Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Trećeg dana 12. Combis konferencije istaknulo se predavanje stručnjaka za upravljanje projektima i implementaciju strategija Ricarda Vargasa, direktora Brightline inicijative - koalicije vodećih svjetskih organizacija iz poslovnih, vladinih i neprofitnih sektora, posvećene pružanju znanja, uvida i rješenja za uspješno premošćivanje jaza između razvoja strategije i njene implementacije u poslovanju.

Vargas je održao plenarno predavanje powered by Cisco 'Connecting Strategy Design and Delivery: Closing the Expensive Implementation Gap' te istaknuo kako je izvrsnost implementacije zacrtanih strategija ključna za održivi rast i prosperitet kompanija.

No ipak, većina se kompanija često nosi s izazovima pri implementaciji planiranih strateških inicijativa, a zbog pogrešne provedbe koja nosi velike troškove u vremenu i resursima.

O tome govori i istraživanje Brightline inicijative iz 2017. godine koje je objavilo poražavajuće podatke kako samo jedna od deset organizacija uspijeva ostvariti sve svoje strateške ciljeve, a u prosjeku čak 20 posto organizacija ne realizira usvojenu strategiju.

"Dinamična interakcija između izrade strategije i njene isporuke počinje u trenutku kada organizacija definira svoje strateške ciljeve i investicije. Većina voditelja kompanija i timova razumiju važnost implementacije i priznaju potrebu za nadogradnjom svojih mogućnosti. U našem je posljednjem istraživanju čak 59 posto ispitanika izjavilo kako prepoznaju jaz između dizajna i implementacije strategije i prepoznaju to kao glavni negativan utjecaj na učinkovitost organizacije", istaknuo je Ricardo Vargas te predstavio načela Brightline inicijative koja bi liderima trebala pomoći da premoste izuzetno skup i neproduktivan jaz između kreiranja poslovne strategije i njene isporuke.

Načela Brightline inicijative naglašavaju važnost pravilnog planiranja strategija i njene pripreme u današnjem poslovnom okruženju kada ciklusi planiranja strategije moraju biti brži, dinamičniji i agilniji. Prednost na tržištu imat će oni koji na vrijeme primijete promjene u svom poslovnom okruženju i brzo reagiraju s pravim odlukama i prilagodbama strategije i isporuke, oni koji oforme dobre timove i čvrsto utvrde prioritete za implementaciju strategije, a ovisno o raspoloživim resursima kompanije.

"Organizacije se uzdižu ili padaju na sposobnosti uspješnog provođenja pobjedničkih strategija. U vrijeme kada se od lidera očekuje da transformiraju svoje kompanije kako bi mogli preživjeti i napredovati u hyper-povezanom svijetu koji se brzo mijenja, moraju znati kako uspješno premostiti jaz između kreiranja strategije i njene implementacije, te uspješno pretvoriti ideje u stvarnost. Bez discipline, strogosti i brige oko proaktivnog rješavanja potencijalnih praznina i izazova koji mogu utjecati na implementaciju, kreirana strategija ima malo šanse za uspjeh", zaključio je Ricardo Vargas.

Nakon plenarnog predavanja, sudionici konferencije imali su priliku čuti cutting edge tehnološko predavanje koje je održao Igor Grudenić, Delivery SRE tech lead u kompaniji Google na temu Site Reliability Engineeringa (SRE). Grudenić je sudionicima predstavio način na koji SRE u Googleu aktivno sudjeluje u oblikovanju arhitekture sustava, kontrolira proces upravljanja promjenama i pruža potporu kritičnim komponentama sustava.

"Pouzdanost je glavna kritična karakteristika mnogih proizvoda i često je u kontradikciji s brzinom razvoja programske potpore i ukupnim troškovima. Upravo su iz tog razloga u Googleu oformljeni SRE timovi koji su dodijeljeni važnim proizvodima, a njihov je zadatak da upravljaju kompromisima vezanim uz pouzdanost sustava, kao i da osiguraju da produkcijski sustavi rade unutar zadanih parametara", rekao je Igor Grudenić, Delivery SRE tech lead u kompaniji Google.

Još iz kategorije

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

21.01.2019. komentiraj

Brand kinsekog Huaweia Honor učvrstio je svoj vodeći položaj u industriji snažnim rastom u 2018. godini, unatoč globalnoj gospodarskoj krizi. Prema podacima IDC-a , u prva tri tromjesečja 2018. godine globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je pad od 3,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, Honor je u istom razdoblju ostvario rast od 27,1 % te se sada nalazi na prvom mjestu po tržišnom udjelu na mid i high-end online tržištu.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

20.01.2019. komentiraj

Tijekom posljednjih nekoliko godina, regija SIE je potvrdila svoju sposobnost generiranja rasta. Očekuje se da će gospodarsko okruženje u regiji SIE ostati pozitivno i u 2019. godini predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja (oko 3% ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem, tvrdi se u najnovijoj analizi UniCredita o kojoj se govorilo na radionici tijekom godišnjeg Euromoneyjevog foruma za regiju SIE u Beču.

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

18.01.2019. komentiraj

DaiBau, internetska platforma posvećena tržištu izgradnje i obnove nekretnina je u početnoj A seriji primila investiciju od 700.000 eura odnosno oko 5 milijuna kuna. Vodeći investitor je South Central Ventures, dok je u investiciji sudjelovao i Vito ONE. Cilj ulaganja je unaprijeđenje platforme i ubrzano ostvarenje strategije njenog širenja na tržišta Srednje i Istočne Europe.