Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.

Konkretnije, od 2018. do 2022., IDC prognozira, godišnja stopa rasta (CAGR) trebala bi iznositi 38 posto. Dakle, riječ je o potentnom dijelu tržišta i to nije nikakva novost jer umjetna inteligencija tehnologija je koju ne žele što bolje i kvalitetnije izvesti najjače kompanije svijeta već i vlade najmoćnijih država. Stoga, utrka je iznimno intenzivna, a napredak se bilježi doslovno iz dana u dan.

Ipak, u ovom trenutku pokretačka snaga za potrošnju jest maloprodaja, dio industrije u koje su kompanije investirale 5,9 milijarde dolara kako bi ponudile što bolju uslugu korisnicima. Bankarski sektor sljedeći je na listi s utrošenih 5,6 milijardi dolara kako bi se na što bolji način izvela automatizacija i bolje obrađivale transakcije te nudile financijske usluge i spriječile prevare svih vrsta.

Detaljnije, automatizirana korisnička podrška zabilježit će 4,5 milijarde dolara, preporuke i automatizacija u trgovinskom sektoru zabilježit će 2,7 milijardi dolara, automatizirana prevencija prijetnji na internetu također 2,7 milijardi dolara... Prema viđenom, automatizacija je nekako prva na listi, svi žele ubrzati procese i imati što je veću učinkovitost, ali i sigurnost. Umjetna inteligencija nudi sve to.

Očekivano, za takvu situaciju potreban je adekvatan softver pa će se ukupno na njega potrošiti 13,5 milijardi dolara ove godine, što podrazumijeva aplikacije vezane uz umjetnu inteligenciju i softverske platforme svih vrsta.

A na svjetskoj razini, Sjedinjene Američke Države činit će oko dvije trećine ukupne potrošnje, ali najveći rast u sljedećih pet godina zabilježit će Japan s 58,9 posto.

Još iz kategorije

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

Novi Kolektivni ugovor zaposlenicima HT-a osigurava još više pogodnosti

03.06.2020. komentiraj

Predstavnici Uprave Hrvatskog Telekoma i sindikata - Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika - potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i vrijedi naredne dvije godine, do 30. lipnja 2022. godine.