Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Foto: Fotolia

Japanski proizvođač rotirajućih motora, Nidec, objavio je da će prodaja hard diskova za osobna računala u ovoj godini pasti za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je podosta zabrinjavajuće. S obzirom da Nidec proizvodi 85 posto svih rotirajućih motora u hard diskovima, jasno je da jako dobro poznaje situaciju i te prognoze koje daje moraju se shvatiti ozbiljno.

Konkretnije, ona se temelji na dosadašnjoj situaciji koja kaže da je od 2010. do 2018. prodaja pala za 43 posto, odnosno, sa 650 milijuna prodanih hard diskova u 2010. na 375 milijuna u 2018. Za ovu godinu predviđalo se isprva 356 milijuna, zatim 309 milijuna i Nidec sad navodi da će brojka ipak biti bliže 290 milijuna jedinica.

Naravno, razlog za takav pad jest u padu prodaje osobnih računala, ali i činjenice da se hard diskovi ipak sve manje koriste. Tržište se okreće prema SSD (Solid State Disk) rješenjima, koja su brža i samim time poželjnija u današnjem svijetu. Vidi se to također po brojkama jer u 2013. je prodano 289 milijuna hard diskova za računala, a u 2018. tek 124 milijuna. Za ovu godinu predviđa se tek 65 milijuna, a to je pad od 48 posto.

Ipak, postoji i svjetla točka u cijeloj ovoj priči, a ona je u eksternim hard diskovima, koji ne padaju pa će u ovoj godini brojka ostati na oko stotinu milijuna prodanih uređaja, kao što je bila i u prošloj godini. S druge strane, hard diskovi za podatkovne centre će nastaviti rasti i prodaja bi ove godine trebala dosegnuti 54 milijuna, tri milijuna više nego prošle godine.

Nekako je sve skupa logično, vrijeme je da nova tehnologija okupira tržište, barem kad se radi o komercijalnom tržištu. Što se pak tiče podatkovnih centara, pouzdaniji hard diskovi ostat će bolje rješenje još jedno poduže vrijeme. Jer, osim što traju, jeftiniji su i kapacitet im je daleko veći nego kad se radi o SSD diskovima...

Još iz kategorije

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.