Rast prihoda i izdavanje korporativnih obveznica obilježili 2021., a ove godine M SAN Grupa nastavlja s razvojem i ulaganjima

Rast prihoda i izdavanje korporativnih obveznica obilježili 2021., a ove godine M SAN Grupa nastavlja s razvojem i ulaganjima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlu godinu za M SAN Grupu obilježila je uspješna prva emisija korporativnih obveznica M SAN Grupe u vrijednosti 200 milijuna kuna i zabilježeni interes investitora veći za gotovo 40 posto, odnosno u vrijednosti od 275 milijun kuna, te rast poslovanja od gotovo 20 posto u prvom polugodištu u odnosu na 2020., ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Miroslav Huzjak.

Prema njegovim riječima sve relevantne analize i pokazatelji proizvodnje čipova i drugih neophodnim komponenti neće se normalizirati do kraja 2022. godine. Isto tako će logistički izazovi, prvenstveno u brodskom prijevozu definirati načine upravljanja lancima dobave i dalje tijekom cijele nadolazeće godine.

Kakvim ocjenjujete ovu poslovnu godinu koja je netom završila?

U poslovanju M SAN Grupe 2021. godina donijela je nastavak trendova postavljenih tijekom prve pandemijske godine, 2020. Na jednoj strani godina je bila obilježena nastavkom rasta potražnje za računalima, informatičkom opremom i potrošačkom elektronikom. Na drugoj strani svjedočili smo daljnjem velikom rastu troškova logističkih usluga, najizraženijih u brodskom prijevozu, kao i dalje usporenom tempu u proizvodnji elektroničke opreme i za njih potrebnih sirovina čiji se utjecaj i dalje osjećao kroz probleme u dinamici isporuka roba.

Svi ovi događaji jednoliko su pogodili sve velike svjetske brendove i distributivne lance čime su još jednom jasno pokazali da smo dio svjetske scene.

Po čemu će te pamtiti prošlu 2021. godinu?

Vrlo uspješna prva emisija korporativnih obveznica M SAN Grupe u vrijednosti 200 milijuna kuna i zabilježeni interes investitora veći za gotovo 40%, odnosno u vrijednosti od 275 milijun kuna, te rast poslovanja od gotovo 20% u prvom polugodištu u odnosu na 2020., obilježili su prvih pola godine.

Sukladno poslovnim planovima, u drugoj polovini godine nastavili smo s aktivnosti na planovima širenja poslovanja te smo početkom prosinca predali obvezujuću ponudu za akviziciju 100% vlasničkog udjela u društva Alterna distribucija d.o.o., jednog od vodećih slovenskih value-added distributera (VAD) s prihodima od prodaje u iznosu 21,4 mil. eura u 2020. godini.

U domeni VAD distribucije smo u drugoj polovici godine potpisali ugovor za regionalnu distribuciju Sophos rješenja te proširili distributivne ugovore za ImmuniWeb i Acronis rješenja također na cijelu našu regiju, što su vrlo jasne potvrde kvalitete našeg poslovanja.

Također smo krajem ove godine kroz okvire brenda Solmacht ušli u segment solarne energije i projektiranje solarnih elektrana odnosno distribuciju solarnih panela, strujnih invertera i pripadajuće opreme.

Što očekujete u 2022. godini?

U godini koja dolazi očekujemo slične izazove poput onih u prethodnim godinama izazvanih pandemijom. Prema svim relevantnim analizama i pokazateljima proizvodnja čipova i drugih neophodnim komponenti neće se normalizirati do kraja 2022. godine. Isto tako će logistički izazovi, prvenstveno u brodskom prijevozu definirati načine upravljanja lancima dobave i dalje tijekom cijele nadolazeće godine.

Kao kompanija smo naučili prilagoditi se uvjetima poslovanja u pandemiji  pa ćemo tako i naredne godine ulagati u razvoj logistike, kako kapaciteta tako i aplikacija za upravljanje sve složenijim procesima. Predviđamo i znatna ulaganja u proizvodne kapacitete, prvenstveno u području e-mobilnosti.

Očekujemo i veće investicije u javnom i privatnom sektoru u IT infrastrukturu i rješenja te sve ostalo vezano uz digitalizaciju. EU je tu osigurala znatna sredstava za koja se nadam da ćemo ih znati iskoristiti učinkovito i na vrijeme. Tu govorimo o dijelu portfolia koji pripada u VAD distribuciju poput servera, mreža, sofvera i slično, uz to infrastrukturna rješenja opet na kraju traže proizvode sa strane korisnika.

Nastavit ćemo razvoj vlastitih brendova u Hrvatskoj regiji te posebno u izvozu na EU tržište, jačanje pozicioniranja proizvoda bijele tehnike pored već dobro poznatih Vivax proizvoda u segmentu klimatizacije, TV uređaja i malih kućanskih aparata. Naveo sam već jačanje proizvodnje i distribucije MS Energy eRomobila i eBicikla gdje očekujemo znatan rast potaknut pandemijom ali i trajnim promjenama u načinu gledanja na zdravlje, kretanje i čuvanje okoliša. Svakako valja spomenuti širenje portfelja proizvoda MS računalnih periferija, MSGW računala s jačanjem fokusa na gejming segment te Solmacht solarnih sustava kroz jačanje ekspozicije brenda prema poslovnim partnerima i krajnjim potrošačima.

Jasno nam je da nas očekuje još jedna izazovna godina za koju smo se nastojali temeljito pripremiti te u kojoj očekujemo realizaciju nastavka pozitivnog šestogodišnjeg trenda rasta poslovanja i prihoda M SAN Grupe.

U nadolazećoj poslovnoj godini svim našim poslovnim partnerima, kao i svim čitateljicama i čitateljima ICT Business portala, želimo puno uspjeha u ostvarenju poslovnih planova te zdravlja i zadovoljstva.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.