Rast prihoda i izdavanje korporativnih obveznica obilježili 2021., a ove godine M SAN Grupa nastavlja s razvojem i ulaganjima

Rast prihoda i izdavanje korporativnih obveznica obilježili 2021., a ove godine M SAN Grupa nastavlja s razvojem i ulaganjima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošlu godinu za M SAN Grupu obilježila je uspješna prva emisija korporativnih obveznica M SAN Grupe u vrijednosti 200 milijuna kuna i zabilježeni interes investitora veći za gotovo 40 posto, odnosno u vrijednosti od 275 milijun kuna, te rast poslovanja od gotovo 20 posto u prvom polugodištu u odnosu na 2020., ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Miroslav Huzjak.

Prema njegovim riječima sve relevantne analize i pokazatelji proizvodnje čipova i drugih neophodnim komponenti neće se normalizirati do kraja 2022. godine. Isto tako će logistički izazovi, prvenstveno u brodskom prijevozu definirati načine upravljanja lancima dobave i dalje tijekom cijele nadolazeće godine.

Kakvim ocjenjujete ovu poslovnu godinu koja je netom završila?

U poslovanju M SAN Grupe 2021. godina donijela je nastavak trendova postavljenih tijekom prve pandemijske godine, 2020. Na jednoj strani godina je bila obilježena nastavkom rasta potražnje za računalima, informatičkom opremom i potrošačkom elektronikom. Na drugoj strani svjedočili smo daljnjem velikom rastu troškova logističkih usluga, najizraženijih u brodskom prijevozu, kao i dalje usporenom tempu u proizvodnji elektroničke opreme i za njih potrebnih sirovina čiji se utjecaj i dalje osjećao kroz probleme u dinamici isporuka roba.

Svi ovi događaji jednoliko su pogodili sve velike svjetske brendove i distributivne lance čime su još jednom jasno pokazali da smo dio svjetske scene.

Po čemu će te pamtiti prošlu 2021. godinu?

Vrlo uspješna prva emisija korporativnih obveznica M SAN Grupe u vrijednosti 200 milijuna kuna i zabilježeni interes investitora veći za gotovo 40%, odnosno u vrijednosti od 275 milijun kuna, te rast poslovanja od gotovo 20% u prvom polugodištu u odnosu na 2020., obilježili su prvih pola godine.

Sukladno poslovnim planovima, u drugoj polovini godine nastavili smo s aktivnosti na planovima širenja poslovanja te smo početkom prosinca predali obvezujuću ponudu za akviziciju 100% vlasničkog udjela u društva Alterna distribucija d.o.o., jednog od vodećih slovenskih value-added distributera (VAD) s prihodima od prodaje u iznosu 21,4 mil. eura u 2020. godini.

U domeni VAD distribucije smo u drugoj polovici godine potpisali ugovor za regionalnu distribuciju Sophos rješenja te proširili distributivne ugovore za ImmuniWeb i Acronis rješenja također na cijelu našu regiju, što su vrlo jasne potvrde kvalitete našeg poslovanja.

Također smo krajem ove godine kroz okvire brenda Solmacht ušli u segment solarne energije i projektiranje solarnih elektrana odnosno distribuciju solarnih panela, strujnih invertera i pripadajuće opreme.

Što očekujete u 2022. godini?

U godini koja dolazi očekujemo slične izazove poput onih u prethodnim godinama izazvanih pandemijom. Prema svim relevantnim analizama i pokazateljima proizvodnja čipova i drugih neophodnim komponenti neće se normalizirati do kraja 2022. godine. Isto tako će logistički izazovi, prvenstveno u brodskom prijevozu definirati načine upravljanja lancima dobave i dalje tijekom cijele nadolazeće godine.

Kao kompanija smo naučili prilagoditi se uvjetima poslovanja u pandemiji  pa ćemo tako i naredne godine ulagati u razvoj logistike, kako kapaciteta tako i aplikacija za upravljanje sve složenijim procesima. Predviđamo i znatna ulaganja u proizvodne kapacitete, prvenstveno u području e-mobilnosti.

Očekujemo i veće investicije u javnom i privatnom sektoru u IT infrastrukturu i rješenja te sve ostalo vezano uz digitalizaciju. EU je tu osigurala znatna sredstava za koja se nadam da ćemo ih znati iskoristiti učinkovito i na vrijeme. Tu govorimo o dijelu portfolia koji pripada u VAD distribuciju poput servera, mreža, sofvera i slično, uz to infrastrukturna rješenja opet na kraju traže proizvode sa strane korisnika.

Nastavit ćemo razvoj vlastitih brendova u Hrvatskoj regiji te posebno u izvozu na EU tržište, jačanje pozicioniranja proizvoda bijele tehnike pored već dobro poznatih Vivax proizvoda u segmentu klimatizacije, TV uređaja i malih kućanskih aparata. Naveo sam već jačanje proizvodnje i distribucije MS Energy eRomobila i eBicikla gdje očekujemo znatan rast potaknut pandemijom ali i trajnim promjenama u načinu gledanja na zdravlje, kretanje i čuvanje okoliša. Svakako valja spomenuti širenje portfelja proizvoda MS računalnih periferija, MSGW računala s jačanjem fokusa na gejming segment te Solmacht solarnih sustava kroz jačanje ekspozicije brenda prema poslovnim partnerima i krajnjim potrošačima.

Jasno nam je da nas očekuje još jedna izazovna godina za koju smo se nastojali temeljito pripremiti te u kojoj očekujemo realizaciju nastavka pozitivnog šestogodišnjeg trenda rasta poslovanja i prihoda M SAN Grupe.

U nadolazećoj poslovnoj godini svim našim poslovnim partnerima, kao i svim čitateljicama i čitateljima ICT Business portala, želimo puno uspjeha u ostvarenju poslovnih planova te zdravlja i zadovoljstva.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.