Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Foto: Ilustracija

Osobna računala još uvijek na tržištu ne stoje stabilno, već 11. kvartal zaredom bilježi se pad, iako proizvođači čine sve kako bi potaknuli negativni efekt i okrenuli situaciju u svoju korist. Nažalost po njih, posljednji put je situacija bila ovako loša prije deset godina.

U drugom kvartalu ove godine zbilježeno je 61,9 milijuna isporuka, što je 4,3 posto slabiji rezultat no u istom razdoblju prošle godine, donosi Gartner u izvješću. To je, kao što se spominje u uvodu, najlošiji kvartalni rezultat još od sad već podosta davne 2007. godine.

I ništa od toga nije slučajno, DRAM, SSD i LCD nedostaje na tržištu pa su i cijene računala automatski više. Proizvođači tu ništa ne mogu jer i oni sami plaćaju sve te komponente skuplje no što bi u normalnoj situaciji. Možda sad kad se vidi da postoji potražnja, odgovorni za komponente koje nedostaju malo upregnu proizvodnju pa zadovolje tržište.

"Veći proizvođači su si dopustili situaciju u kojoj bez obzira na skuplju proizvodnju ne dižu cijene, ali oni manji su morali prebaciti teret na krajnje korisnike", navode u Gartneru.

To potvrđuju i brojke jer HP bilježi rast na godišnjoj razini od 6,2 posto i čini 23 posto ukupnog tržišta. Slijedi Lenovo s 20 posto udjela, ali i padom od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dell se nalazi na trećem mjestu s 3,7 posto rasta i udjelom od 17 posto na tržištu.

Dakle, dok HP ima dovoljno moći da oduzme sebi dio zarade samo da ostane lider na tržištu, ništa manje veliki Lenovo si to nije mogao dopustiti jer ionako posluje ponajviše s računalima čije cijene u samom startu jesu na rubu vrijednosti koja donosi profit. Dell također nije morao brinuti.

No, ako se ovakva situacija nastavi, neće ni ovi najveći uspjeti "žonglirati", morat će povisiti cijene, a to samo znači da će se negativna situacija na PC tržištu nastaviti...

Još iz kategorije

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

25.05.2018. komentiraj

Apple je novim potezom olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka koje ta kompanija ima u svojim arhivama. Riječ je o svemu što se prikupilo, bez obzira o kojem Appleovom uređaju ili usluzi bilo riječi. Naravno, razlog za takvu situaciju leži u Općoj uredbo i zaštitih osobnih podataka (GDPR), koja stupa na snagu na području Europske unije 25. svibnja.

Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

Ricardo Vargas: Velike poslovne strategije trebaju jednako velike rezultate

25.05.2018. komentiraj

Trećeg dana 12. Combis konferencije istaknulo se predavanje stručnjaka za upravljanje projektima i implementaciju strategija Ricarda Vargasa, direktora Brightline inicijative - koalicije vodećih svjetskih organizacija iz poslovnih, vladinih i neprofitnih sektora, posvećene pružanju znanja, uvida i rješenja za uspješno premošćivanje jaza između razvoja strategije i njene implementacije u poslovanju.

Lenovo ostvario dvoznamenkasti rast prihoda u prethodnom kvartalu

Lenovo ostvario dvoznamenkasti rast prihoda u prethodnom kvartalu

25.05.2018. komentiraj

Lenovo Grupa objavila je rezultate za svoj četvrti fiskalni kvartal i cjelokupnu financijsku godinu završno s 31. ožujkom. U prethodnom je tromjesečju ta tvrtka ostvarila prihod od 10,6 milijardi američkih dolara, što predstavlja godišnji porast od 11 posto. Riječ je o prvom dvoznamenkastom rastu u zadnjih 10 kvartala.