Pravna sigurnost za tvrtke u EU u digitalnom dobu

Pravna sigurnost za tvrtke u EU u digitalnom dobu

Foto: DepositPhotos

Europska komisija usvojila je dva prijedloga za prilagodbu pravila o odgovornosti digitalnom dobu, kružnom gospodarstvu i utjecaju globalnih lanaca vrijednosti. Oni će tvrtkama dati pravnu sigurnost kako bi mogle ulagati u nove i inovativne proizvode i osigurat će da žrtve mogu dobiti pravednu naknadu kada neispravni proizvodi, uključujući digitalne i obnovljene proizvode, uzrokuju štetu.

Prvo, predlaže se modernizaciju postojećih pravila o objektivnoj odgovornosti proizvođača za neispravne proizvode (od pametne tehnologije do lijekova). Drugo, Komisija po prvi put predlaže ciljano usklađivanje nacionalnih pravila o odgovornosti za umjetnu inteligenciju, čime se žrtvama štete uzrokovane umjetnom inteligencijom olakšava dobivanje naknade.

Revidirana Direktiva modernizira i jača trenutna dobro uspostavljena pravila, temeljena na strogoj odgovornosti proizvođača, za naknadu osobne ozljede, štete na imovini ili gubitka podataka uzrokovanih nesigurnim proizvodima, od vrtnih stolica do naprednih strojeva. Osigurava poštena i predvidljiva pravila za tvrtke i potrošače moderniziranjem pravila o odgovornosti za poslovne modele kružnog gospodarstva i pravila za proizvode u digitalnom dobu. Također bi trebao izjednačiti uvjete za sve proizvođače iz EU-a i one koji nisu iz EU-a te potrošače staviti u jednak položaj s proizvođačima.

Svrha Direktive o odgovornosti za umjetnu inteligenciju je utvrđivanje jedinstvenih pravila za pristup informacijama i smanjenje tereta dokazivanja u vezi sa štetama uzrokovanim sustavima umjetne inteligencije, uspostavljanje šire zaštite za žrtve i poticanje sektora umjetne inteligencije povećanjem jamstava. Uskladit će određena pravila za potraživanja izvan opsega Direktive o odgovornosti za proizvode, u slučajevima u kojima je šteta prouzročena zbog pogrešnog ponašanja.

Prijedlog EK sada će morati usvojiti Europski parlament i Vijeće. Predlaže se da pet godina nakon stupanja na snagu Direktive o odgovornosti za umjetnu inteligenciju, Komisija ocijeni potrebu za pravilima o odgovornosti bez krivnje za zahtjeve povezane s umjetnom inteligencijom, ako je potrebno.

Još iz kategorije

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

27.11.2022.

Deloitte objavio svoju prestižnu ljestvicu CE Technology Fast 50 kojom rangiraju najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke i povezuju ih u mrežu uspješnih igrača na hrvatskom tech tržištu. U top 50 tvrtki ušlo ih je čak osam iz Hrvatske, od kojih je health tech boutique IT tvrtka Devōt daleko najbolje rangirana u software kategoriji.

Async Labs  rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

Async Labs rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

26.11.2022.

Digitalna agencija Async Labs jedina je hrvatska IT agencija koja se već drugu godinu zaredom našla se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe i to na 42. mjestu. Natječaj se provodi već više od 20 godina u 3 kategorije: Technology Fast 50, Companies to Watch, te Zvijezde pozitivnog utjecaja. Async Labs je prepoznat i od strane Clutcha kao jedna najboljih developerskih agencija u Hrvatskoj i regiji.

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

25.11.2022.

Xiaomi je pao u negativno područje u trećem kvartalu 2022. Kineski dobavljač izvijestio je o padu prihoda od 10 posto nakon što su globalne makroekonomske turbulencije utjecale na potražnju za pametnim telefonima.