Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Foto: Fotolia

Japanski proizvođač rotirajućih motora, Nidec, objavio je da će prodaja hard diskova za osobna računala u ovoj godini pasti za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je podosta zabrinjavajuće. S obzirom da Nidec proizvodi 85 posto svih rotirajućih motora u hard diskovima, jasno je da jako dobro poznaje situaciju i te prognoze koje daje moraju se shvatiti ozbiljno.

Konkretnije, ona se temelji na dosadašnjoj situaciji koja kaže da je od 2010. do 2018. prodaja pala za 43 posto, odnosno, sa 650 milijuna prodanih hard diskova u 2010. na 375 milijuna u 2018. Za ovu godinu predviđalo se isprva 356 milijuna, zatim 309 milijuna i Nidec sad navodi da će brojka ipak biti bliže 290 milijuna jedinica.

Naravno, razlog za takav pad jest u padu prodaje osobnih računala, ali i činjenice da se hard diskovi ipak sve manje koriste. Tržište se okreće prema SSD (Solid State Disk) rješenjima, koja su brža i samim time poželjnija u današnjem svijetu. Vidi se to također po brojkama jer u 2013. je prodano 289 milijuna hard diskova za računala, a u 2018. tek 124 milijuna. Za ovu godinu predviđa se tek 65 milijuna, a to je pad od 48 posto.

Ipak, postoji i svjetla točka u cijeloj ovoj priči, a ona je u eksternim hard diskovima, koji ne padaju pa će u ovoj godini brojka ostati na oko stotinu milijuna prodanih uređaja, kao što je bila i u prošloj godini. S druge strane, hard diskovi za podatkovne centre će nastaviti rasti i prodaja bi ove godine trebala dosegnuti 54 milijuna, tri milijuna više nego prošle godine.

Nekako je sve skupa logično, vrijeme je da nova tehnologija okupira tržište, barem kad se radi o komercijalnom tržištu. Što se pak tiče podatkovnih centara, pouzdaniji hard diskovi ostat će bolje rješenje još jedno poduže vrijeme. Jer, osim što traju, jeftiniji su i kapacitet im je daleko veći nego kad se radi o SSD diskovima...

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.