IFA 2023.

Proizvodi se moraju prilagoditi korisniku i donositi visoku kvalitetu

Proizvodi se moraju prilagoditi korisniku i donositi visoku kvalitetu
Goran Matošević / Tomich Productions

U 2022. godini tržište potrošačke elektronike suočilo se s manjim smanjenjem prvenstveno zbog zasićenosti tržišta pametnim telefonima i oporavka potražnje za računalnim uređajima u usporedbi s prethodnom godinom. Odnosi se i to na segment televizora i bijele tehnike.  

Ovaj pad na tržištu također se pripisuje usporavanju gospodarstva, rastućim stopama inflacije i povećanim cijenama energije, što je pridonijelo smanjenju potrošačke potrošnje na opremu za kućnu zabavu. Sveukupno, tržište potrošačke elektronike ostvarilo je ukupan prihod od 987 milijardi dolara u 2022., što predstavlja pad od 4,4 postou odnosu na prethodnu godinu.

Ove godine se očekuje rast tržišta i do na 1,028 milijardi dolara što predstavlja povećanje od 4,15 posto na godišnjoj razini. U budućnosti, analitičari predviđaju da će nekoliko trendova potaknuti daljnji rast na tržištu potrošačke elektronike, uključujući pojavu 5G mreža, sve veću popularnost pametnih domova i napredak u tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti. Ovi trendovi trebali bi transformirati svijet koji postaje sve digitalniji i međusobno povezan, stvarajući mnoštvo prilika za širenje tržišta potrošačke elektronike. Kao takvo, očekujemo da će ovo tržište imati značajne koristi od ovih razvoja u nadolazećim godinama.

Upravo je prilagodba potrošačke elektronike zahtjevima korisnika preduvjet i ključ uspjeha, a to se odnosi i na kvalitetu proizvoda koji dolaze na tržištu ističe za ICTbusiness.info i ICTbusiness TV  Damir Husnjak, voditelj razvoja proizvoda i kontrole kvalitetu za Vivax.

Prema njegovim riječima takav trend se uočava i na ovogodišnjem sajmu IFA 2023 koji se održava u Berlinu od 1. do 5. rujna. On dodaje kako danas u potrošačkoj elektronici sve teži međusobnom povezivanju i interakciji, a to se odnosi na spajanje pametnih telefona na pametne televizore ali i upravljanje drugim pametnim uređajima u kućanstvu.

Husnjak napominje kako se na tržištu vidi i jedan vrlo zanimljiv trend zasićenosti tehnologijom, tako da proizvođači se vrlo promišljeno moraju prilagoditi željama korisnika pritom svakako obraćajući vrlo veliku pažnju na brzinu i funkcionalnosti upravljanja uređajima i u konačnici i na samu kvalitetu tih uređaja.

„Treba biti vrlo umjeren s tehnologijom kako ona ne bi postala opterećujuća kako korisnici ne bi u budućnosti odbijali takve proizvode. Mi smo toga u Vivaxu toga vrlo svjesni i želimo stvoriti proizvode koji će biti prilagođeni našim kupcima. Osluškujemo potrebe tržišta i jako pazimo na t stvari“, pojašnjava Husnjak.

Dio Vivaxovih proizvoda radi se u Hrvatskoj, objašnjava Husnjak i to se odnosi na njihovu liniju za proizvodnju televizora koja se nalazi u Rugvici. Svi televizori, ali i druga potrošačka elektronika, prolaze vrlo stroge kontrole kvalitete i u samom tijeku proizvodnje ali i nakon dovršetka prije isporuke krajnjim korisnicima, tvrdi Husnjak i dodaje kako se tako radi ne samo u Hrvatskoj nego i u njihovim proizvodnim pogonima u Kini.