Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Prodaja tvrdih diskova ove godine pada za čak 50 posto

Foto: Fotolia

Japanski proizvođač rotirajućih motora, Nidec, objavio je da će prodaja hard diskova za osobna računala u ovoj godini pasti za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je podosta zabrinjavajuće. S obzirom da Nidec proizvodi 85 posto svih rotirajućih motora u hard diskovima, jasno je da jako dobro poznaje situaciju i te prognoze koje daje moraju se shvatiti ozbiljno.

Konkretnije, ona se temelji na dosadašnjoj situaciji koja kaže da je od 2010. do 2018. prodaja pala za 43 posto, odnosno, sa 650 milijuna prodanih hard diskova u 2010. na 375 milijuna u 2018. Za ovu godinu predviđalo se isprva 356 milijuna, zatim 309 milijuna i Nidec sad navodi da će brojka ipak biti bliže 290 milijuna jedinica.

Naravno, razlog za takav pad jest u padu prodaje osobnih računala, ali i činjenice da se hard diskovi ipak sve manje koriste. Tržište se okreće prema SSD (Solid State Disk) rješenjima, koja su brža i samim time poželjnija u današnjem svijetu. Vidi se to također po brojkama jer u 2013. je prodano 289 milijuna hard diskova za računala, a u 2018. tek 124 milijuna. Za ovu godinu predviđa se tek 65 milijuna, a to je pad od 48 posto.

Ipak, postoji i svjetla točka u cijeloj ovoj priči, a ona je u eksternim hard diskovima, koji ne padaju pa će u ovoj godini brojka ostati na oko stotinu milijuna prodanih uređaja, kao što je bila i u prošloj godini. S druge strane, hard diskovi za podatkovne centre će nastaviti rasti i prodaja bi ove godine trebala dosegnuti 54 milijuna, tri milijuna više nego prošle godine.

Nekako je sve skupa logično, vrijeme je da nova tehnologija okupira tržište, barem kad se radi o komercijalnom tržištu. Što se pak tiče podatkovnih centara, pouzdaniji hard diskovi ostat će bolje rješenje još jedno poduže vrijeme. Jer, osim što traju, jeftiniji su i kapacitet im je daleko veći nego kad se radi o SSD diskovima...

Još iz kategorije

Wikipedia ima problema s Google Translate

Wikipedia ima problema s Google Translate

18.05.2019. komentiraj

Wikipedia je osnovana s ciljem omogućenja znanja svima u cijelom svijetu, nadohvat ruke, no osim engleskog jezika, čini se da stvari ne idu najbolje. Dok na najraširenijem jeziku svijeta ta online enciklopedija broji 5,5 milijuna tekstova, koji kvalitetom podosta variraju, tek 15 drugih edicija broji milijun ili više. Od njih 301!

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

16.05.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u sklopu kampanje #prvih25 predstavila je neke od svojih najuspješnijih korisnika te naglasila uspješnost poslovanja kroz 9,3 milijardi kuna investicija. Riječ je o kampanji koja predstavlja 25 priča poduzetnika koji su kroz usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate, prvih 25 godina postojanja i uspješnog poslovanja Agencije te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju.

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

16.05.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, potvrdila je prvog izravnog ulagača u novoj investicijskoj rundi. Radi se o Stjepanu Talanu, direktoru Varaždinske tvrtke Solvis. Solvis je jedini hrvatski proizvođač fotonaponskih modula koji zapošljava 180 djelatnika, a u 2017. godini zabilježili su više od 600 milijuna kuna prihoda. Osim toga, tvrtka se dvije godine za redom našla na listi Londonske burze među 1000 tvrtki koje inspiriraju Europu.