li Hrvatska biti odredište za sljedeći val ulaganja u novu automobilsku industriju.

„Ulaganja Porsche i Hyundai veliko su priznanje za Rimac Automobili. Nastavit ćemo intenzivno surađivati i podupirati primjere izvrsnosti kao što su Rimac Automobili, stvarati povoljno ozračje i zajednički vidjeti koji konkretniji potezi Vlade RH bi dali signal automobilskoj globalnoj industriji da je Hrvatska spremna za ozbiljne greenfield investicije koje će ojačati industriju“, pojašnjava Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Pronalasci Rimac Automobila, temeljeni na detaljnoj studiji o budućem razvoju industrije, trenutnom industrijskom iskustvu i mreži, pokazuju da bi Hrvatska mogla imati velike koristi, kao i mnoge zemlje Srednje i Istočne Europe do sada.

„Ohrabreni smo podrškom hrvatske Vlade našem partnerstvu s Rimcem. I dalje ćemo jačati naše strateško partnerstvo u razvoju visokih performansi EV i FCEV prototipa u svim markama Hyundai Motor Group“, objašnjava Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik odjela za proizvode Hyundai Motor Group

„Automobilskoj industriji u Hrvatskoj treba posvetiti jednaku pozornost kao i nogometu. To je zemlja puna potencijala, i puna vrlo obrazovanih mladih ljudi. Kao dio svojih napora za elektrifikaciju, Porsche je prošle godine odlučio surađivati s Rimcem koji je impresivno pokazao svoju vjerodostojnost u području elektromobilnosti. Kao dioničari, mi iz Porschea želimo u potpunosti podržati Rimac. Stoga smo upravo s Vladom razgovarali o mogućnostima za Hrvatsku kao državu u automobilskom sektoru. Podrška Vlade ključna je za uspješan razvoj. Zemlja sada ima priliku biti relevantna lokacija za automobilsku industriju na međunarodnoj razini“, ističe Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora, Porsche AG.

Još iz kategorije

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

18.10.2019. komentiraj

„SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na seminaru America Made Easy koji je HGK organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom. Naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.