PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

Foto: DepositPhotos

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

Poznata analitička kuća očekuje kraj ubrzanog rasta većine velikih gospodarstava koji smo vidjeli između kraja 2016. i početka 2018. godine. U SAD-u se očekuje postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8% u 2018. na oko 2,3% u 2019. Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta.

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. To će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta. PwC predviđa da će u 2019. nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti.

Ujedinjeno Kraljevstvo će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Tako je izgledno da će Indija i Francuska prestići Britance tijekom ove godine i pomaknuti ih s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku. Dok su se Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika, redovito izmjenjivale na istom mjestu na ljestvici, uspinjanje Indije vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. predviđa rast realnog BDP-a od 1,6% u Britaniji, 1,7% u Francuskoj te 7,6% u Indiji.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.