Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Foto: DepositPhotos

Prema objavljenim podatcima o kretanju robne razmjene s inozemstvom, u siječnju i veljači ostvaren je rast robnog izvoza veći od očekivanja. Točnije, godišnja stopa rasta je iznosila 8,8%, što je znatno veći rast nego u cijeloj prošloj godini. Pritom su najveći utjecaj na rast izvoza imale primarne djelatnosti, odnosno poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, a u nedostatku detaljnijih podataka može se pretpostaviti da je ostvaren znatan utjecaj izvoza obrađenog drva i ribe iz uzgoja čiji se izvoz uglavnom sezonski ostvaruje u prvom kvartalu.

Izvoz ribe također se može povezati i s velikim porastom izvoza na japansko tržište koji je u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za čak 58,1%. Uz izvoz primarnih djelatnosti, znatno je povećan i izvoz prerađivačke industrije, i to za 6,2%.

Najviše je povećan izvoz motornih vozila i dijelova, metala, farmaceutskih proizvoda te proizvoda od metala. Kod manjeg broja djelatnosti ipak je došlo do značajnijeg pada vrijednosti izvoza, pri čemu su se najviše isticale proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, koja uključuje brodogradnju, te naftna industrija.

Tako su poznati problemi u brodogradnji, ali i znatno smanjena proizvodnja naftnih derivata unatoč rastu cijena sirove nafte na globalnom tržištu, negativno utjecali na ostvarenu dinamiku rasta izvoza.

Uz izvoz, znatno je povećan i uvoz, što je očekivana posljedica nastavka oporavka domaće potražnje. Najviše je povećana vrijednost uvoza naftnih derivata, čime je nadoknađeno smanjenje domaće proizvodnje, te farmaceutskih proizvoda čiji je uvoz u znatnoj korelaciji s kretanjem njihova izvoza. Vrijednost uvoza istodobno je najviše smanjena kod rudarstva i vađenja, što je direktna posljedica smanjivanja domaće prerade.

Kako je izvoz na godišnjoj razini povećan za 9,9 milijardi kuna, a uvoz za 11,2 milijarde kuna, tako je i robni deficit u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za 1,3 milijarde kuna ili visokih 12,6%. Tako se i u ovoj godini nastavlja trend rasta robnog deficita koji traje od 2015. godine, a koji je privremeno prekinut samo tijekom godina najizraženije krize.

Još iz kategorije

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.