Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.

Konkretnije, od 2018. do 2022., IDC prognozira, godišnja stopa rasta (CAGR) trebala bi iznositi 38 posto. Dakle, riječ je o potentnom dijelu tržišta i to nije nikakva novost jer umjetna inteligencija tehnologija je koju ne žele što bolje i kvalitetnije izvesti najjače kompanije svijeta već i vlade najmoćnijih država. Stoga, utrka je iznimno intenzivna, a napredak se bilježi doslovno iz dana u dan.

Ipak, u ovom trenutku pokretačka snaga za potrošnju jest maloprodaja, dio industrije u koje su kompanije investirale 5,9 milijarde dolara kako bi ponudile što bolju uslugu korisnicima. Bankarski sektor sljedeći je na listi s utrošenih 5,6 milijardi dolara kako bi se na što bolji način izvela automatizacija i bolje obrađivale transakcije te nudile financijske usluge i spriječile prevare svih vrsta.

Detaljnije, automatizirana korisnička podrška zabilježit će 4,5 milijarde dolara, preporuke i automatizacija u trgovinskom sektoru zabilježit će 2,7 milijardi dolara, automatizirana prevencija prijetnji na internetu također 2,7 milijardi dolara... Prema viđenom, automatizacija je nekako prva na listi, svi žele ubrzati procese i imati što je veću učinkovitost, ali i sigurnost. Umjetna inteligencija nudi sve to.

Očekivano, za takvu situaciju potreban je adekvatan softver pa će se ukupno na njega potrošiti 13,5 milijardi dolara ove godine, što podrazumijeva aplikacije vezane uz umjetnu inteligenciju i softverske platforme svih vrsta.

A na svjetskoj razini, Sjedinjene Američke Države činit će oko dvije trećine ukupne potrošnje, ali najveći rast u sljedećih pet godina zabilježit će Japan s 58,9 posto.

Još iz kategorije

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

17.07.2019. komentiraj

Prema najnovijim poslovnim rezultatima švedski Ericsson ostvario je prodaju od 5,2 milijarde eura uz rast od 10,64 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to prije svega zbog rasta n određenim tržištima. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto zbog snažnog rasta u segmentu Mreže u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.