Pripazite s ulaganjima u umjetnu inteligenciju, nisu sve prave

Pripazite s ulaganjima u umjetnu inteligenciju, nisu sve prave

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija (AI) istinski je tehnološki hit i neke kompanije već ga žele što unosnije naplatiti pa se koriste taktikama koje mogu zavarati kupce ne samo na prvu, već i za jedno malo duže razdoblje korištenja proizvoda. Naime, to se čini robotima koji “unutar sebe imaju UI”, ali zapravo su samo lijepa fasada nečega što je površinski kao UI. Skraćeni termin jest “zombi UI”.

U teoriji, zombiji su kao ljudi, ne toliko lijepo izvana, ali mogu sami hodati, obavljati sve što im nagoni nalažu pa su u konačnici samodostatni. Na identičan način funkcioniraju ovi roboti, samo su izvana mnogo ljepši da lakše zavaraju potencijalne klijente, odnosno, investitore. Stoga, potreban je oprez.

Svaki od tih robota će činiti nešto za što je namijenjen, ali sve izvan granica onoga što ga opisuje bit će mu nemoguće izvesti. Dakle, automatski nema govora o umjetnoj inteligenciji već i lijepo upakiranoj kutiji na kojoj piše da je unutar nje umjetna inteligencija. Ne znači da će korisnici biti potpuno nezadovoljni, dobit će proizvod koji radi za što je namijenjen. Primjerice, čistit će. Dalje od toga neće jer ne može.

Zato što umjetna inteligencija uči, zato se tako i zove. Može se prilagoditi utrenirati i samim time može probiti okvire prvobitne zamisli koja stoji iza nje. Ukratko, umjetna inteligencija postaje pametnija, a zombi UI ostaje na istoj razini na kojoj je bila. Ponekad je čak i na nižim razinama od one početne jer s vremenom kvaliteta opada.

Iako u Hrvatskoj još s investiranjem u UI ne postoje tolike prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu ili Južnoj Koreji postoje mnoge prilike, a u takvoj situaciji iznimno je bitno odvojiti ono pravo od krivog. Stoga, čuvajte se zombi UI jer biste mogli baciti novac u vjetar i dobro se informirajte prije upuštanja u investiciju.

Još iz kategorije

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.