Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Foto: DepositPhotos

Japanska vlada, predvođena Yoshihidom Sugom, najavila je poticaje usmjerene prema proizvodnji poluvodiča, koji su u problemima posljednjih mjeseci i zato na globalnoj razini vlada njihova nestašica.

Dapače, sad je to pitanje prvo na listi prioriteta u Japanu, zajedno s proizvodnjom hrane ili energije. Slično je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj uniji, Kini... Ovo je uistinu globalni problem.

I vjeruje se da nestašica neće iščeznuti do kraja prve polovice 2023. Najoptimističnije prognoze su da će trajati minimalno do kraja iduće godine. A u takvim situacijama položaj moći podosta se mijenja, prvenstveno kad se radi o centrima koji su nekad žarili i palili po pitanju industrije poluvodiča.

Početkom 90-ih prošlog stoljeća, glavni proizvođači bili su Japan, Europa i SAD. Trenutno čine 35 posto svjetske proizvodnje - kombinirano. Sustigli su ih Južna Koreja, Tajvan i Kina. Tako nešto dogodilo se zbog nižih troškova proizvodnje, labilnijih regulacija, jeftinije radne snage i bolje povezanosti s drugim tržištima.

Aktualna nestašica samo će dodatno ojačati one koji su već i prije nje bili u naletu, a dodatno oslabiti one koji su padali. Osim ako poticaji koje daju državne vlasti ne urode plodom.

Još iz kategorije

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

26.09.2021.

Južna Koreja izmijenila je Zakon o poslovanju telekomunikacijama, koji se u javnosti percipira kao napad na Google jer upravo zbog te tehnološke kompanije, ali i Applea, u konačnici je nastao. Skraćeni naziv mu je “Zakon protiv Googlea”.

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

25.09.2021.

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao. Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže“.

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

24.09.2021.

Kompanije ubrzano provode digitalnu transformaciju jer potrebe potrošača idu u smjeru koji tako nešto iziskuje kao obavezno. Tko kaska, taj će zaostati i izgubiti bitku protiv konkurencije.