Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Foto: DepositPhotos

Tržište tradicionalnih PC tržišta u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) bilježi 1,1 posto rasta na godišnjoj razini, pokazale su brojke koje donosi IDC za drugi kvartal ove godine. Riječ je o ukupno 16,4 milijuna isporuka i to je pozitivan korak naprijed, koji svakako može zadovoljiti proizvođače i preprodavače.

Komercijalni segment pritom je najjači s rastom od ukupnih 11,4 posto. Nadalje, 7,4 posto rasta bilježe notebook uređaji, a sjajnih 17,2 posto rasta stolna računala. Istovremeno potrošački dio je standardno slab, pao je za 11,3 posto zahvaljujući izostanku inobacija i dužem trajanju uređaja. Samim time, potražnja pati.

Zapadna Europa u cijeloj ovoj priči stoji najbolje i proširila je PC tržište za 6,6 posto, ali potrošački dio je u padu od 8,4 posto. Iako, komercijalni segment je u rastu od 16,1 posto. Sve ovo se događa zahvaljujući bliženju kraja podrške za Windows 7 i prelasku na Windows 10. Stoga, narednih godinu do godinu i pol rast bi trebao biti postojan.

"Ovo nam potvrđuje da su nadogradnje operativnog sustava najveći generator rasta, posebno u javnom sektoru gdje su tranzicije sporije, ali i kad se dogode, najviše utječu na rezultate", rekao je analitičar Daniel Goncvales iz IDC-a.

Nažalost, istočni dio Europe je slabiji, a posebno se to odnosi na Rusiju, gdje se bilježi pad od 27,5 posto na godišnjoj razini. središnja istočna Europa je pak na 9,5 posto rasta.

Što se tiče proizvođača, HP je na EMEA tržištu prvi s 28,8 posto udjela i rastom od 1,2 posto na godišnjoj razini po tom pitanju. Slijedi Lenovo, koji uključuje i Fujitsu u brojkama, s 25,5 posto udjela te rastom od 2,9 posto. Dell je na trećem mjestu s 14,4 posto i rastom od 0,7 posto, Acer je četvrti s 8,1 posto udjela i padom od 1,2 posto, dok je Apple peti sa šest posto udjela i rastom od 20 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

12.11.2019. komentiraj

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ljudi u toj dobi vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih. Posebno je ugrožena trećina tih poduzeća te trećina zaposlenih. Riječ je o poduzećima čiji vlasnici podcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja. Istaknuto je to na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja uz napomenu kako je druga najveća ugroza poduzećima, sazrelih za prijenos poslovanja, neodgovarajuća potpora nadležnih institucija.

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

12.11.2019. komentiraj

Unatoč očekivanjima o usporavanju rasta robnog izvoza u ovoj godini, u prvih osam mjeseci ostvaren je dinamičniji rast nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, 6,1% u odnosu na prošlogodišnjih 4,6%. Na takva kretanja utjecao je povećani izvoz većeg broja djelatnosti, ali se ipak najviše isticao izvoz ostalih prijevoznih sredstava koje u najvećoj mjeri čine brodovi.

Veliki posao isporuke Microsoft licenci i usluga vrijedan gotovo 181 milijuna kuna na čekanju

Veliki posao isporuke Microsoft licenci i usluga vrijedan gotovo 181 milijuna kuna na čekanju

11.11.2019. komentiraj

Jedan od najvećih domaćih tendera vrijedan po procjeni Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu čak 181 milijuna kuna „skrivao“ je kupnju Microsoft licenci i usluga za državu. I sada je, iako su ugovori o licencama istekli prije pet mjeseci, cijeli posao stao zbog žalbe na odluku o odabiru ponuditelja za ovaj trogodišnji okvirni sporazum.