Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Foto: DepositPhotos

Prema objavljenim podatcima o kretanju robne razmjene s inozemstvom, u siječnju i veljači ostvaren je rast robnog izvoza veći od očekivanja. Točnije, godišnja stopa rasta je iznosila 8,8%, što je znatno veći rast nego u cijeloj prošloj godini. Pritom su najveći utjecaj na rast izvoza imale primarne djelatnosti, odnosno poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, a u nedostatku detaljnijih podataka može se pretpostaviti da je ostvaren znatan utjecaj izvoza obrađenog drva i ribe iz uzgoja čiji se izvoz uglavnom sezonski ostvaruje u prvom kvartalu.

Izvoz ribe također se može povezati i s velikim porastom izvoza na japansko tržište koji je u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za čak 58,1%. Uz izvoz primarnih djelatnosti, znatno je povećan i izvoz prerađivačke industrije, i to za 6,2%.

Najviše je povećan izvoz motornih vozila i dijelova, metala, farmaceutskih proizvoda te proizvoda od metala. Kod manjeg broja djelatnosti ipak je došlo do značajnijeg pada vrijednosti izvoza, pri čemu su se najviše isticale proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, koja uključuje brodogradnju, te naftna industrija.

Tako su poznati problemi u brodogradnji, ali i znatno smanjena proizvodnja naftnih derivata unatoč rastu cijena sirove nafte na globalnom tržištu, negativno utjecali na ostvarenu dinamiku rasta izvoza.

Uz izvoz, znatno je povećan i uvoz, što je očekivana posljedica nastavka oporavka domaće potražnje. Najviše je povećana vrijednost uvoza naftnih derivata, čime je nadoknađeno smanjenje domaće proizvodnje, te farmaceutskih proizvoda čiji je uvoz u znatnoj korelaciji s kretanjem njihova izvoza. Vrijednost uvoza istodobno je najviše smanjena kod rudarstva i vađenja, što je direktna posljedica smanjivanja domaće prerade.

Kako je izvoz na godišnjoj razini povećan za 9,9 milijardi kuna, a uvoz za 11,2 milijarde kuna, tako je i robni deficit u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za 1,3 milijarde kuna ili visokih 12,6%. Tako se i u ovoj godini nastavlja trend rasta robnog deficita koji traje od 2015. godine, a koji je privremeno prekinut samo tijekom godina najizraženije krize.

Još iz kategorije

Wikipedia ima problema s Google Translate

Wikipedia ima problema s Google Translate

18.05.2019. komentiraj

Wikipedia je osnovana s ciljem omogućenja znanja svima u cijelom svijetu, nadohvat ruke, no osim engleskog jezika, čini se da stvari ne idu najbolje. Dok na najraširenijem jeziku svijeta ta online enciklopedija broji 5,5 milijuna tekstova, koji kvalitetom podosta variraju, tek 15 drugih edicija broji milijun ili više. Od njih 301!

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

16.05.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u sklopu kampanje #prvih25 predstavila je neke od svojih najuspješnijih korisnika te naglasila uspješnost poslovanja kroz 9,3 milijardi kuna investicija. Riječ je o kampanji koja predstavlja 25 priča poduzetnika koji su kroz usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate, prvih 25 godina postojanja i uspješnog poslovanja Agencije te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju.

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

16.05.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, potvrdila je prvog izravnog ulagača u novoj investicijskoj rundi. Radi se o Stjepanu Talanu, direktoru Varaždinske tvrtke Solvis. Solvis je jedini hrvatski proizvođač fotonaponskih modula koji zapošljava 180 djelatnika, a u 2017. godini zabilježili su više od 600 milijuna kuna prihoda. Osim toga, tvrtka se dvije godine za redom našla na listi Londonske burze među 1000 tvrtki koje inspiriraju Europu.