Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Foto: Pixabay

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.

Iako se definicija krize razlikuje od sektora do sektora, kriza ne diskriminira. Gotovo svi poslovni lideri (95%) očekuju da će doživjeti barem jednu krizu u budućnosti, a 69% ju je u posljednjih pet godina već doživjelo. Financijska likvidnost i kriza uzrokovana tehnološkim neuspjehom najčešći su tipovi krize, pri čemu je i jednu i drugu doživio nemalih 23 % ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako će tvrtke s 5.000 ili više zaposlenika najvjerojatnije doživjeti krize povezane s kibernetičkim kriminalom (26%), prirodnim katastrofama (22%), vodstvom (17%), ili neetičkim ponašanjem (16%), uključujući prijevaru, korupciju i korporativne malverzacije. 1.430 viših rukovoditelja u organizacijama doživjelo je najmanje jednu krizu u posljednjih pet godina, a najveće organizacije češće su doživjele više od 5 kriza, prosječno jednom godišnje.

Istraživanje navodi 19 mogućih pokretača krize koji su razvrstani u sedam širih kategorija: operativni, tehnološki, humanitarni, financijski, zakonski, pokretač koji se odnosi na ljudske resurse i reputacijski. Polovica poslovnih lidera (53%) navela je da je doživjela operativnu krizu. Krizu povezanu s tehnologijom, izazvanu tehnološkim kvarovima i incidentima kibernetičkog kriminala, navela je trećina ispitanih, a slijede ih kategorije humanitarnih (29%) i zakonskih (28%) kriza. U zemljama u razvoju, financijska likvidnost bilježi viši postotak i predstavlja jedan od najtežih oblika kriza s 35% u Brazilu i 12% u Africi. Zakonska/regulatorna kriza izraženija je na razvijenim tržištima, a doživjelo ju je 10% u SAD-u te 9% u Kanadi.

„Kriza se može dogoditi svakome, bilo gdje i bilo kada. Ključno je biti spreman za ublažavanje njenog utjecaja na klijente i na Vašu organizaciju. Osim samog odgovora na krizu, ako želite biti spremni na krizu prijeko je potrebno iskoristiti podatke kako biste razumjeli profil Vaše organizacije u odnosu na financijsku likvidnost, neuspjeh proizvoda i ostale tipove krize“, komentirala je globalna voditeljica PwC-a Kristin Rivera.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

15.08.2019. komentiraj

Huawei se našao na udaru američkih kompanija, zahvaljujući naredbi predsjednika Donalda Trumpa o zabrani poslovanja sa svim kompanijama osumnjičenima za činjenje štete Sjedinjenim Američkim Državama, u smislu špijunaže ili sličnih poteza. To je podosta unazadilo kinesku kompaniju, barem po smislu ambicija i teško da će nastaviti rast kojem svjedočimo na tržištu pametnih telefona.

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

13.08.2019. komentiraj

Nadolazeća memorijska tehnologija zamijenit će današnju i do 2029. godine vrijedit će na tržištu 20 milijardi američkih dolara, procjenjuju u svojem izvješću Objective Analysis i Coughlin Associates. Argumente su naveli na čak 171 stranici i zaključak je da će flash, SRAM i DRAM jednostavno biti “pometeni” zahvaljujući napretku koji se očekuje u tehnološkom smislu.