Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Foto: DepositPhotos

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Dakle, riječ je o povećem rastu, a glavni pokretač bit će šire prihvaćanje mjesečnog pretplatničkog modela kod korisnika. Ipak, treba upozoriti da korisnici pritom moraju imati povjerenje u ono što im se "servira". Samim time, poslužitelji su dužni osigurati uvjete u kojima se može pridobiti takvo povjerenje.

To podrazumijeva fleksibilne cjenovne pakete, što u prijevoznom sektoru itekako mnogo znači iz razloga što neki putuju na kraće distance, neki na duže i svi žele imati u tom smislu jasno određene cijene, koje bi zauzvrat nudile ono što korisnik misli potrošiti. Poslužitelji u tom smislu moraju uistinu mnogo raditi ukoliko žele mjesečne pretplatnike uz sebe.

Primjerice, ZET nema previše mjesečnih cjenovnih paketa, nema ni MaaS platformu, što je podosta razočaravajuće u oba smjera, posebno jer nije dobar temelj za budućnost. Ali je dobar primjer kako ne poslovati. Prag, Amsterdam, Budimpešta i Bratislava primjeri su javnog prijevoza s mnoštvom paketa na mjesečnoj razini, u kojima će se svaki građanin pronaći.

Naravno, MaaS platforme ne tiču se samo javnog prijevoza već ide mnogo šire, a pod time se misli na putovanja. Potencijalnim korisnicima treba nuditi putničke kartice, bonuse, popuste, nagradne igre, akcije svih vrsta... kako bi bili motivirani održavati pretplatu i ostati uz određenog poslužitelja.

Ukoliko se ispune svi ti potrebni uvjeti, do 2027. bi u svijetu trebalo biti izvedeno 25,7 milijuna poslovnih putovanja, što znači da će poslovni sektor biti ključan u pridobivanju povjerenja, a samim time i ispunjenju ovih prognoza Juniper Researcha.

Još iz kategorije

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

08.12.2021.

Podaci koje je predstavio Atlas VPN pokazuju da Amerikanci baš i ne mare previše za svoje poslovne lozinke, što ih čini pogodnim metama za razne vrste napada, koji potom štete i organizacijama gdje rade ti pomalo neodgovorni zaposlenici.

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

08.12.2021.

BE-terna, jedna od vodećih europskih tvrtki u području digitalne transformacije, i u Hrvatskoj aktivno sudjeluje u približavanju digitalnih transformacijskih procesa domaćim tvrtkama.

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

08.12.2021.

Prošlog mjeseca na domaće IT tržištu ostvaren je velik rast u odnosu na listopad 2020. godine kada je riječ o ugovorenim poslovima i dosegnuto je 205,98 milijuna kuna što je nešo više nego dvostruko od 101,42 milijuna kuna. Konkretno riječ je o povećanju od 103,11 posto.