Qualcomm odbio ponudu Broadcoma od 105 milijardi dolara

Qualcomm odbio ponudu Broadcoma od 105 milijardi dolara

Broadcom Limited je uzdrmao tržište poluvodiča ponudom od 130 milijardi američkih dolara za Qualcomm. No, to je odbijeno bez imalo ustručavanja jer ta svota ne čini se adekvatnom za ono što će stići kroz sljedećih nekoliko godina. Dakle, američka kompanija koja oprema praktički svaki flagship Android pametni telefon odlučila je ići svojim putem - sama.

Neće to biti lako, u ovih 130 milijardi dolara uključen je i dug od 25 milijardi, koliko trenutno kao mač nad glavom stoji iznad Qulcomma. No, s obzirom na sva partnerstva i sklopljene dugoročne poslove, ne strahuju u toj kompaniji.

„Ovih 130 milijardi dolara zapravo je podcjenjivanje Qualcomma, onoga što predstavlja na mobilnom tržištu i potencijala za rast koji ima u dugoročnom smislu“, rekao je Paul Jacobs, izvršni predsjednik Qualcomma.

Bio je kratak i jasan, ali potpuno točan jer činjenica jest da Qualcomm radi izniman posao posljednjih godina. Ekskluzivni ugovor sa Samsungom, prisna suradnja s Googleom, napredak u razvoju mobilne mreže pete generacije (5G) i samim time dolazak Interneta stvari (IoT). Za Qualcomm samo te dvije tehnologije spojene u jedno značit će stotine milijardi dolara prihoda do 2025. godine, ako ne i prije.

Također, čak i da su pristali prodati dionice po cijeni od 70 dolara, iako trenutno vrijede 66,49 dolara, teško da bi posao bio samo tako sklopljen. Postojala bi opasnost od monopola pa bi regulatori sve skupa stopirali ili jako dugo ocjenjivali prije no što dodjele zeleno svjetlo. Kako god, čini se da je ovime Broadcom Limited samo želio pokazati koliko je moćan i okrenuti pažnju na sebe. Uz to, nisu odustali:

"I dalje smo potpuno koncentrirani na ovaj posao i vjerujemo u njegov uspjeh.", izjavili su iz Broadcoma.

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.