VRIJEME PROMJENA

Predviđa se da će potrošnja na digitalnu transformaciju doseći gotovo 4 trilijuna dolara do 2027.

Digitalna transformacija više nije diskrecijska investicija: tvrtke koje žele biti konkurentne i pobjeđivati u digitalnom gospodarstvu prednjače

Predviđa se da će potrošnja na digitalnu transformaciju doseći gotovo 4 trilijuna dolara do 2027.
Depositphotos

Predviđa se da će svjetska potrošnja na digitalnu transformaciju (DX) dosegnuti gotovo 4 trilijuna dolara u 2027., prema IDC-u. Uz AI i GenAI koji potiču ulaganja, predviđa se da će tržište DX-a rasti sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 16,2 posto u razdoblju od 2022. do 2027. godine. Budući da organizacije nastavljaju davati prioritet digitalizaciji, predviđa se da će ulaganja u DX značajno rasti, potencijalno dosegnuvši ili čak premašivši dvije trećine ICT potrošnje do 2027. godine.

"Digitalna transformacija više nije diskrecijska investicija: tvrtke koje žele biti konkurentne i pobjeđivati ​​u digitalnom gospodarstvu prednjače", rekla je Angela Vacca, viša voditeljica istraživanja u IDC-ovoj Data & Analytics Group. "Danas DX potrošnja predstavlja veće tržište u usporedbi s ne-DX dijelom ICT potrošnje. A digitalna poslovna ulaganja rastu još brže s dolaskom GenAI-ja koji ima utjecaj na različite industrije; ipak, prilike su različite na različitim tržištima prostori."

Industrija financijskih usluga raste vrlo brzo s petogodišnjim CAGR-om od 20,5 posto i tri slučaja upotrebe koji rastu znatno iznad prosječne stope. Obrada temeljena na automatizaciji robotiziranih procesa najbrže je rastući slučaj upotrebe s CAGR-om od 35,1 posto, a slijede ga financijski savjeti u stvarnom vremenu (29,5 posto) i iskustvo digitalnog bankarstva (29,3 posto). Ovi slučajevi upotrebe imaju nešto zajedničko: sva tri su visoko intenzivna s podacima i uvelike se oslanjaju na AI, GenAI te podatkovne i analitičke tehnologije. Ogroman napredak koji koriste financijske institucije transformira njihove organizacije u učinkovitije organizacije koje su više usmjerene na klijente i koje mogu brže odgovoriti na promjenjivu potražnju kupaca i na brzo mijenjajuće makroekonomsko okruženje.

Industrija koja će doživjeti najveća ulaganja u DX tijekom predviđenog razdoblja 2022. – 2027. je diskretna proizvodnja sa svjetskom potrošnjom od gotovo pola trilijuna dolara u 2024. Ta će potrošnja narasti na više od 700 milijardi dolara u 2027. uz angažman Omni-Experience i održivost strateški prioriteti koji najbrže rastu među diskretnim proizvodnim tvrtkama. Najbrže rastuće regije su Latinska Amerika i Kina, koje će imati petogodišnji CAGR od 17,9 posto odnosno 17,4 posto.

"Kina ulazi u eru u kojoj je umjetna inteligencija sveprisutna u digitalnoj transformaciji poslovanja. Potpomognute različitim politikama usmjerenim na digitalno poslovanje, kineske tvrtke koncentriraju se na nove oblike produktivnosti, koristeći vrhunske tehnologije za poticanje industrijskog napretka, inteligencije i održivosti“, rekao je Jing Qian, tržišni analitičar IDC-ove Data & Analytics Group China.

"Uspon GenAI-ja predstavlja i izazove i prilike za organizacije. Kako digitalna ulaganja postaju dominantna, za organizacije je ključno da se udruže s dobavljačima koji mogu pružiti smjernice za raspodjelu resursa i učinkovite strategije digitalne transformacije. Kako bi ostali konkurentni i inovativni, ključno je iskoristiti njegove potencijalne prednosti i izbjeći propuštanje prilika zbog neizvjesnosti," rekla je Mariya Yahnyuk, istraživačka analitičarka IDC-ove Data & Analytics Group.