Potrošnja na robotiku i dronove nastavit će snažno rasti i u 2018.

Potrošnja na robotiku i dronove nastavit će snažno rasti i u 2018.

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Potrošnja na robotiku i dronove u 2018. godini nastavit će rasti i prema prognozi IDC-a dosegnut će 103,1 milijardu američkih dolara, što je za 22,1 posto bolji rezultat nego u 2017. Uz to, na temelju te prognoze se napravila i ona za 2021., u kojoj bi potrošnja trebala dosegnuti 218,4 milijardi dolara te na taj način zabilježiti godišnji rast od 25,4 posto.

Ali, iako se radi o dvije grane industrije, više od 90 posto će s 94 milijardi potrošenih dolara ove godine prednjačiti robotika, dok će ostatak otpasti na dronove, koji se ipak još uvijek razvijaju i tek trebaju ispuniti potencijal koji svakako imaju na tržištu.

Kad pak seciramo samu robotiku, ona industrijska čini 70 posto ukupne potrošnje, zatim slijede usluge i na kraju komercijalno tržište. Diskretna i procesna proizvodnja činit će većinu industrijske potrošnje, odnosno, čak 60 milijardi dolara kombinirano u ovoj godini.

Nije čudno što su takve brojke, industrijski roboti sve su inteligentniji, prijateljski su nastrojeni prema ljudima, lakše se s njima radi nego ikad i učinkovitiji su nego ikad prije. Automatski su u ovoj eri tranzicije prema automatiziranim procesima za industrijski dio tržišta iznimno privlačni.

A tu su i usluge, javni prijevoz, marketing, analize podataka... Proizvodnja uz robotiku ionako je desetljećima sastavni dio proizvodnih procesa pa su zato usluge i ostale navedene stavke ono na čemu će se bliža i dalja budućnost temeljiti, barem kad se radi o potrošnji. Ukratko, robotika ima nevjerojatan potencijal, što je već ionako dovoljno jasno prikazano kroz prognozu IDC-a za naredne tri godine.

Što se dronova tiče, iako će u ovoj godini potrošnja biti na 9,1 milijardu dolara, očekuje se brži rast unutar pet godina. Konkretno, riječ je o 29,8 posto. A polovicu potrošnje će činiti poslovni segment priče. Ali, najveći rast, od čak 70,5 posto u ovoj godini u odnosu na prošlu, imat će dronovi vezani uz edukaciju bilo koje vrste te državne i lokalne vlasti. Takvo stanje nastavit će se i u nadolazećim godinama.

Još iz kategorije

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

26.05.2018. komentiraj

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

26.05.2018. komentiraj

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

25.05.2018. komentiraj

Apple je novim potezom olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka koje ta kompanija ima u svojim arhivama. Riječ je o svemu što se prikupilo, bez obzira o kojem Appleovom uređaju ili usluzi bilo riječi. Naravno, razlog za takvu situaciju leži u Općoj uredbo i zaštitih osobnih podataka (GDPR), koja stupa na snagu na području Europske unije 25. svibnja.