PAD PRIHODA

Proizvođači DRAM memorije doživjeli poslovnu katastrofu u prošloj godini

Proizvođači DRAM memorije doživjeli poslovnu katastrofu u prošloj godini
Depositphotos / Ilustracija

Memorija za osobna računala u prošloj je godini zabilježila katastrofalne rezultate, a posljednja u nizu "žrtava" je DRAM, čija prodaja se strmoglavila pa su prihodi u 2022. bili 32,5 posto slabiji nego godinu ranije.

Svejedno, čak ni ovoliki pad nije bio dovoljan da bi DRAM postao neslavni rekorder na tržištu PC komponentni. Ispred su s 50 posto pada grafičke kartice, a odmah iza procesori s 21 posto pada na godišnjoj razini.

Kad se pak govori o proizvođačima DRAM memorije, najteže je pogođen Micron, čiji su prihodi pali za bolnih 41,2 posto. Najveći svjetski proizvođač Samsung također nije prošao neokrznut i zabilježio je 25,1 posto pada prihoda, a drugi najveći proizvođač SK Hynix 35,2 posto.

Ipak, Samsung je sve skupa osjetio u slabijoj mjeri od ostalih, prvenstveno jer ima prostora za "manevre". Kao odgovor na krizu, agresivno je spuštao cijene pa na taj način osvojio 45,1 posto tržišta u odnosu na 40,7 posto iz godine ranije. To je zalog za budućnost i na to računaju u Samsungu.

Treba imati na umu i da se memorija kao komponenta najlakše mijenja na računalima pa cijeli ovaj udar nije toliko snažan kao kad se radi o procesorima i posebno grafičkim karticama. S obzirom na svega nekoliko proizvođača na tim tržištima, spuštanje cijena nije baš moguće rješenje.

Primjerice, 32GB DDR5 već se može pronaći i za manje od stotinu američkih dolara, dok su cijene grafičkih kartica i dalje ekstremno visoke. Neovisno o osjetno slabijoj potražnji nego unazad nekoliko godina.

Ali, proizvođači grafičkih kartica i procesora morat će se odmaknuti od sklopa "trebaju nas više nego mi njih" jer bi se u suprotnom pad mogao nastaviti u još žešćoj mjeri. Ako ništa, barem kroz osjetnije popuste starijih kartica i procesora, odnosno, kartica i procesora koji "skupljaju prašinu" jer se nikako ne prodaju...