Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.

Konkretnije, od 2018. do 2022., IDC prognozira, godišnja stopa rasta (CAGR) trebala bi iznositi 38 posto. Dakle, riječ je o potentnom dijelu tržišta i to nije nikakva novost jer umjetna inteligencija tehnologija je koju ne žele što bolje i kvalitetnije izvesti najjače kompanije svijeta već i vlade najmoćnijih država. Stoga, utrka je iznimno intenzivna, a napredak se bilježi doslovno iz dana u dan.

Ipak, u ovom trenutku pokretačka snaga za potrošnju jest maloprodaja, dio industrije u koje su kompanije investirale 5,9 milijarde dolara kako bi ponudile što bolju uslugu korisnicima. Bankarski sektor sljedeći je na listi s utrošenih 5,6 milijardi dolara kako bi se na što bolji način izvela automatizacija i bolje obrađivale transakcije te nudile financijske usluge i spriječile prevare svih vrsta.

Detaljnije, automatizirana korisnička podrška zabilježit će 4,5 milijarde dolara, preporuke i automatizacija u trgovinskom sektoru zabilježit će 2,7 milijardi dolara, automatizirana prevencija prijetnji na internetu također 2,7 milijardi dolara... Prema viđenom, automatizacija je nekako prva na listi, svi žele ubrzati procese i imati što je veću učinkovitost, ali i sigurnost. Umjetna inteligencija nudi sve to.

Očekivano, za takvu situaciju potreban je adekvatan softver pa će se ukupno na njega potrošiti 13,5 milijardi dolara ove godine, što podrazumijeva aplikacije vezane uz umjetnu inteligenciju i softverske platforme svih vrsta.

A na svjetskoj razini, Sjedinjene Američke Države činit će oko dvije trećine ukupne potrošnje, ali najveći rast u sljedećih pet godina zabilježit će Japan s 58,9 posto.

Još iz kategorije

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

Kibernetička sigurnost iznimno je važna u poslovnoj strategiji

20.05.2019. komentiraj

Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.

Google prekida suradnju s Huaweijem

Google prekida suradnju s Huaweijem

20.05.2019. komentiraj

Google prekida suradnju s Huaweijem! Ta je vijest odjeknula poput eksplozije ne samo u tehnološkom svijetu jer kad dvije ponajveće kompanije na svijetu imaju ovakav odnos, to se može odraziti na cijelo tržište, ali i globalnu ekonomiju.

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

19.05.2019. komentiraj

Microsoft se u poslovanju podosta organizirao, promijenio i poboljšao pa uspijeva sa strategijom pridobivanja da organizacije sve češće koriste sve više njegovih usluga i proizvoda za više novce, a sve zbog starijih proizvoda na koje su navikli.