Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Foto: DepositPhotos

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom i uslugama mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje Canalys u svom izvještaju za 2019. Riječ je o ukupnih 107 milijardi američkih dolara, koliko se troši na njihove proizvode od strane raznih organizacija. Ili, riječ je o rastu od 37 posto!

Ukupno, najviše se potrošilo na Amazon Web Services, čak 34,6 milijardi dolara i time Amazonov prvak čini 34,6 posto tržišta. Na drugom je mjestu Microsoft Azure s 18,1 milijardi dolara prihoda i udjelom od 16,9 posto. Na trećem je mjestu Google Cloud sa 6,2 milijarde dolara i na njega treba posebno obratiti pažnju jer je ostvario godišnji rast od 87,8 posto ili 3,3 milijarde dolara.

Canalys je ponudio i prognozu situacije sve do 2024., kad se predviša potrošnja od 284 milijarde dolara na cloud IT infrastrukturu i usluge. Jasno je po tome, digitalna transformacija odvija se zavidnom brzinom i akteri na tržištu toga su itekako svjesni te spremni na apsolutno sve izazove koji slijede. Što samo potvrđuje koliko je cloud profitabilan i koliki zapravo potencijal posjeduje. Ali, to je već jasno, zato se toliko i ubrzava sama potrošnja.

Jasno je i koliko prilika cloud još uvijek nudi proizvođačima i koliki potencijal se nudi na tržištu vezanom uz njega, što automatski znači da će ulaganja i razvoj kroz ovu i naredne godine biti u porastu.

Međutim, treba uzeti u obzir kako će se jako povećati i u laganja u infrastrukturu u cloudu pogotovo kada se dogodi brzi rast IoT rješenja, ali i usluga baziranih na informacijama s IoT uređaja, a da ne govorimo o trenutku veće primjene samovozećih automobila, kamiona, autobusa...

Samim time, pokretač ovog tržišta bit će revolucionarna 5G tehnologija, koja pokreće tolike industrije. Odnosno, pokretat će ih kroz naredne godine.

Još iz kategorije

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

04.04.2020. komentiraj

Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

04.04.2020. komentiraj

Prema podacima istraživanja portala MojPosao, svaka peta osoba (18%) u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom. Najviše ispitanika, gotovo polovica (43%), virusa se boji samo donekle, dok čak 39% osoba uopće ne strahuje od zaraze.

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

04.04.2020. komentiraj

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije.