Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

Foto: DepositPhotos

Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država (FTC) krajem prošle godine udarila je, uz pomoć 40 američkih država, Facebook zbog navodne monopolne pozicije "koja guši razvoj konkurencije". Zbog toga bi ponajveća kompanija svijeta mogla doći u situaciju da mora prodati Instagram i WhatsApp!

Upravo te dvije platforme su omogućile Facebooku toliki rast kroz posljednjih desetak godina. Dakle, ostati bez njih znači ostati bez većine prihoda i prostora za daljnji rast.

Tako nešto nema previše smisla jer regulatori su omogućili, kao uvijek u poslovima takvih razina, Facebooku kupnju Instagrama 2012. za 715 milijuna američkih dolara, a zatim i WhatsAppa 2014. za vrtoglavih 22 milijarde dolara.

Sad, gotovo devet mjeseci kasnije, FTC ispisao je novu žalbu kontra Facebooka i ponovno zatražio da se Instagram i WhatsApp razdvoje, odnosno, da ih kompanija Marka Zuckerberga proda.

"Facebook ima monopol nad društvenim mrežama u SAD-u i onemogućava razvoj konkurencije", smatraju u FTC-u, a kao argument koriste Zuckerbergove riječi iz 2008.:

"Bolje je kupiti nego se nadmetati."

Time je sugerirao da nema smisla pokušavati pobijediti neku kompaniju ako ju je moguće kupiti i pripojiti svom poslovanju. Naravno, tako nešto izvučeno je iz konteksta i u Facebooku će se žestoko boriti protiv raspleta situacije u kojoj bi se morali odreći tako profitabilnih akvizicija. Dapače, čini se nerealno da išta slično na kraju bude upravo tako.

Ali, FTC, kao i 40 američkih država, imaju pravo oko Facebookova monopola. On postoji zbog kvalitete, ali i još jednog detalja... Primjerice, kad god su konkurenti kao Twitter, Snapchat pa i TikTok, krenuli s nečim novim, inovativnim i svježim, Facebook bi to jednostavno ukrao.

Vidjeli smo to se hashtagovima, vidjeli smo to sa storijima i vidimo to s reelsima. Lideri Facebooka prate trendove i kad vide da je stiglo nešto što poput magneta privlači milijune korisnika k sebi, Facebook tako nešto uvrsti u svoju ponudu pa tako na jednom mjestu korisnicima daje apsolutno sve. Zato nemaju potrebe koristiti išta drugo...

Još iz kategorije

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

20.10.2021.

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

19.10.2021.

Vlasnik M SAN Grupe i KING ICT-a Stipo Matić, dogovorio je preuzimanje tvrtke Omega software, kako sami tvrde prepoznali su je kao tvrtku koja ima znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta, upotpunjava naš široki  portfolio proizvoda, usluga i rješenja u domenama energetske učinkovitosti, industrije 4.0 i zelene ekonomije te digitalne transformacije najzahtjevnijih poslovnih subjekata.

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

19.10.2021.

Za 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2021., PwC-ova društva na svjetskoj razini imala su bruto prihod od 45 milijardi američkih dolara - 2,0 posto više u lokalnoj valuti i 4,9 posto u američkim dolarima. Nakon što je rast veći dio godine bio bez pomaka, značajno se ubrzao između travnja i lipnja, za 18,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.