Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Prodaja PC-a u Europi, Bliskom istoku i Africi nastavlja s laganim rastom

Foto: DepositPhotos

Tržište tradicionalnih PC tržišta u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) bilježi 1,1 posto rasta na godišnjoj razini, pokazale su brojke koje donosi IDC za drugi kvartal ove godine. Riječ je o ukupno 16,4 milijuna isporuka i to je pozitivan korak naprijed, koji svakako može zadovoljiti proizvođače i preprodavače.

Komercijalni segment pritom je najjači s rastom od ukupnih 11,4 posto. Nadalje, 7,4 posto rasta bilježe notebook uređaji, a sjajnih 17,2 posto rasta stolna računala. Istovremeno potrošački dio je standardno slab, pao je za 11,3 posto zahvaljujući izostanku inobacija i dužem trajanju uređaja. Samim time, potražnja pati.

Zapadna Europa u cijeloj ovoj priči stoji najbolje i proširila je PC tržište za 6,6 posto, ali potrošački dio je u padu od 8,4 posto. Iako, komercijalni segment je u rastu od 16,1 posto. Sve ovo se događa zahvaljujući bliženju kraja podrške za Windows 7 i prelasku na Windows 10. Stoga, narednih godinu do godinu i pol rast bi trebao biti postojan.

"Ovo nam potvrđuje da su nadogradnje operativnog sustava najveći generator rasta, posebno u javnom sektoru gdje su tranzicije sporije, ali i kad se dogode, najviše utječu na rezultate", rekao je analitičar Daniel Goncvales iz IDC-a.

Nažalost, istočni dio Europe je slabiji, a posebno se to odnosi na Rusiju, gdje se bilježi pad od 27,5 posto na godišnjoj razini. središnja istočna Europa je pak na 9,5 posto rasta.

Što se tiče proizvođača, HP je na EMEA tržištu prvi s 28,8 posto udjela i rastom od 1,2 posto na godišnjoj razini po tom pitanju. Slijedi Lenovo, koji uključuje i Fujitsu u brojkama, s 25,5 posto udjela te rastom od 2,9 posto. Dell je na trećem mjestu s 14,4 posto i rastom od 0,7 posto, Acer je četvrti s 8,1 posto udjela i padom od 1,2 posto, dok je Apple peti sa šest posto udjela i rastom od 20 posto na godišnjoj razini.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.