Rastu investicije u europske startupe

Rastu investicije u europske startupe

Foto: DepositPhotos

Gledano iz kuta tehnološkog napretka, Europi se često zamjera da nije dovoljno angažirana kad se radi o investicijama u startupe, zbog čega zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. No, to se polako mijenja jer tijekom posljednje tri godine ulaganja u “mlade” startupe poraslo je za čak četiri puta.

Investitore najviše zanimaju tehnološki startupi namijenjeni financijskom i zdravstvenom sektoru, što daje određene smjernice onima koji se žele nametnuti na tržištu. Konkretnije, u prvoj polovici 2015. godine kapitalne investicije za mlade startupe iznosile su 875 milijuna eura, a u prvoj polovici ove godine čak 3,5 milijarde eura. Najviše tih investicija slijeva se u britanske i francuske startupe.

Iako je sve to još uvelike slabije no situacija koja se zbiva na američkom i kineskom tlu, zanimljivo je vidjeti kako Europa korak po korak jača. Samo, treba vidjeti što će se sve promijeniti kad Brexit završi 29. ožujka iduće godine pa Europska unija ostane bez Velike Britanije. Ali, vjerojatno na najvišim razinama postoje rješenja.

Također, sve ovo nije se dogodilo slučajno, postoje natjecanja za startupe kao ono za područje održive energije u 23 zemlje centralne i istočne Europe, Baltiku i dijelu Mediterana. Pobjednici su dobili novčane nagrade i pristup prestižnom akceleratoru Highway podržanog od InnoEnergy, gdje se ideje i projekti pretvaraju u proizvode i usluge. Mladim poduzetnicima ponudila su se nova znanja i značajna podrška u području razvijanja i patentne zaštite proizvoda, ulaska na tržište, jačanja tima ili pristupa početnom financiranju. Također, mogu biti u stalnom kontaktu s 150 najvećih partnera iz područja energetike, olakšavajući im ulazak na globalno tržište.

Slični natječaji postoje i u drugim područjima, što motivira mlade poduzetnike i stručnjake da se angažiraju, krenu u posao pa naprave nešto što bi moglo biti od svjetskog značaja.

Još iz kategorije

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

19.06.2019. komentiraj

Na nedavno održanoj konferenciji Tech Data Solution Days SEE u Umagu, tvrtka NEOS proglašena je najuspješnijim Oracle Partnerom na teritoriju južne i jugoistočne Europe za 2018. godinu. To su priznanje zaslužili budući da su se rastom i specijalizacijama istaknuli među partnerima u regiji.

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

19.06.2019. komentiraj

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.