Rast prihoda Huaweija znatno usporio zbog blokiranja SAD-a i koronavirusa

Rast prihoda Huaweija znatno usporio zbog blokiranja SAD-a i koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Huawei je prijavio sporiji rast prihoda u prva tri mjeseca ove godine, što je rezultat američke politike prema njemu. No, veliku ulogu u padu prihoda svakako je “odigrala” i pandemija koronavirusa.

Ukupno, riječ je o 25,8 milijardi američkih dolara prihoda kroz prvi kvartal i to ne treba gledati na negativan način jer prošle je godine u istom razdoblju Huawei uprihodio 1,4 posto manje. Dakle, svaki plus treba i gledati kao plus, odnosno, na pozitivan način. Posebno jer je 2018. bila iznimno dobra godina za kinesku kompaniju i time utjecala na sami početak 2019.

Tad su se počeli ugovarati najznačajniji poslovi vezani uz mobilne mreže pete generacije (5G), P20 serija pametnih telefona uistinu je osvojila svijet i Huawei se prometnuo u drugog najvećeg proizvođača mobilnih uređaja na svijetu.

Dakle, uz takvu 2018., logično da je prvi kvartal 2019. bio sjajan i to za 39 posto u odnosu na onaj godinu dana prije, no upravo to prvi kvartal 2020. čini također sjajnim. Naime, posljednja dva kvartala prošle godine nisu bila najpozitivnija zbog nametnutih sankcija, problemima s 5G poslovanjem u smislu brojnih prepreka itd.

Ali, ovo je samo potvrda da kineski gigant ne može biti slomljen samo tako, dapače. Tek treba vidjeti što će sve učiniti u periodu koji dolazi. Ujedno, ne treba ni brinuti što je neto margina profita pala s osam posto na 7,3 posto u posljednjih godinu dana. Neznatno je to u situaciji s kojom se Huawei i cijeli svijet suočava.

Stručnjaci to objašnjavaju i kroz to što je Huawei zapravo u vlasništvu njegovih zaposlenika, koji trguju dionicama te održavaju kompaniju u još boljoj situaciji, čak i kad nastupe razne krize, kao aktualne. Također, Huawei se okrenuo vlastitoj proizvodnji svega što više ne može naručivati zbog sankcija te bi u konačnici zapravo mogao postati moćniji i veći nego prije. I, što je bitnije, neovisniji...

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.