Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Foto: DepositPhotos

Tržište tradicionalnih PC tržišta u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) bilježi 1,1 posto rasta na godišnjoj razini, pokazale su brojke koje donosi IDC za drugi kvartal ove godine. Riječ je o ukupno 16,4 milijuna isporuka i to je pozitivan korak naprijed, koji svakako može zadovoljiti proizvođače i preprodavače.

Komercijalni segment pritom je najjači s rastom od ukupnih 11,4 posto. Nadalje, 7,4 posto rasta bilježe notebook uređaji, a sjajnih 17,2 posto rasta stolna računala. Istovremeno potrošački dio je standardno slab, pao je za 11,3 posto zahvaljujući izostanku inobacija i dužem trajanju uređaja. Samim time, potražnja pati.

Zapadna Europa u cijeloj ovoj priči stoji najbolje i proširila je PC tržište za 6,6 posto, ali potrošački dio je u padu od 8,4 posto. Iako, komercijalni segment je u rastu od 16,1 posto. Sve ovo se događa zahvaljujući bliženju kraja podrške za Windows 7 i prelasku na Windows 10. Stoga, narednih godinu do godinu i pol rast bi trebao biti postojan.

"Ovo nam potvrđuje da su nadogradnje operativnog sustava najveći generator rasta, posebno u javnom sektoru gdje su tranzicije sporije, ali i kad se dogode, najviše utječu na rezultate", rekao je analitičar Daniel Goncvales iz IDC-a.

Nažalost, istočni dio Europe je slabiji, a posebno se to odnosi na Rusiju, gdje se bilježi pad od 27,5 posto na godišnjoj razini. središnja istočna Europa je pak na 9,5 posto rasta.

Što se tiče proizvođača, HP je na EMEA tržištu prvi s 28,8 posto udjela i rastom od 1,2 posto na godišnjoj razini po tom pitanju. Slijedi Lenovo, koji uključuje i Fujitsu u brojkama, s 25,5 posto udjela te rastom od 2,9 posto. Dell je na trećem mjestu s 14,4 posto i rastom od 0,7 posto, Acer je četvrti s 8,1 posto udjela i padom od 1,2 posto, dok je Apple peti sa šest posto udjela i rastom od 20 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.