Rastu investicije u europske startupe

Rastu investicije u europske startupe

Foto: DepositPhotos

Gledano iz kuta tehnološkog napretka, Europi se često zamjera da nije dovoljno angažirana kad se radi o investicijama u startupe, zbog čega zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. No, to se polako mijenja jer tijekom posljednje tri godine ulaganja u “mlade” startupe poraslo je za čak četiri puta.

Investitore najviše zanimaju tehnološki startupi namijenjeni financijskom i zdravstvenom sektoru, što daje određene smjernice onima koji se žele nametnuti na tržištu. Konkretnije, u prvoj polovici 2015. godine kapitalne investicije za mlade startupe iznosile su 875 milijuna eura, a u prvoj polovici ove godine čak 3,5 milijarde eura. Najviše tih investicija slijeva se u britanske i francuske startupe.

Iako je sve to još uvelike slabije no situacija koja se zbiva na američkom i kineskom tlu, zanimljivo je vidjeti kako Europa korak po korak jača. Samo, treba vidjeti što će se sve promijeniti kad Brexit završi 29. ožujka iduće godine pa Europska unija ostane bez Velike Britanije. Ali, vjerojatno na najvišim razinama postoje rješenja.

Također, sve ovo nije se dogodilo slučajno, postoje natjecanja za startupe kao ono za područje održive energije u 23 zemlje centralne i istočne Europe, Baltiku i dijelu Mediterana. Pobjednici su dobili novčane nagrade i pristup prestižnom akceleratoru Highway podržanog od InnoEnergy, gdje se ideje i projekti pretvaraju u proizvode i usluge. Mladim poduzetnicima ponudila su se nova znanja i značajna podrška u području razvijanja i patentne zaštite proizvoda, ulaska na tržište, jačanja tima ili pristupa početnom financiranju. Također, mogu biti u stalnom kontaktu s 150 najvećih partnera iz područja energetike, olakšavajući im ulazak na globalno tržište.

Slični natječaji postoje i u drugim područjima, što motivira mlade poduzetnike i stručnjake da se angažiraju, krenu u posao pa naprave nešto što bi moglo biti od svjetskog značaja.

Još iz kategorije

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

11.12.2019. komentiraj

Poslovni rezultati jedne od najjačih domaćih ICT tvrtki King ICT premašit će ukupno milijardu kuna, potvrdio je pred novinarima danas predsjednik Uprave Plamenko Barišić. Prema njegovim riječima to znači da će u Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

10.12.2019. komentiraj

Oglasnik je razvio kombinaciju tiskanog i online izdanja te mobilnu aplikaciju. Osim Oglasnika, osnovanog još 1989. kao prva privatna novina, grupacija Oglasnik uključuje i portale oglasnik.hr, posao.hr, auti.hr, edukacija.hr, kao i tiskovina Nekretnine.

HT uložio dodatnih 15 milijuna kuna u nadogradnju svog data centra

HT uložio dodatnih 15 milijuna kuna u nadogradnju svog data centra

10.12.2019. komentiraj

Novo ulaganje od 15 milijuna kuna, dostizanje Tier3 standarda, strateško partnerstvo s Microsoftom ključni su za usluge koje svojim korisnicima u data centru nudi najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom. U brojkama HT-ov data centar ima 2000 četvornih metara prostora serverskim salama, ukupno 288 rackova i sveukupno može primiti više od 12 000 servera.