Rastu investicije u europske startupe

Rastu investicije u europske startupe

Foto: DepositPhotos

Gledano iz kuta tehnološkog napretka, Europi se često zamjera da nije dovoljno angažirana kad se radi o investicijama u startupe, zbog čega zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. No, to se polako mijenja jer tijekom posljednje tri godine ulaganja u “mlade” startupe poraslo je za čak četiri puta.

Investitore najviše zanimaju tehnološki startupi namijenjeni financijskom i zdravstvenom sektoru, što daje određene smjernice onima koji se žele nametnuti na tržištu. Konkretnije, u prvoj polovici 2015. godine kapitalne investicije za mlade startupe iznosile su 875 milijuna eura, a u prvoj polovici ove godine čak 3,5 milijarde eura. Najviše tih investicija slijeva se u britanske i francuske startupe.

Iako je sve to još uvelike slabije no situacija koja se zbiva na američkom i kineskom tlu, zanimljivo je vidjeti kako Europa korak po korak jača. Samo, treba vidjeti što će se sve promijeniti kad Brexit završi 29. ožujka iduće godine pa Europska unija ostane bez Velike Britanije. Ali, vjerojatno na najvišim razinama postoje rješenja.

Također, sve ovo nije se dogodilo slučajno, postoje natjecanja za startupe kao ono za područje održive energije u 23 zemlje centralne i istočne Europe, Baltiku i dijelu Mediterana. Pobjednici su dobili novčane nagrade i pristup prestižnom akceleratoru Highway podržanog od InnoEnergy, gdje se ideje i projekti pretvaraju u proizvode i usluge. Mladim poduzetnicima ponudila su se nova znanja i značajna podrška u području razvijanja i patentne zaštite proizvoda, ulaska na tržište, jačanja tima ili pristupa početnom financiranju. Također, mogu biti u stalnom kontaktu s 150 najvećih partnera iz područja energetike, olakšavajući im ulazak na globalno tržište.

Slični natječaji postoje i u drugim područjima, što motivira mlade poduzetnike i stručnjake da se angažiraju, krenu u posao pa naprave nešto što bi moglo biti od svjetskog značaja.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.