Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Prilično dinamičan rast izvoza, ali se robni deficit ipak povećava

Foto: DepositPhotos

Prema objavljenim podatcima o kretanju robne razmjene s inozemstvom, u siječnju i veljači ostvaren je rast robnog izvoza veći od očekivanja. Točnije, godišnja stopa rasta je iznosila 8,8%, što je znatno veći rast nego u cijeloj prošloj godini. Pritom su najveći utjecaj na rast izvoza imale primarne djelatnosti, odnosno poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, a u nedostatku detaljnijih podataka može se pretpostaviti da je ostvaren znatan utjecaj izvoza obrađenog drva i ribe iz uzgoja čiji se izvoz uglavnom sezonski ostvaruje u prvom kvartalu.

Izvoz ribe također se može povezati i s velikim porastom izvoza na japansko tržište koji je u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za čak 58,1%. Uz izvoz primarnih djelatnosti, znatno je povećan i izvoz prerađivačke industrije, i to za 6,2%.

Najviše je povećan izvoz motornih vozila i dijelova, metala, farmaceutskih proizvoda te proizvoda od metala. Kod manjeg broja djelatnosti ipak je došlo do značajnijeg pada vrijednosti izvoza, pri čemu su se najviše isticale proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, koja uključuje brodogradnju, te naftna industrija.

Tako su poznati problemi u brodogradnji, ali i znatno smanjena proizvodnja naftnih derivata unatoč rastu cijena sirove nafte na globalnom tržištu, negativno utjecali na ostvarenu dinamiku rasta izvoza.

Uz izvoz, znatno je povećan i uvoz, što je očekivana posljedica nastavka oporavka domaće potražnje. Najviše je povećana vrijednost uvoza naftnih derivata, čime je nadoknađeno smanjenje domaće proizvodnje, te farmaceutskih proizvoda čiji je uvoz u znatnoj korelaciji s kretanjem njihova izvoza. Vrijednost uvoza istodobno je najviše smanjena kod rudarstva i vađenja, što je direktna posljedica smanjivanja domaće prerade.

Kako je izvoz na godišnjoj razini povećan za 9,9 milijardi kuna, a uvoz za 11,2 milijarde kuna, tako je i robni deficit u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine povećan za 1,3 milijarde kuna ili visokih 12,6%. Tako se i u ovoj godini nastavlja trend rasta robnog deficita koji traje od 2015. godine, a koji je privremeno prekinut samo tijekom godina najizraženije krize.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.