Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Potrošnja na digitalnu trgovinu narast će za čak 60 posto do 2022.

Foto: Pixabay

Juniper Research u svom je posljednjem istraživanju prognozirao da će potrošnja na digitalnu trgovinu (eng. digital commerce) do 2022. godine dostići 14,7 bilijuna američkih dolara, što je za 60 posto bolji rezultat od 9,2 bilijuna dolara iz prošle godine. Ponajviše se to može zahvaliti QR-code baziranim kupovinama offline.

Upravo takve kupovine čine čak trećinu svih plaćanja u kineskoj digitalnoj trgovini. Ali, dok se trenutno čine kao hit jer u svim regijama svijeta doživljavaju osjetan rast, do 2022. godine će ih klasične online kupovine potpuno zasjeniti. Jer, sve je sigurnije obavljati takve kupovine, ali i sve jednostavnije. Nema više klasičnih problema s plaćanjem koje nije dozvoljeno od zemlje do zemlje, ili problemi s isporukom u neke dijelove svijeta. Sve to se reduciralo, a do 2022. bi trebalo biti potpuno iskorijenjeno.

Zanimljivo, s takvom situacijom PayPal, kao i njegove podružnice Venmo i Xoom, će samo dodatno profitirati, baš kao i Facebook. Jer, obje kompanije rade na razvoju još boljeg P2P plaćanja, režu trošarine i naknade pa samim time postaju daleko prihvatljiviji korisnicima. Ne treba zanemariti da se se više radi i na blockachain tehnologiji u digitalnoj trgovini, koja bi ponudila bolju sigurnost, transparentnost i ubrzala cijeli proces.

Osim svih ovih pomaka prema naprijed, treba naglasiti i da će mobilni dio spektra biti još rasprostranjeniji. Aplikacije, poboljšani pametni telefoni i kompletni ekosustav koji nudi lakše plaćanje, pregledniji način kupovanja i jednostavnost u svakom smislu, dodatno će pogurati potrošnju u sektoru digitalne trgovine.

Dakle, svijet se već uvelike digitalizirao, ali u naredne četiri godine to će biti na osjetno višim razinama nego što je u ovom trenutku. Jer, Indija, Afrika i Bliski istok bit će više uključeni u potrošnju no što su u ovom trenutku. Barem je tako prema prognozama Juniper Researcha.

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.