Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Trećeg dana 12. Combis konferencije istaknulo se predavanje stručnjaka za upravljanje projektima i implementaciju strategija Ricarda Vargasa, direktora Brightline inicijative - koalicije vodećih svjetskih organizacija iz poslovnih, vladinih i neprofitnih sektora, posvećene pružanju znanja, uvida i rješenja za uspješno premošćivanje jaza između razvoja strategije i njene implementacije u poslovanju.

Vargas je održao plenarno predavanje powered by Cisco 'Connecting Strategy Design and Delivery: Closing the Expensive Implementation Gap' te istaknuo kako je izvrsnost implementacije zacrtanih strategija ključna za održivi rast i prosperitet kompanija.

No ipak, većina se kompanija često nosi s izazovima pri implementaciji planiranih strateških inicijativa, a zbog pogrešne provedbe koja nosi velike troškove u vremenu i resursima.

O tome govori i istraživanje Brightline inicijative iz 2017. godine koje je objavilo poražavajuće podatke kako samo jedna od deset organizacija uspijeva ostvariti sve svoje strateške ciljeve, a u prosjeku čak 20 posto organizacija ne realizira usvojenu strategiju.

"Dinamična interakcija između izrade strategije i njene isporuke počinje u trenutku kada organizacija definira svoje strateške ciljeve i investicije. Većina voditelja kompanija i timova razumiju važnost implementacije i priznaju potrebu za nadogradnjom svojih mogućnosti. U našem je posljednjem istraživanju čak 59 posto ispitanika izjavilo kako prepoznaju jaz između dizajna i implementacije strategije i prepoznaju to kao glavni negativan utjecaj na učinkovitost organizacije", istaknuo je Ricardo Vargas te predstavio načela Brightline inicijative koja bi liderima trebala pomoći da premoste izuzetno skup i neproduktivan jaz između kreiranja poslovne strategije i njene isporuke.

Načela Brightline inicijative naglašavaju važnost pravilnog planiranja strategija i njene pripreme u današnjem poslovnom okruženju kada ciklusi planiranja strategije moraju biti brži, dinamičniji i agilniji. Prednost na tržištu imat će oni koji na vrijeme primijete promjene u svom poslovnom okruženju i brzo reagiraju s pravim odlukama i prilagodbama strategije i isporuke, oni koji oforme dobre timove i čvrsto utvrde prioritete za implementaciju strategije, a ovisno o raspoloživim resursima kompanije.

"Organizacije se uzdižu ili padaju na sposobnosti uspješnog provođenja pobjedničkih strategija. U vrijeme kada se od lidera očekuje da transformiraju svoje kompanije kako bi mogli preživjeti i napredovati u hyper-povezanom svijetu koji se brzo mijenja, moraju znati kako uspješno premostiti jaz između kreiranja strategije i njene implementacije, te uspješno pretvoriti ideje u stvarnost. Bez discipline, strogosti i brige oko proaktivnog rješavanja potencijalnih praznina i izazova koji mogu utjecati na implementaciju, kreirana strategija ima malo šanse za uspjeh", zaključio je Ricardo Vargas.

Nakon plenarnog predavanja, sudionici konferencije imali su priliku čuti cutting edge tehnološko predavanje koje je održao Igor Grudenić, Delivery SRE tech lead u kompaniji Google na temu Site Reliability Engineeringa (SRE). Grudenić je sudionicima predstavio način na koji SRE u Googleu aktivno sudjeluje u oblikovanju arhitekture sustava, kontrolira proces upravljanja promjenama i pruža potporu kritičnim komponentama sustava.

"Pouzdanost je glavna kritična karakteristika mnogih proizvoda i često je u kontradikciji s brzinom razvoja programske potpore i ukupnim troškovima. Upravo su iz tog razloga u Googleu oformljeni SRE timovi koji su dodijeljeni važnim proizvodima, a njihov je zadatak da upravljaju kompromisima vezanim uz pouzdanost sustava, kao i da osiguraju da produkcijski sustavi rade unutar zadanih parametara", rekao je Igor Grudenić, Delivery SRE tech lead u kompaniji Google.

Još iz kategorije

Intel dao otkaz Krzanichu zbog veze na radnom mjestu

Intel dao otkaz Krzanichu zbog veze na radnom mjestu

22.06.2018. komentiraj

Intel je ostao bez generalnog direktora nakon što se s te pozicije pod pritiskom povukao Brian Krzanich. Razlog njegove iznenadne ostavke je veza sa zaposlenicom što je u toj kompaniji strogo zabranjeno pravilnikom o radu. Njegovo mjesto, kao privremeni šef Intela, zauzeo je financijski direktor Robert Swan.

Potpisan ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti u kompaniji

Potpisan ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti u kompaniji

21.06.2018. komentiraj

Svečanim potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su sa 77 korisnika potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i službeno je potvrđena odluka o financiranju odabranih projektnih prijedloga po pozivu “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020.

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

21.06.2018. komentiraj

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju svojih tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 % izjavilo ih je da je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29 % koje navode da je problem birokracija EU-a.