Rast United Grupe u 2020. godini uz velike akvizicije na gotovo 2 milijarde eura

Rast United Grupe u 2020. godini uz velike akvizicije na gotovo 2 milijarde eura

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

United Grupa, u okviru koje u Hrvatskoj posluju telekom operator Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV kao i portal dnevnik.hr, objavila je poslovne rezultate prema kojima se bilježi rast konsolidiranih prihoda u 2020. godini porasli su za 56,5 posto i iznose 1,2 milijardi eura, dok su prihodi za prvo tromjesečje 2021. porasli za 126,5 posto na 439,4 milijuna eura. Uključujući efekte akvizicija („PF L2QA prihodi“), zaključno s prvim tromjesečjem 2021. godine iznose 1.928 milijuna eura.

Konsolidirana prilagođena dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) povećala se za 52,5 posto i iznosi 481,3 milijuna eura u 2020. godini, dok je prilagođena EBITDA u prvom tromjesečju 2021. porasla za 111,8 posto na 179,2 milijuna eura. Slično tome, prilagođena EBITDA za posljednja dva tromjesečja na godišnjoj razini, uključujući efekte akvizicija („PF L2QA EBITDA“) u ožujku 2021. godine iznosila je 763 milijuna eura.

Investicije (kapitalna ulaganja) su se povećale za 57,3 posto na 310,2 milijuna eura u 2020. godini, dok su se kapitalna ulaganja za prvo tromjesečje 2021. godine povećala za 57,9 posto na 91,3 milijuna eura u prvom tromjesečju 2020. godine.

To je rezultiralo konverzijom gotovine od 171,1 milijuna eura u 2020. u usporedbi sa 118,4 milijuna eura u 2019. i povećanjem na 87,9 milijuna eura u prvom tromjesečju 2021. sa 26,8 milijuna eura u prvom tromjesečju 2020. godini.

„2020. bila je godina najvećih transformacija u našoj povijesti i smatramo da je 2021. jednako važna. Pozitivni trendovi rasta prihoda i EBITDA nastavili su se tijekom 2020. i 2021. godine. Naš stabilan put profitabilnog rasta potpomognut je značajnim akvizicijama koje su nam otvorile nova tržišta i koje pružaju podršku kontinuiranom liderstvu United Grupe u regiji kada je riječ o telekomunikacijskim i medijskim uslugama. Na svakom tržištu vidimo značajne mogućnosti za rast, kao i zdravu sinergiju s ostatkom Grupe“, rekla je izvršna direktorica United Grupe Victoriya Boklag.

Ulazak United Grupe u Hrvatsku, Bugarsku i Grčku povećao je ukupno tržište Grupe na približno 40 milijuna ljudi uz značajan rast prihoda na razini od gotovo 2 milijarde eura godišnje. Broj korisnika na kraju prvog tromjesečja 2021. iznosi približno 11 milijuna, što je rast od 120 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako su akvizicije najviše pridonijele rastu kompanije, United Grupa je uspješno nastavila svoj organski rast usprkos brojnim izazovima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19. Organski rast ostvaren je u svim segmentima - Pay TV usluga, telefonije, mobilne telefonije i interneta.

United Grupa ima dobro diverzificirano poslovanje s vodećim tržišnim pozicijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Grčkoj. U prvom tromjesečju 2021. godine, kompanija VIVACOM u Bugarskoj ostvarila je 29 posto prihoda Grupe, Telemach Slovenija i Forthnet u Grčkoj po 14 posto, SBB Srbija 13 posto, Telemach Hrvatska 10 posto, a Telemach BH i Telemach Crna Gora manje od 5 posto prihoda Grupe. Kompanija United Grupe, United Media, ostvarila je 13 posto ukupnih prihoda Grupe u prvom tromjesečju 2021.godine. Najveći doprinos konsolidiranoj EBITDA -i u tromjesečju ostvarili su VIVACOM (34 posto), SBB (17 posto), United Media (14 posto) i Telemach Slovenija (13 posto).

United Grupa postigla je veliki uspjeh na svakom od novih tržišta tijekom protekle godine. U prvom tromjesečju 2021. godine Grupa je rebrendirala Tele2 Hrvatska u Telemach Hrvatska i definirala novu strategiju poslovanja, temeljenu na iskustvu nakon izuzetno uspješne integracije nekadašnjeg slovenskog Tušmobila, danas Telemach Slovenija. To je uključilo i uvođenje prve hrvatske 10 Giga optičke mreže koja omogućava iznimno brzi broadband internet.

United Grupa je u prvom tromjesečju 2021. godine predstavila i novu strategiju kompanije VIVACOM u Bugarskoj s novim VIVACOM logo i uvođenjem EON platforme, jedne od najpopularnijih televizijskih platformi u regiji i EON paketa sa super brzim internetom.

Grupa je također preuzela i najveću medijsku kompaniju u Bugarskoj, Nova Broadcasting Group i novine Vestnik Telegraf kako bi ojačala poslovanje kompanije United Media.

Krajem 2020. godine, Telemach Slovenija postao je vodeći internet operator u toj zemlji, čime je postao jedan od rijetkih alternativnih operatora u Europi koji su pretekli bivšeg monopolista na svom tržištu. Kompanija je, također, uspješno povećala svoj tržišni udio u mobilnim komunikacijama na oko 25 posto, s preko 600.000 korisnika.

 

Pozitivan zamah u rastu United Grupe podupire održivi program investicija koje su osnova za daljnji rast. Investicije (kapitalni izdaci) u 2020. godini porasle su za 57,3 posto na 310,2 milijuna eura i za 57,9 posto na 91,3 milijuna eura u prvom tromjesečju 2021. godine.

Grupa nastavlja s investicijama širom regije, uključujući ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu, kao i u medije. Program vrijedan 500 milijuna eura najavljen u ožujku, kao podrška uvođenju nove generacije optičke mreže diljem jugoistočne Europe, omogućit će milijunima privatnih i poslovnih korisnika pristup 10 Giga uslugama.

United Grupa nastavlja s uvođenjem 5G mobilnih usluga u jugoistočnoj Europi, uz aukcije od 51,6 milijuna eura za stjecanje novih 5G frekvencija za Telemach Slovenija i 2,3 milijuna eura za VIVACOM Bugarska.

Krajem 2020. godine, United Grupa je proširila svoje poslovanje na e-trgovinu pokretanjem prve integrirane online i TV trgovine Shoppster.com u Srbiji i Sloveniji. Kroz ovu greenfield investiciju, United Grupa nastoji dodatno iskoristiti svoj jedinstveni telekomunikacijski i medijski sustav, kreirajući nove izvore prihoda na ovom brzo rastućem i dinamičnom tržištu.

„Pozitivni trendovi nastavljaju se na cijelom tržištu. Vrlo smo optimistični za budućnost kompanije i aktivno radimo na novim uspjesima “, rekla je Boklag.

 

Još iz kategorije

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

Gospodarska diplomacija ključ uspjeha

24.06.2021.

Kako iskoristiti prednosti gospodarske diplomacije, kako njome upravljati te kako je ustrojena u SAD-u govorio je Damjan Benčić, voditelj je Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, gdje radi od 1989. godine. Predavanje koje je održano u u prostorima EU Business Cluba pokazalo je da jedino mjerilo uspjeha jest konkretan rezultat koji je mjerljiv isključivo brojem novootovorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama i konkretnim interesima za Američko gospodarstvo. Osobe koje se bave tim poslom, a nemaju rezultat mijenjaju se onim sposobnim, a ne podobnim.

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.