Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Foto: DepositPhotos

Japanska vlada, predvođena Yoshihidom Sugom, najavila je poticaje usmjerene prema proizvodnji poluvodiča, koji su u problemima posljednjih mjeseci i zato na globalnoj razini vlada njihova nestašica.

Dapače, sad je to pitanje prvo na listi prioriteta u Japanu, zajedno s proizvodnjom hrane ili energije. Slično je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj uniji, Kini... Ovo je uistinu globalni problem.

I vjeruje se da nestašica neće iščeznuti do kraja prve polovice 2023. Najoptimističnije prognoze su da će trajati minimalno do kraja iduće godine. A u takvim situacijama položaj moći podosta se mijenja, prvenstveno kad se radi o centrima koji su nekad žarili i palili po pitanju industrije poluvodiča.

Početkom 90-ih prošlog stoljeća, glavni proizvođači bili su Japan, Europa i SAD. Trenutno čine 35 posto svjetske proizvodnje - kombinirano. Sustigli su ih Južna Koreja, Tajvan i Kina. Tako nešto dogodilo se zbog nižih troškova proizvodnje, labilnijih regulacija, jeftinije radne snage i bolje povezanosti s drugim tržištima.

Aktualna nestašica samo će dodatno ojačati one koji su već i prije nje bili u naletu, a dodatno oslabiti one koji su padali. Osim ako poticaji koje daju državne vlasti ne urode plodom.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.