Pripazite s ulaganjima u umjetnu inteligenciju, nisu sve prave

Pripazite s ulaganjima u umjetnu inteligenciju, nisu sve prave

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija (AI) istinski je tehnološki hit i neke kompanije već ga žele što unosnije naplatiti pa se koriste taktikama koje mogu zavarati kupce ne samo na prvu, već i za jedno malo duže razdoblje korištenja proizvoda. Naime, to se čini robotima koji “unutar sebe imaju UI”, ali zapravo su samo lijepa fasada nečega što je površinski kao UI. Skraćeni termin jest “zombi UI”.

U teoriji, zombiji su kao ljudi, ne toliko lijepo izvana, ali mogu sami hodati, obavljati sve što im nagoni nalažu pa su u konačnici samodostatni. Na identičan način funkcioniraju ovi roboti, samo su izvana mnogo ljepši da lakše zavaraju potencijalne klijente, odnosno, investitore. Stoga, potreban je oprez.

Svaki od tih robota će činiti nešto za što je namijenjen, ali sve izvan granica onoga što ga opisuje bit će mu nemoguće izvesti. Dakle, automatski nema govora o umjetnoj inteligenciji već i lijepo upakiranoj kutiji na kojoj piše da je unutar nje umjetna inteligencija. Ne znači da će korisnici biti potpuno nezadovoljni, dobit će proizvod koji radi za što je namijenjen. Primjerice, čistit će. Dalje od toga neće jer ne može.

Zato što umjetna inteligencija uči, zato se tako i zove. Može se prilagoditi utrenirati i samim time može probiti okvire prvobitne zamisli koja stoji iza nje. Ukratko, umjetna inteligencija postaje pametnija, a zombi UI ostaje na istoj razini na kojoj je bila. Ponekad je čak i na nižim razinama od one početne jer s vremenom kvaliteta opada.

Iako u Hrvatskoj još s investiranjem u UI ne postoje tolike prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu ili Južnoj Koreji postoje mnoge prilike, a u takvoj situaciji iznimno je bitno odvojiti ono pravo od krivog. Stoga, čuvajte se zombi UI jer biste mogli baciti novac u vjetar i dobro se informirajte prije upuštanja u investiciju.

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.