Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Foto: Fotolia

Prema izvješću IDC-a, prihodi proizvođača od infrastrukturnih proizvoda za računarstvo u oblaku (serveri, pohrana i mrežni preklopnici), što uključuje i javne i privatne oblake, u drugom kvartalu ove godine rasli su za 25,8 posto na godišnjoj razini. Ukupni su prihodi u cijelom svijetu dosegnuli 12,3 milijarde američkih dolara.

Prihodi od infrastrukture za javne oblake rasli su za čak 34,1 posto i sada, s 8,7 milijardi dolara, predstavljaju 33,5 posto ukupnih svjetskih ulaganja u IT infrastrukturu. Privatni oblaci generirali su 3,7 milijardi prometa u tom segmentu što je godišnji rast od 9,9 posto. Ukupna ulaganja u cloud infrastrukturu su se gotovo utrostručila u posljednje četiri godine, dok je istovremeno ulaganje u klasičnu IT infrastrukturu u padu. Unatoč tome što još uvijek dominira s 52,4 posto ukupnih ulaganja, u posljednjih je godinu dana investiranje u klasičnu IT infrastrukturu smanjeno za 3,8 posto, navode iz IDC-a.

Najveći rast ostvarilo je ulaganje u poslovne sustave za pohranu u javnom oblaku od čak 30,4 posto i sada čini više od trećine prihoda. Slijedila su ulaganja u servere i mrežne preklopnike na koje je utrošeno 24,6 i 26,8 posto od ukupnih investicija u javne oblake. Kada je riječ o prihodima od privatnih oblaka, najviše investicija bilo je u segmentu servera na koje je utrošeno gotovo 60 posto od ukupnih ulaganja.

Regionalno gledano tek je Latinska Amerika zabilježila pad investicija za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su sve ostale regije imale dvoznamenkasti rast. U zapadnoj Europi ulaganja su povećana za 33,4 posto, a u Aziji bez Japana za 30,5 posto. Bliski istok i Afrika bilježe skok od 28,4 posto, Kanada 25,2, SAD 24,8, srednja i istočna Europa 16,9, a Japan 10,4 posto.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.