Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Foto: Pixabay

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.

Iako se definicija krize razlikuje od sektora do sektora, kriza ne diskriminira. Gotovo svi poslovni lideri (95%) očekuju da će doživjeti barem jednu krizu u budućnosti, a 69% ju je u posljednjih pet godina već doživjelo. Financijska likvidnost i kriza uzrokovana tehnološkim neuspjehom najčešći su tipovi krize, pri čemu je i jednu i drugu doživio nemalih 23 % ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako će tvrtke s 5.000 ili više zaposlenika najvjerojatnije doživjeti krize povezane s kibernetičkim kriminalom (26%), prirodnim katastrofama (22%), vodstvom (17%), ili neetičkim ponašanjem (16%), uključujući prijevaru, korupciju i korporativne malverzacije. 1.430 viših rukovoditelja u organizacijama doživjelo je najmanje jednu krizu u posljednjih pet godina, a najveće organizacije češće su doživjele više od 5 kriza, prosječno jednom godišnje.

Istraživanje navodi 19 mogućih pokretača krize koji su razvrstani u sedam širih kategorija: operativni, tehnološki, humanitarni, financijski, zakonski, pokretač koji se odnosi na ljudske resurse i reputacijski. Polovica poslovnih lidera (53%) navela je da je doživjela operativnu krizu. Krizu povezanu s tehnologijom, izazvanu tehnološkim kvarovima i incidentima kibernetičkog kriminala, navela je trećina ispitanih, a slijede ih kategorije humanitarnih (29%) i zakonskih (28%) kriza. U zemljama u razvoju, financijska likvidnost bilježi viši postotak i predstavlja jedan od najtežih oblika kriza s 35% u Brazilu i 12% u Africi. Zakonska/regulatorna kriza izraženija je na razvijenim tržištima, a doživjelo ju je 10% u SAD-u te 9% u Kanadi.

„Kriza se može dogoditi svakome, bilo gdje i bilo kada. Ključno je biti spreman za ublažavanje njenog utjecaja na klijente i na Vašu organizaciju. Osim samog odgovora na krizu, ako želite biti spremni na krizu prijeko je potrebno iskoristiti podatke kako biste razumjeli profil Vaše organizacije u odnosu na financijsku likvidnost, neuspjeh proizvoda i ostale tipove krize“, komentirala je globalna voditeljica PwC-a Kristin Rivera.

Još iz kategorije

Uber kupuje Postmates za 2,65 milijardi dolara

Uber kupuje Postmates za 2,65 milijardi dolara

06.07.2020. komentiraj

Tehnološko-marketinška tvrtka Uber odlučila se na kupnju tvrtke orijentirane na dostavu hrane Postmates i to za 2,65 milijardi dolara. Očekivanje je da će usluge koju nudi Postmates Uber sada spojiti ili čak pojedinačno nuditi uz Uber Eats.

SAP uvodi novu organizacijsku strukturu i upravljački tim u Jugoistočnoj Europi

SAP uvodi novu organizacijsku strukturu i upravljački tim u Jugoistočnoj Europi

06.07.2020. komentiraj

SAP je u srpnju uveo novu organizacijsku strukturu s ciljem postizanja ujednačene i jedinstvene prisutnosti u Hrvatskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji i Crnoj Gori. Gregor Potočar, koji nastavlja voditi SAP Sloveniju, promoviran je na poziciju regionalnog šefa odjela Jugoistočnu Europu. A iz Vijetnama u Rumunjsku na poziciju generalne direktorice za SAP Jugoistočnu Europu dolazi Josephin Galla. Upravljački tim bit će odgovoran za implementaciju nove regionalne strategije te uspješno poslovanje 12 navedenih zemalja, čemu će pridonijeti ukupno 1.935 zaposlenika.

Adacta od danas u regiji i službeno postaje BE-terna

Adacta od danas u regiji i službeno postaje BE-terna

06.07.2020. komentiraj

Adacta, vodeći partner Microsoft Dynamicsa, Qlika i Cornerstona u regiji, danas objavljuje završetak posljednje faze pripajanja Adactinog regionalnog dijela poslovanja implementacije globalnih poslovnih rješenja grupaciji BE-terna.