Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Foto: Pixabay

Juniper Research u svom je posljednjem istraživanju prognozirao da će potrošnja na digitalnu trgovinu (eng. digital commerce) do 2022. godine dostići 14,7 bilijuna američkih dolara, što je za 60 posto bolji rezultat od 9,2 bilijuna dolara iz prošle godine. Ponajviše se to može zahvaliti QR-code baziranim kupovinama offline.

Upravo takve kupovine čine čak trećinu svih plaćanja u kineskoj digitalnoj trgovini. Ali, dok se trenutno čine kao hit jer u svim regijama svijeta doživljavaju osjetan rast, do 2022. godine će ih klasične online kupovine potpuno zasjeniti. Jer, sve je sigurnije obavljati takve kupovine, ali i sve jednostavnije. Nema više klasičnih problema s plaćanjem koje nije dozvoljeno od zemlje do zemlje, ili problemi s isporukom u neke dijelove svijeta. Sve to se reduciralo, a do 2022. bi trebalo biti potpuno iskorijenjeno.

Zanimljivo, s takvom situacijom PayPal, kao i njegove podružnice Venmo i Xoom, će samo dodatno profitirati, baš kao i Facebook. Jer, obje kompanije rade na razvoju još boljeg P2P plaćanja, režu trošarine i naknade pa samim time postaju daleko prihvatljiviji korisnicima. Ne treba zanemariti da se se više radi i na blockachain tehnologiji u digitalnoj trgovini, koja bi ponudila bolju sigurnost, transparentnost i ubrzala cijeli proces.

Osim svih ovih pomaka prema naprijed, treba naglasiti i da će mobilni dio spektra biti još rasprostranjeniji. Aplikacije, poboljšani pametni telefoni i kompletni ekosustav koji nudi lakše plaćanje, pregledniji način kupovanja i jednostavnost u svakom smislu, dodatno će pogurati potrošnju u sektoru digitalne trgovine.

Dakle, svijet se već uvelike digitalizirao, ali u naredne četiri godine to će biti na osjetno višim razinama nego što je u ovom trenutku. Jer, Indija, Afrika i Bliski istok bit će više uključeni u potrošnju no što su u ovom trenutku. Barem je tako prema prognozama Juniper Researcha.

Još iz kategorije

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

16.07.2018. komentiraj

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.