Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Foto: Pixabay

Juniper Research u svom je posljednjem istraživanju prognozirao da će potrošnja na digitalnu trgovinu (eng. digital commerce) do 2022. godine dostići 14,7 bilijuna američkih dolara, što je za 60 posto bolji rezultat od 9,2 bilijuna dolara iz prošle godine. Ponajviše se to može zahvaliti QR-code baziranim kupovinama offline.

Upravo takve kupovine čine čak trećinu svih plaćanja u kineskoj digitalnoj trgovini. Ali, dok se trenutno čine kao hit jer u svim regijama svijeta doživljavaju osjetan rast, do 2022. godine će ih klasične online kupovine potpuno zasjeniti. Jer, sve je sigurnije obavljati takve kupovine, ali i sve jednostavnije. Nema više klasičnih problema s plaćanjem koje nije dozvoljeno od zemlje do zemlje, ili problemi s isporukom u neke dijelove svijeta. Sve to se reduciralo, a do 2022. bi trebalo biti potpuno iskorijenjeno.

Zanimljivo, s takvom situacijom PayPal, kao i njegove podružnice Venmo i Xoom, će samo dodatno profitirati, baš kao i Facebook. Jer, obje kompanije rade na razvoju još boljeg P2P plaćanja, režu trošarine i naknade pa samim time postaju daleko prihvatljiviji korisnicima. Ne treba zanemariti da se se više radi i na blockachain tehnologiji u digitalnoj trgovini, koja bi ponudila bolju sigurnost, transparentnost i ubrzala cijeli proces.

Osim svih ovih pomaka prema naprijed, treba naglasiti i da će mobilni dio spektra biti još rasprostranjeniji. Aplikacije, poboljšani pametni telefoni i kompletni ekosustav koji nudi lakše plaćanje, pregledniji način kupovanja i jednostavnost u svakom smislu, dodatno će pogurati potrošnju u sektoru digitalne trgovine.

Dakle, svijet se već uvelike digitalizirao, ali u naredne četiri godine to će biti na osjetno višim razinama nego što je u ovom trenutku. Jer, Indija, Afrika i Bliski istok bit će više uključeni u potrošnju no što su u ovom trenutku. Barem je tako prema prognozama Juniper Researcha.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

20.09.2018. komentiraj

Amazon se profilirao kao e-trgovina i po tome je najpoznatiji, ali posljednjih godina profit te kompanije uvelike čini njeno cloud poslovanje. Riječ je o 40 posto svih prihoda Amazona, što je 14 posto više nego prije godinu dana, a samim time je jasno da se fokus kompanije okrenuo dodatno prema cloudu i to više nego uspješno.

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

20.09.2018. komentiraj

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

20.09.2018. komentiraj

Boris Ličina Borja, stručnjak za komunikaciju na digitalnim platformama s preko dvadeset godina radnog iskustva, pridružio se agenciji BBDO Zagreb na poziciji voditelja digitalnih komunikacija. Ta tvrtka tako dodatno pojačava svoj digitalni tim čiju produkciju od lipnja ove godine vodi Ivica Ivaci.